Otthon

Nagytakarítás és nagy bosszúság helyett: 10 takarítási trükk, ami legfeljebb 3 percbe kerül

A tavaszi nagytakarítás szinte kötelező feladat, viszont nem biztos, hogy el tudjuk végezni egyhuzamban. Ezért is jó, ha ismerjük azokat a tisztítási praktikákat, melyeket azalatt is elvégezhetünk, míg arra várunk, hogy felmelegedjen a sütő, vagy felforrjon a teavíz.

1. Itt a szösz, hol a szösz?

Nehéz gyorsan tökéletes tisztaságot varázsolni az otthonunkban, de a szöszhenger sokat segíthet, és nem csak a ruhákon használhatjuk. Gyorsan szaladjunk végig a lakáson, és távolítsuk el vele a kanapén, a székpárnákon és díszpárnákon árválkodó morzsákat, hajszálakat, állatszőrmaradványokat, illetve a lámpabúrán felhalmozódó port is szépen eltünteti. Igen praktikus megoldás, ráadásul elég, ha a felső réteget kidobjuk, így a törlőrongy kimosásával sem kell bíbelődnünk. Amennyiben fontos, hogy ne termeljünk felesleges szemetet, akkor ugyanezeket a mozdulatokat elvégezhetjük egy mosható, többször használható ruhahengerrel.

2. Finomabb illatok

Vannak olyan kellemetlen  szagok – főleg, ahol kisállatok is laknak –, amelyektől kifejezetten nehéz megszabadulni, ám nem lehetetlen. Szórjunk egy nagy adag szódabikarbónát a problémás szőnyegre, kárpitozott bútorra vagy matracra, és hagyjuk rajta, amíg mi kiteregetünk, vagy bepakolunk a mosógépbe. 15 perc múlva porszívózzuk át a felületeket, és az otthonunkban sokkal frissebb és kellemesebb illatok fognak uralkodni.

3. Ránézésre már tökéletes

Soha nem jut időnk a konyhai eszközök kisikálására? Sebaj, már az is eredmény, ha először csak kívülről csillognak-villognak! Fogjunk egy fertőtlenítő törlőkendőt, és töröljük át a hűtőszekrény, a mikrohullámú, a sütő és a kávéfőző külsejét. Ne felejtsük el jól átdörzsölni a fogantyúkat sem, ugyanis nagyon sok baktérium gyűlhet össze rajtuk.

4. Súrolás helyett

Mivel a mikrót szinte mindennap használjuk, könnyen bekoszolódik, és a benne eluralkodó szagok is sok bosszúságot okozhatnak. Gyorsan és egyszerűen kitisztíthatjuk, ha összekeverünk két csésze vizet fél csésze ecettel, és három percre, a legmagasabb hőfokon elindítjuk a gépben. Ezután csak át kell törölnünk egy ronggyal a mikrohullámút, és tényleg olyan lesz, mint új korában.

5. Kapcsoljunk!

Gondoljunk csak bele: hány piszkos kéz érinthette meg az elmúlt napokban a lakásban található kilincseket, villanykapcsolókat? Sajnos ezek a tárgyak is baktériumok ezreit hordozhatják, ezért a fertőtlenítésükre is érdemes legalább egy percet szánni.

6. Bacimentes kütyük

Van egy rossz hírünk! Nem a WC-ülőke a legszennyezettebb tárgy a lakásban, hanem a telefonunk. Egy tanulmány megállapította, hogy a táblagépeken átlagosan 600 egység, míg a telefonokon 140 egység staphylococcus baktérium található. Ehhez képest a toalett deszkáján mindössze 20 egység mérhető átlagosan. Ezért is fontos, hogy a kütyüket mindennap áttöröljük – kevesebb mint egy percet vesz igénybe – egy alkoholos törlőkendővel. És ha van még egy kis időnk, ugyanezt tegyük meg a tévé távirányítójával és a számítógépes egérrel is.

7. Miért ne moshatnánk ki?

A mosogatógép az egyik legnagyobb segítség a háztartásban, de sokkal több mindenre lehet használni a konyhai eszközök elmosásán túl. Nyugodtan beletehetjük ezeket a dolgokat:

  • Gyerekjátékok: A kórokozók hónapokig ott maradhatnak a kicsik kedvencein, ezért nem árt azokat is időnként megtisztítani, fertőtleníteni. Tegyük be őket egy hálós fehérneműzsákba, majd helyezzük a mosogatógép felső polcára, és indítsunk el egy normál mosást.
  • Fürdőszobacuccok: A fürdő tökéletes búvóhely a bakté­riumok a számára, legyen az a szappantartó, a dugó vagy a fogkefetartó. Szerencsére mindegyik tisztítható a gép felső polcán.
  • Szivacsok: Minden baktériumot szeretnénk eltávolítani? A mosogatógép legmelegebb fokozatán a kórokozók 99,9 százalékát elpusztíthatjuk a konyhai és a fürdőszobai szivacsokból is.
  • Tűzhely gombjai: Mivel ezeket nagyon macerás szépen letörölni, és hihetetlen gyorsan újraszennyeződnek, bátran tegyük be őket a gépbe. Ha kivehetőek, dobjuk be az evőeszköztartóba, és közepes hőfokon már indíthatjuk is a masinát.

8. A vízkőtlen zuhanyrózsa titka

Már napok óta csak alig-alig jön víz a zuhanyrózsából? Van egy nagyon jó trükk rá. Töltsünk meg egy erős műanyag zacskót fehér ecettel, helyezzük bele a zuhanyfejet, majd egy gumiszalaggal erősítsük rá. Rövid időn belül is csodákra képes ez az eljárás, de ha egy éjszakán keresztül benne hagyjuk a fejet, az ecet minden olyan lerakódást eltávolít, ami korábban akadályozta a víz átfolyását.

9. Ki a szemetet!

Bár minden egyes nap használjuk a kabátunkat és a pénztárcánkat, mégis az utolsó dolgok egyike, amelyeket rendszeresen tisztítunk. Amíg arra várunk, hogy megfőjön a rizs az ebédhez, ürítsük ki a zsebeinket, és dobjuk ki belőle a használt zsebkendőket, a régi nyugtákat, illetve az egyéb felhalmozódott szemetet, majd ugyanezt tegyük meg a tárcánkkal, amit kívülről – ha az anyaga engedi, akkor belülről is – töröljünk át meleg, mosogatószeres vizes ronggyal vagy fertőtlenítő törlőkendővel.

10. A kocsinkról se feledkezzünk meg!

Egy kutatás szerint az emberek 70 százaléka nem figyel oda az autójának a tisztaságára, pedig napi pár perc ráfordítás is kevesebb koszt és szemetet eredményezne. Először is intsünk búcsút a pohártartókban, kesztyűtartókban és a műszerfalon lerakódott szennyeződéseknek. A hónapok során kilöttyintett kávé- és üdítőfoltok egy perc alatt eltávolíthatók egy fertőtlenítő kendővel.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete