Lélek

8 jó ok, amiért korhatár nélkül, bármikor érdemes új dolgokba belevágni

Addig talán nem is ismerjük meg a valódi erőnket, célunkat, szenvedélyünket, amíg nem lépünk ki a megszokott keretek közül. Ez pedig nincs életkorhoz kötve, hiszen 50-60 felett is tanulhatunk izgalmas hobbikkat, válthatunk szakmát, vagy beiratkozhatunk tanfolyamokra.

Mindnyájan kíváncsi emberkének születünk, majd ahogy idősödünk – és egyre több felelősség, gond nehezedik ránk –, úgy veszítjük el ezt a tulajdonságunkat. Pedig az élet számos értéket, ajándékot rejt számunkra, amelyeket csak akkor tapasztalhatunk meg, ha járatlan útra lépünk, és olyan tevékenységeket keresünk, amelyek boldogabb, pozitívabb és egészségesebb életet teremtenek. Az sem baj, ha nem vagyunk hívei a drasztikus változásoknak, hiszen haladhatunk lépésről lépésre is – a tempó mindig a saját életformánkhoz, személyiségünkhöz kell hogy igazodjon. Például soha nem ettünk még vietnámi ételt? Nem kell azonnal a legszokatlanabb menüt választani. Kezdhetjük a tanulást a saját konyhákban, amihez mi vesszük meg a rizstésztát és a szójaszószt, és így is megismerjük a keleti konyha ízvilágát. Ugyanez igaz egy tánc- vagy nyelvtanfolyamra, de akár egy régóta vágyott frizurára is. Jacqueline T. Hill író, marketingstratégiai szakember rengeteg könyvet írt önfejlesztésről, öngondoskodásról, és azt is megindokolja, miért nem szabad megtorpannunk az újdonságok előtt.

1. Szélesebb látókör

Sok olyan embert láthatunk a környezetünkben, akinek határozott véleménye van mindenről, ezt fennen hirdeti is, de valójában egyoldalú és szegényes a tudása. Amennyiben belefogunk egy nyelv tanulásába, vagy eredeti nyelven, felirattal nézünk filmeket, esetleg megkóstoljuk egy másik nemzet ételét, megnyílunk más kultúrák felé, és könnyebben megérthetjük az ott élő embereket. Egyúttal betekintést nyerhetünk a „miértekbe” és a „hogyanokba”, amire nagy szükségünk lehet a későb­biekben a döntéseinknél is.

2. Sokat tanulunk magunkról

Amíg nem próbálunk ki valamit az életben, addig azt sem tudhatjuk, hogy meg tudnánk-e csinálni. Így soha nem derülhet ki, mennyire ügyesen táncolunk, kötünk, énekelünk, sütünk vagy főzünk. Ahelyett, hogy mindig azt csinálnánk, ami biztosan megy, vágjunk bele valami másba! Nemcsak egy új képességet szerzünk meg ezzel, hanem magunkról is sokat tanulunk közben. Igazi boldogságot pedig csak akkor érhetünk el, ha egy kitűzött célt egyedül értünk el. Egy illatozó sütemény az asztalon, amit segítség nélkül készítünk, valódi örömöt jelent. Ne feledjük, hogy a kudarc a tanulás része, tehát, ha először nem sikerül valami, próbáljuk meg újra, újra és újra!

3. Előrelépést jelenthet

Képzeljük el, hogy egy olyan irodában dolgozunk, ahol mindenki ugyanolyan szintű képesítéssel rendelkezik! Lehet, hogy ez elsőre jól hangzik és biztonságot nyújt, de valójában pont ez vihet távol a sikereinktől. Itt az idő, hogy ezeket a korlátokat átugorjuk, és magasabb célokat tűzzünk ki magunknak! Iratkozzunk be egy olyan tanfolyamra, ami nemcsak más pozíciót, előrelépést vagy több pénzt jelenhet, hanem magabiztossá és elégedettebbé is tehet.

4. Kézbe vesszük az időt

Ahogy telnek az évek, úgy a napjaink egyre eseménytelenebbé válhatnak, és azon kapjuk magunkat, hogy nem történik semmi érdekes az ünnepekig, a következő családi programig. Azzal, hogy belevágunk valami egészen új elfoglaltságba, az idő a mi kezükbe kerül, és onnantól nem múlik el nyomtalanul.

5. Egészségesen tart

Az agyunknak is táplálékra van szüksége ahhoz, hogy aktív maradjon, és az új dolgok elsajátítása tökéletesen megfelel erre. Mit kapunk azzal, ha megtanulunk egy új számítógépes programot kezelni? Edzzük az agyunkat és növeljük a kognitív képességeinket, a kreativitásunkat. A szakemberek állítják: azzal, hogy mindennap használjuk az észbeli képességeinket, nagyobb esélyt adunk magunknak az egészséges, hosszú életre.

6. Szép emlékeket gyűjthetünk

Az emlékeink mi vagyunk: mi készítjük, tároljuk és vesszük elő, amikor szükségünk van rájuk. Viszont ezek a felidézhető pillanatok akkor születnek meg, ha csinálunk is valamit. Milyen jó visszagondolni arra a nehéz terepen teljesített kirándulásra, amit sikeresen végigjártunk, vagy arra, amikor végre elmentünk nyaralni egy kollégával, akivel azóta is jó barátságban vagyunk? Minden olyan élményből lehet szép emlék, ami esetleg kívül esett a komfortzónánkon, mert mondjuk, korábban azt gondoltuk, nem lennénk képesek rá.

7. Legyőzhetjük a félelmeinket

A sikerhez kudarc is társulhat, ahogyan az új dolgok kipróbálásához is. Mindannyian kalandvágyó emberek vagyunk, de a félelem megakadályozhat abban, hogy megtaláljuk az utat az érdekes, eseményekkel teli világ felé. Elég egy kis lépést tenni előre, és máris rájövünk, nem is annyira ijesztő egy csoportos órán részt venni, ahol esetleg egyedül mi vagyunk kezdők. A szorongás megtorpanást okozhat, de érdemes továbbmenni.

8. Türelemre int

A büszkeség is akadályozhatja, hogy belevágjunk valamibe. Kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat, ha valaki más tanít minket, esetleg egy olyan ember, aki alacsonyabb végzettséggel rendelkezik, vagy jóval fiatalabb nálunk. Pedig a sikereinktől, anyagi helyzetünktől, papírjainktól, tapasztalatainktól függetlenül mindig kezdők vagyunk, amikor új dolgokat próbálunk ki. Ez segíthet – az egyébként felesleges – önhittség, önelégültség legyőzésében, megtaníthat türelmesnek lenni a tanulásban, a fejlődésben. Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy helyben toporogjunk, és a világ túl szép ahhoz, hogy ne ismerjük meg, és ha ehhez új dolgokba kell belevágnunk, akkor hajrá!

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete