Lélek

Negyven év felett sem lehetetlen: ezek az új szakmák ajánlottak idősebbeknek

Mostanában nagyon ritka, hogy valaki a tizenévesen választott hivatásában dolgozzon le egy egész életet. Idősebb korban sincs késő új szakképesítést szerezni, és ezzel akár egy fiatalkori álmunkat valóra váltani. Érdekesség: a nők nagyobb arányban jelentkeznek a felnőttképzésre.

Míg korábban sok helyen végzettség nélkül is el lehetett helyezkedni, az utóbbi években szigorodtak a jogszabályok, így a tapasztalat mellett a papír is fontossá vált. Ráadásul a Covid-járvány és a gazdasági válság miatt sok szakterületen kényszerültek pályamódosításra az emberek, sokaknak kellett például a korábban biztosnak hitt vendéglátóipari állásukat feladniuk – tudtuk meg Szabó Andreától, a TanfolyamGURU.hu oktatási szakértőjétől, aki azt is hozzáteszi: egy új szakma mindig jó befektetés.

Már a távolság sem akadály

A TanfolyamGURU.hu oldal 2022. szeptemberi, 4200 fős mintán végzett felmérése szerint a legtöbben azért jelentkeznek valamilyen szakmai képzésre, mert munkahelyet szeretnének váltani. Utánuk következnek azok, akik a jogszabályok miatt papírt akarnak szerezni arról, amiben már van tapasztalatuk, majd pedig azok, akik egy gyerekkori álmukat valósítanák meg az új szakmával. A negyedik legnagyobb csoport az anyukáké, akik a gyermekkel otthon töltött időben kívánnak valami hasznosat tanulni, az ötödik pedig azoké, akik eddig csak érettségivel rendelkeztek.

„Ugyanakkor viszonylag kevesen vállalkoznak a tanulásra kizárólag anyagi okokból, vagy azért, mert tanulni jó – teszi hozzá Szabó Andrea.

A felmérés szerint a nők nagyobb arányban jelentkeznek felnőttképzésre, mint a férfiak, és bár legnagyobb arányban a 35-44 évesek tanulnak új szakmát, még a 65 éven felüliek aránya is több mint 10 százalékot tesz ki a jelentkezők között. Vagyis soha nincs késő valami újat tanulni. Ráadásul, mivel a járvány idején a felnőttképzők többsége átállt az online oktatásra, és közülük sokan azóta is online képzéseket tartanak, ma olyanok is könnyebben tanulhatnak szakmát, akiket eddig a távolság tartott vissza a tanfolyamoktól.

2022 legnépszerűbb szakmái

Dajka

Pedagógiai asszisztens

Gyógypedagógiai

Asszisztens

Segédgondozó

Személy- és vagyonőr

Élelmiszer-eladó

Sminkes és szempillaépítő

Aranykalászos gazda

Fitneszinstruktor

Villanyszerelő

Felértékelődtek a saját vállalkozás indításához szükséges oktatások

Természetesen nem mindegy, milyen esélyekkel és milyen fizetésért lehet elhelyezkedni a választott vadonatúj szakmánkban. Szabó Andrea szerint a legnagyobb esély a munkaerőhiánnyal küzdő területeken van az állásszerzésre. Ilyenek az informatikai szakmák – például junior Java backend fejlesztő –, a pénzügyi terület – például a vállalkozási mérlegképes könyvelő –, illetve a kereskedelmi szakmák.

„Az élelmiszer-eladó, drogerista, ruházati eladó képzések már általános iskolai végzettséggel is megkezdhetők. A kereskedelemben folyamatosan nőnek a bérek, emellett rugalmas, részmunkaidős állásokat is kínálnak” – mondja oktatási szakértőnk. Felértékelődtek az oktatási, pedagógusokat segítő szakmák, például a pedagógiai, a gyógypedagógiai asszisztens és a dajka képzések is. Szabó Andrea szerint ezek, valamint az eladói szakmák a legnépszerűbbek a képzéskínálatban, különösen, ha a tanfolyamra való jelentkezéshez elegendő az általános iskolai végzettség. A sminkes, fitneszinstruktor és villanyszerelő képzésekre általában a saját vállalkozás indításának vágya vonzza a hallgatókat. Az aranykalászos gazda tanfolyam pedig azok körében is népszerű, akik földvásárlásra és földhaszonbérlet szerzésére vállalkoznak – ehhez ugyanis a jogszabályok előírják a képzettséget.

TOP 7 kereskedelmi képzés

1. Élelmiszer-eladó

2. Ruházati eladó

3. Műszaki eladó

4. Drogerista

5. Vegyiáru-eladó

6. Barkácsáruházi eladó

7. Üzletvezető

Különleges képesítést is szerezhetünk

Természetesen nem csak ezekre az ismert és elismert szakmai képzésekre lehet vállalkozni. 2022-ben egész sor izgalmas képzés szerepelt a kínálatban. Szakértőnk szerint annak is megvan az előnye, ha nem a slágerszakmákat választjuk: kiscsoportos oktatásban lehet részünk, ráadásul olyan szakmában, amit kevesen választanak szintén jó esélyünk van az elhelyezkedésre.

Mutatunk néhány kevésbé szokványos képzést:

Sörgyártó

Magánnyomozó

Robbanásbiztos berendezés szerelője

Betegkísérő

Demenciagondozó

Egészségügyi kártevőirtó

Így válasszuk ki a nekünk való tanfolyamot!

  • ✔ Gondoljuk végig, milyen területek érdekelnek bennünket, mihez van kedvünk, affinitásunk. Ha van olyan szakma, amelyikről régóta álmodozunk, akkor nincs kérdés, azt kell csinálni.
  • ✔ Van már valamilyen végzettségünk, szakmánk, diplománk? Jó, ha azt is átgondoljuk, hogy ehhez kapcsolódó képzést szeretnénk elvégezni, vagy valami teljesen újba vágnánk.
  • ✔ Az állásportálokról sok információt kaphatunk arról, mennyire keresett egy adott szakma, hány álláshirdetésben keresnek bizonyos végzettséggel munkatársakat. Érdemes tájékozódnunk a végzettséggel betölthető pozíciókról és a várható keresetről is.
  • ✔ Azok számára, akik bizonytalanok a szakmaválasztással vagy a szakmaváltással kapcsolatban, ma már rengeteg pályaválasztási teszt érhető el az interneten. De érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy karrier-tanácsadóval is.
  • ✔ Nemcsak egy-egy felnőttképző kínálatában érdemes keresgélni, hanem tanfolyam-közvetítő oldalakon is. A szakképzésekről és a szakképesítésekről az ikk.hu oldalon találhatók meg a hivatalos információk.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete