Egészség Riportok

Hormonális fogamzásgátlás 40 év felett: a menopauza tüneteit is enyhítheti, a cisztáktól is védhet

Korábban, ha elmúltunk 40 évesek, az orvosok nem javasolták, hogy hormonális fogamzásgátlót alkalmazzunk. Mára ez a szemlélet megváltozott. Sőt, szakértőnk szerint egy jól megválasztott spirál vagy tabletta inkább segít, mint árt.

A hatékony fogamzásgátlás egészen a menopauza végéig fontos, azonban hazánkban még mindig gyakran találkozni azzal a véleménnyel, hogy 40 éves kor fölött az egyébként védekezési szempontból az egyik leghatékonyabb hormonális fogamzásgátlás nem javasolt az egészségügyi kockázat miatt. A tudományos kutatások azonban azóta rámutattak: egy, az orvos által – a páciens egyéni adottságait figyelembe véve – jól megválasztott készítmény a menopauza nemkívánatos tüneteitől és egyes betegségek kísérő panaszaitól is megszabadít.

Milyen módszert válasszunk?

„Ugyan 40 éves kor felett a teherbeesés esélye jelentősen csökken, a kockázat nem elhanyagolható, és bármely módszer – beleértve a kombinált fogamzásgátlót is – kevesebb negatív hatással jár, mint egy nem kívánt terhesség és az abból fakadó testi-lelki traumák – vélekedik dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus. – Kellő körültekintéssel az összes módszer alkalmazható és választható. A legbiztonságosabb tartós megoldásként a méhen belüli eszköz, köznyelven spirál használata, akár szinte csak helyileg ható hormont tartalmazó, akár hormonmentes változatban. Azonban ha valaki ettől idegenkedik, szedhet csak sárgatesthormont tartalmazó minipillt, vagy kombinált, ösztrogén-progeszteron hatóanyagú készítményt is. Az előbbi rendkívül alacsony hormontartalmú, így az egészségügyi kockázata minimális, hátránya azonban, hogy mellette gyakran jelentkezhet nem várt pecsételő vagy bővebb vérzés is. Az utóbbi stabilan tartja a ciklust, az ösztrogéntartalma miatt kedvezően hat a menopauza-tünetekre, viszont ha a családban örökletes hajlam van a trombózisra, szív- és érrendszeri betegségekre, esetleg magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség van jelen, a kombinált készítmény alkalmazása nem ajánlott.”

Enyhíti a hőhullámokat

A menopauza tünetei – hogy pontosan mikor, az egyéni – 40 éves kor fölött elkezdenek jelentkezni. Hőhullámok, vérzéskimaradások vagy éppen váratlan, erős vérzések, ezekhez kapcsolódóan pedig különféle kórképek nehezíthetik az életünket. „Ezek az állapotok drámaian rontják a páciens életminőségét, és a változókor sajnos nem két napig tart, olykor évekbe telik, mire teljesen végbemegy – árulja el szakértőnk. – Erre az időszakra a kombinált hormonális fogamzásgátló kitűnő átmeneti megoldás, mert jóval kevesebb ösztrogént tartalmaz, mint a kifejezetten menopauza-tünetek csökkentésére adott hormonpótlók, így hát a vele járó kockázat is kisebb. A minimális ösztrogénpótlás egyensúlyban tartja a méhnyálkahártyát, és megszabadít a hőhullámoktól is.”

Megvéd a miómától, poliptól, cisztától

A klimax időszakában a hormoná­lis ingadozások miatt különféle nőgyógyászati kórképek is kialakulhatnak. Ilyenek a vérzési fájdalmak, rendellenességek, a méhpolipok, miómák, a petefészekciszták. „A hormonális fogamzásgátlás bizonyos betegségekkel szemben is jó megoldás lehet – vélekedik dr. Kelemen Csaba. – Méhpolip, mióma vagy endometriózis esetén sokszor elég a hormonális spirál, míg a funkcio­nális ciszták kapcsán a kombinált tabletta jelenthet megoldást. A legfrissebb kutatások eredményei alátámasztják, hogy a hormonális fogamzásgátlót szedő nők körében kevesebb a méhtest és a petefészek rosszindulatú daganata is. A rettegett trombózis kapcsán pedig a számszerű adat: 10 000 hormonális fogamzásgátlót szedő nőre 10 eset jut, ami nem magas szám, de szám, így szakemberként körültekintően kell kezelnünk a páciens egyéni adottságait, és ezek tükrében dönteni a javasolt készítményről.”

A vérzéshiány nem betegség

A hormonális fogamzásgátlót szedő nők körében gyakori, hogy tartós használat esetén elmarad a menstruáció. Szakértőnk szerint ez néhány alkalommal még nem tekinthető kórosnak, hiszen itt valójában nem „igazi ciklusról”, hanem megvonásos vérzésről van szó, ami a havonta egyhetes gyógyszerszedési szünetben jelentkezik. „Megesik, hogy a méhnyálkahártya a kapott hormonok hatására úgy elvékonyodik, hogy a gyógyszermentes héten nincs minek leválnia – magyarázza szakértőnk. – Ettől nem kell megijedni, nem kóros folyamat, azonban ha a vérzés egy éven át nem jelentkezik, érdemes az orvosunkkal konzultálva gyógyszert cserélni, ami általában megoldja a problémát. Ha ugyanis túl sokáig nincs vérzés, az azért nem jó, mert bizonyos időközönként tisztulás nélkül beindulhatnak kóros folyamatok. Ami pedig szintén fontos: ha a köztes vérzés elmarad, mindig végezzünk terhességi tesztet, mielőtt belekezdünk a következő havi gyógyszer szedésébe, nehogy meglepetés érjen! Fogamzásgátlót szedő nők esetében nagyon kevés terhesség csúszik be, de azért a praxisomban időről időre van rá példa” – összegzi tapasztalatait a doktor úr.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete