Otthon Uncategorized

Pokol várható az ingatlanpiacon is: a válság nem csak a bevásárlásnál lesz érezhető

A pandémia, a háború és a rezsinövekedés mind kihatnak a költéseinkre. És nemcsak a bevásárlásnál, hanem akkor is, ha lakást akarunk venni vagy eladni.

Változott a kereslet

A 2008-as válság nagy ütést mért a lakáspiacra, és 4-5 év telt el, mire újra dinamikusan elindultak az adásvételek. „2014-től 2019-ig megállíthatatlanul emelkedtek a lakások árai a jobb gazdasági helyzetnek és a családtámogatásoknak köszönhetően – mondja Benedikt Károly, a Duna House marketing- és PR-vezetője. – 2020-ra aztán már olyan magasak lettek az árak, hogy várható volt a korrekció, amihez még hozzájöttek a világjárvány hatásai. A lezárás után azonban hamar elindult a piac, hiszen az életünkből adódó változásokat – például gyermek születése, válás vagy a generációk különköltözése – követnie kell a lakhelyünknek is.” – mondta a Meglepetés magazinnak Benedikt Károly, a Duna Houes marketing- és Pr-vezetője.

Új helyzet alakult ki: tömegek akartak a városból az agglomerációba, kertes házba költözni, vagy legalábbis egy nagyobb, kényelmesebb otthonba, ahol van lehetőség elvonulva dolgozni, tanulni.

„A Balaton környéke már a pandémia elején megtelt: sokan költöztek az ottani nyaralójukba, vagy kerestek lakást, házat a magyar tengernél. Ennek is köszönhető, hogy a négyzetméterárak vetekednek a fővárosi ingatlanokéval: 1,1-1,2 millió forintot is elkérnek értük.”

A korszerűtlen fűtésű lakások ára lemegy

2021 egyértelműen a vidéki ingatlanpiac éve volt, hiszen a családtámogatási rendszernek köszönhetően sokan költöztek kistelepülésekre. Az idei adásvételekre azonban már hatással van az ukrajnai helyzet, az infláció és a rezsicsökkentés változásai is.

„Idén az első félévben 10-15 százalékkal csökkent az ingatlan adásvételek száma – magyarázza Benedikt Károly. – Eladói és vevői oldalon is bizonytalanabbak az emberek, kisebb a kínálat és óvatosabbak a vásárlók, akiknek a fele hitelből tudja csak finanszírozni a lakásvásárlást. A hitelpiaci környezet pedig nem kedvez nekik: a kölcsönök drágábbak, és vagy nem tudják felvenni, vagy sokkal kisebb mértékben, mint azt korábban megtehették volna. Az azonban borítékolható, hogyha elhúzódó lesz a válság, és az emberek inkább elkezdik tartalékolni a pénzüket, az érinti majd az ingatlanpiacot is.”

Az ingatlanok árára a rezsicsökkentés változása is hatással lesz: sokkal drágábbak lesznek az energiahatékonyabb kivitelezéssel készült házak, és nehezebben, olcsóbban tudják majd eladni azokat az ingatlanokat, amelyek nem korszerű fűtéssel, szigeteléssel lettek ellátva.

Emelkedő építőanyagárak

Hosszú ideje sújtja az építőipart az alapanyagok elképesztő drágulása és a brutális szakemberhiány. Házat építeni ebben a helyzetben – akár tulajdonosként, akár befektetőként – nagy rizikót rejt.

„Egy több száz lakásos projekt esetén – úgy, hogy az anyagok árát gyakran napokra tudják csak garantálni a forgalmazók – szinte lehetetlen megmondani, hogy két év múlva, amikor a lakópark elkészül, mennyiért lehet eladni a lakásokat. Így az előreértékesítés is igen kockázatos. Jó esetben az ingatlanállomány 100 év alatt megújul, ám Magyarország ebben az uniós átlag alatt van, és nem úgy tűnik, hogy ez a következő években változni fog.”

Meddig van a piacon egy lakás?

A leggyorsabban a panellakáso­kat veszik meg, hiszen ezeknek az ára a legalacsonyabb. Átlagosan 2-2,5 hónapot töltenek
a piacon, mielőtt gazdára találnának. A téglalakások, illetve a családi házak általában 3‑4 hónap alatt kelnek el.

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete