Lélek Otthon

Ki lehet tenni az albérletből a kisgyerekes családot? Tények és tévhitek a kilakoltatásról

Ideális lakást, házat kifogni amúgy is nehéz, pláne, hogy rengeteg hirdetés kezdődik így: kisgyermekes családoknak és háziállattal érkezőknek nem adják ki.

A köztudatban még mindig számos tévhit kering az ingatlan bérbeadására vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban, ezért sok lakástulajdonos már a hirdetésben kiköti a kívánalmait. De vajon van ehhez joguk? Dr. Major Szilvia ügyvéddel ennek jártunk utána.

Gyerekes családot ki lehet rakni?

A legtöbb bérbeadó attól tart, hogy amennyiben kisgyermek is beköltözik a lakásába, úgy őket gyermekvédelmi okokból nem lehet kitenni, még akkor sem, ha nem fizetnek, rongálják a lakást, stb.

„Tudom, hogy a fenti tévhit erősen él az emberekben, ám a hatályos jogszabályok nem tartalmaznak olyan rendelkezést, mely szerint tilos lenne a kisgyermekes bérlők kilakoltatása. A jog nem tesz különbséget a bérlők között aszerint, hogy van-e gyerekük, vagy sem. Tény azonban, hogy alapesetben sem egyszerű a bérlő kilakoltatása, ha önszántából nem hagyja el az ingatlant. Amennyiben gyermek is van a lakásban, úgy talán a bérbeadó is nehezebben szánja rá magát a jogi lépések megtételére. A biztosíték a bérleti szerződés közjegyzői okiratba foglalása lehet, illetve még egy plusz garanciát jelenthet, ha a beköltözés előtt befogadó nyilatkozatot készítenek. Ez azt jelenti, hogy egy harmadik fél, aki lakástulajdonnal rendelkezik, írásban kijelenti, hogy a bérleti szerződés felmondása, lejárata esetén a bérlőket magához fogadja – magyarázza az ügyvéd.

Bejelentkezés a lakcímre

A bérbeadók nem szívesen engedik, hogy a bérlők bejelentsék a lakcímüket a hatóságnál.

„A lakcímbejelentés törvényi kötelezettség. Ebből következik: annak, aki kiadja a lakását, nincs joga megtagadni, hogy a bérlő a lakcímnyilvántartásba bejelentse a címét. Ha a lakásbérleti szerződést két tanú is aláírta, akkor nincs szükség arra, hogy a tulajdonos külön még a lakcímbejelentő lapot is aláírja. Ezzel természetesen nem keletkezik a bérlőnek tulajdonjoga, vagy bármilyen többletjogosultsága” – mondja Szilvia.

Kutyával tilos

A tulajdonosnak joga van eldönteni, hogy megengedi-e a bérleményben állat tartását. Társasháznál azonban a házirend is befolyással lehet a döntésre.

„A házirend minden esetben tiltja a közös helyiségekben az állatok tartását, a saját lakásban pedig a veszélyes állatokét. Tilos továbbá minden olyan állat tartása, amely a társasházban lakók egészségét, biztonságát veszélyezteti, illetve az ingatlanok nyugodt, háborítatlan használatát akadályozza. A társasházközösség azonban nem tilthatja meg, hogy a saját lakásunkban kutyát, macskát stb. tartsunk. Amennyiben a társasházban vita alakul ki, hogy az állat zavaró-e, a jegyző a birtokháborítás szabályai szerint jár el. Azaz végső esetben ő tilthatja meg az állat társasházi lakásban való tartását.”

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete