Lélek Otthon

Magaságyás készítés lépésről-lépésre: az öntözésen bukhat el minden

A kertben vagy balkonon nemcsak azért jó ötlet magaságyásokat létrehozni, mert kényelmesebbé teszik a veteményes kezelését, hanem azért is, mert óvják a termést.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök szakértőnk azt tanácsolja, hogy előre tervezzük meg az emelt ágyásainkat. Ne építsünk rögtön nagyot, és a költségek csökkentése végett használjunk olyan anyagot, ami esetleg házépítés, felújítás után megmaradt. Az OSB-lap kibír egy évet, de kiválóak erre a célra a szétszedett raklap deszkái is – ezeket a sarkaiknál érdemes összecsavarozni, mert a szögek egy idő után elengednek, és így kifolyhat a víz a keretből.

Vezessük el a felesleges vizet!

Míg a deszkából épített ágyáskeret alsó részébe elég a vízelvezető kavics- vagy homokréteg, addig a hosszú távra készített ágyások igényesebb kivitelezést követelnek. A támfalkőből készítettek esetén például fontos, hogy ne süllyedjenek meg, a rönkből és pallóból készültek pedig csiszolást, lenolajos kezelést, festést igényelnek. Az ilyen ágyásokat érdemes belülről a felesleges víz elvezetését szolgáló drainréteggel ellátni, valamint agroszövettel kibélelni. Ez meggátolja, hogy a föld a réseken át kifolyhasson, de a vizet átengedi, és elválasztja a földet a fafelületektől. Műanyag csőből méterenként hajlítsunk ívet az ágyás fölé, hogy ha véletlenül jön egy fagyos éj, fóliával gyorsan betakarhassuk a fagyra érzékeny növényeinket vagy a friss vetésünket.

TIPP:

Ha már nemcsak kísérletezünk, hanem hosszabb időre szeretnénk kiemelt ágyást építeni, tartósabb anyagot is választhatunk, például rönköket, vasúti talpfákat, támfalköveket vagy bontott téglát.

A talajnak utánpótlásra van szüksége

Az ágyásban élő növények nagyobb odafigyelést igényelnek, mint a szabadföldiek. Elsősorban az öntözés a kritikus, ugyanis itt nyáron nemcsak felülről, hanem oldalról is süti a nap a területet, így a talaj jobban melegszik, és könnyebben ki­szárad. Sűrűbben kell tehát locsolnunk. Ha tehetjük, csepegtető öntözést építsünk az ágyásokba, mert az lassan, fokozatosan nedvesít, nem mossa ki a földet a keretből. A másik, amire figyelnünk kell, a tápanyag pótlása. Ha nem cseréljük évente a földet, akkor műtrágyát, szerves trágyát kell adagolni, mint a kert földje esetében, azért, hogy elkerüljük a talaj kimerülését.

Sokféle előnnyel jár

A kiemelt ágyást rendszeresen karban kell tartanni, de mind a gazdának, mind a növényeknek sok jót kínál. Térben több növényt tudunk elhelyezni benne, mint a sík kertben. Egy jól megválasztott szélességű ágyást két oldalról nagyobb hajlongás nélkül ki lehet gyomlálni. Növényvédelmi szempontból pedig nem elhanyagolható, hogy az ágyás földje évente cserélhető, frissíthető, akár a telepítendő lakók igényeinek megfelelően állítható össze. Így elkerülhető a talaj egyoldalú kihasználása és az újonnan bekerülő növények talajon át történő fertőzése is. A legnagyobb előnye azonban mégis az, hogy leburkolt vagy aszfaltozott területre is létesíthető.

TIPP:

Ne csak veteményesben gondolkodjunk! Nagyon jól mutatnak a magaságyásban a törpecserjék, félcserjék, például az alacsonyabb levendulák. Ültethetünk elszórtan fűszernövényeket is, például oregánót, zsályát, mentát. Sok kisnövésű egynyári növény, többek között a lobélia is ideális ide.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Szakértő: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete