Lélek Otthon

Jobb, mint bármelyik edzőterem: fűnyírással és porszívózással ledolgozható a téli úszógumi

Sokszor nehezen vesszük rá magunkat a csempesúrolásra és az ablakpucolásra, de talán nagyobb kedvvel látunk neki, ha tisztába kerülünk azzal, mennyi mindenre vannak jó hatással a szervezetünkben a ház körüli munkák.

Mutatjuk, hány kalóriát veszíthet mindössze 30 percnyi aktív házimunkával, 75 kilogrammos testsúllyal számolva. Természetesen, ha tovább végezzük az adott tevékenységet, mint fél óra, akkor szorozzuk fel a megadott adatokat. Illetve, ha jelentősen több a súlyunk, vagy edzetlenek vagyunk, akkor is kicsit többet írhatunk fel magunknak „jó pontként”.

Porszívózás: 94 kcal

A vákuumhatásnak köszönhetően sokkal hatékonyabb „sportteljesítmény” porszívózás közben megszabadulni a portól, mintha csak partvissal csinálnánk – főleg, ha több szőnyeg is van a lakásban. Viszont ne felejtsünk utána felmosni sem, amivel további 75 kilokalóriától szabadulhatunk meg.

Ablakpucolás: 126 kcal

Bátran mondhatjuk, hogy ez a kötelező tavaszi feladat a teljes testünket átmozgatja, mivel nemcsak a kezünkkel, de a lábunkkal is dolgozunk a létrázásnak köszönhe­tően.

Bútorok leporolása: 62 kcal

Egy kutatás szerint ezt a házimunkát végezzük a legkisebb lelkesedéssel, pedig nemcsak átmozgat, de az egészségünket is óvjuk, ha rendszeresen portalanítunk. Mindig fentről lefelé haladjunk, és soha ne felejtsük el kirázni a szőnyegeket és a takarókat sem – így lesz minden patyolattiszta.

Rendrakás a lakásban: 180 kcal

Mielőtt nekikezdenénk a takarításnak, mindig az elpakolás az első számú feladat, hiszen kupiban lehetetlen alaposan lepucolni a felületeket. Ez gyakori guggolással, fel-le mászkálással jár, ami már önmagában felér egy alapos testmozgással.

Téli ruhák bedobozolása és elrakása: 210 kcal

A tavaszi nagytakarítás a tökéletes alkalom arra, hogy becsomagoljuk a meleg ruhákat, és felszabadítsuk a polcokat a lengébb darabok számára. Ha a dobozokat a hálószobából a padlásra vagy egy emeleti szobába hordjuk fel, akkor jelentős mennyiségű kalóriát égethetünk el.

A testmozgással összehasonlítva

Ennyi kalóriát égetünk fél óra sporttevékenységgel

✔ Hatha jóga = 93 kcal

✔ Step aerobik = 190 kcal

✔ Kerékpározás közepes tempóban = 256 kcal

✔ Futás (8 km/órás sebeséggel) = 290 kcal

Ki a szabadba!

Kültéren még inkább indokolt nekünk elvégezni a kötelező feladatokat. El is áruljuk, hogy miért.

Autómosás: 120 kcal

A kocsira sokszor már nem jut időnk, ezért gyorsan behajtunk egy autómosóba, és miközben a gépek dolgoznak, mi a telefonunkat nyomkodjuk. Ha nem sürgős, hogy csillogjon-villogjon a jármű, vegyük kezünkbe az irányítást, vagyis a mosószeres vödröt és a rongyokat, ugyanis ez a munka igazán minden izmunkat kezelésbe veszi. A karosszériamosással, a belső tér kiporszívózásával (a csomagtartót is beleértve), a lábtörlők alapos kirázásával teljesíthetjük is az aznapi testmozgást. Mivel ez legalább egyórás tevékenység, a kiszámolt kalóriát rögtön meg is szorozhatjuk kettővel.

Gyomlálás: 132 kcal

Kutatások kimutatták, hogy a kertészkedés csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát, és az egyik legegészségesebb fizikai tevékenység. A különböző kerti munkák, különösen a gazolás növeli, erősíti az izmokat, javítja a vérkeringést, és a mentális egészségünkre is jó hatással van: csökkenti a depressziós tüneteket, a szorongást, és a mindennapi stresszhatásokat is könnyebben vesszük. Sőt, egy tanulmány szerint a kertben végzett tevékenységek segítenek a kudarc feldolgozásában is.

Fűnyírás: 150 kcal

Ezt a munkát legtöbbször a férfiakra bízzuk, pedig a kerti gép tologatása csak úgy égeti a kalóriákat. Külö­nösen akkor, ha meredek terepen kell rövidre vágnunk a pázsitot – ebben az esetben jóval nagyobb fizikai aktivitást jelent, vagyis a megadott szám valójában csak kiindulási alap.

Egyem vagy ne egyem?

Abban, hogy legközelebb a zacskó után nyúljunk-e, sokat segíthet, ha szembesülünk a számokkal. Íme a legkedveltebb édességek kalóriatartalma 10 dekányi mennyiségben megadva:

Gumicukor = 336 kcal

Babapiskóta = 339 kcal

Franciadrazsé = 483 kcal

Kakaós csiga = 492 kcal

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete