Divat Otthon

Az év legszebb ünnepe elmúlt, de tennivaló akad: így gondozza az anyák napi virágokat

Május első vasárnapján meglepjük az édesanyákat, és minket is meglepnek a gyerekeink. Lássuk, hogy a kapott cserepes növények hogyan illatozhatnak sokáig!

Anyák napja után már nem jellemző a fagy, így szinte minden növény elhelyezhető a szabadban. Kiszel Péter okleveles kertészmérnök szakértőnk szerint azonban akkor sem kell megijednünk, ha nincs lehetőségünk a növényt kitenni, mert legtöbbjük a lakásban, világos, szellős helyen is jól érzi magát.

Bohókás fukszia

Félárnyékban, árnyékban is nevelhetjük a szabadban. A többséggel ellentétben azonban ez a növény a lakásban nem tartható, ott megnyurgul, megbetegszik. Mérsékelten vízigényes, nem szereti a túlöntözést, de ha kiszárad, nagyon hamar tönkremegy. Tartása fokozott odafigyelést igényel, naponta nézzük meg, mennyire száraz a földje. Enyhén széthajló ágai miatt érdemes akasztós cserépben tartani, amelyben nagyon jól mutatnak bohócsipkára emlékeztető lila-piros-fehér virágai.

Romantikus rózsa

Az egyik leggyakoribb anyák napi virág a rózsatő. Ezekből a kisebb fajták kerülnek árudai forgalomba, így a lakásunkat sem fogják kinőni. A kiszáradás jelenti rájuk a legnagyobb veszélyt. Nagyon fontos, hogy rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk őket, hiszen a kis cserépnyi föld hamar kimerül. Sokat segíthet, ha elvirágzás után picit visszavágjuk a töveket, és mielőtt újabb hajtásokat kezdenének nevelni, nagyobb cserépbe, friss földbe ültetjük őket. Rózsa szinte a szivárvány minden színében beszerezhető. Ha úgy döntünk, hogy kiültetjük, akkor sem nő 50-60 centinél magasabbra.

Különleges miniszegfű

Kisnövésű, tűző napot kedvelő, száraz­ságtűrő évelő növény, amely tökéletesen alkalmas sziklakertekbe, és kis kaspóban is jól megél. Rendkívül mutatós, vonzza a tekintetet, a kertészeti árudák sztárja. A hajtásvégeken színes virágokat hoz, némelyik fajta még illatozik is. Kerüljük el a túlöntözését, különösen akkor, ha kaspóban él, mert abban észrevétlenül panghat a víz. Ha ügyesen gondozzuk a szegfűnket, akár két teljes hónapig is virágozhat.

Óriási begónia

Az utóbbi időben két begóniafajta terjedt el, a gumós és a bolíviai. Mindkettő nagyon szereti az árnyékot, jól viseli a szárazságot, és egész nyáron virágzik. Sokféle színben kapható, őszre hatalmas bokorrá fejlődik. Éppen ezért jobb, ha teraszon vagy kertbe kiültetve neveljük. Világos, hűvös helyen teleltessük. Mérsékelten öntözzük, így a következő évre is megmarad. Szerencsés tulajdonsága, hogy a kártevők nem támadják.

Mutatós hortenzia

A félárnyékos helyek ideális növénye. Hatalmas, gömb alakú virágfejeket nevel, fehér, rózsaszín, piros és kék színben is elérhető. A kék idővel elhalványul, és rózsaszínné válik. Hogy ezt megelőzzük, „hortenziakék” nevű tápoldatot kell kapnia. Elvirágzás után, ha dézsában neveljük, érdemes átültetni marhatrágyával kevert földbe. Ha kiültetjük a kertbe, évente trágyázzuk a földjét. Nagyon tápanyag- és vízigényes.

Szöveg: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock, pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete