Lélek Riportok

A több náluk néha tényleg több: együtt álmodja meg a mesés ékszereket anya és lánya

Krisztina büszkén vállalja, hogy tinédzser lánya tanította meg profin sminkelni. Míg Petra meg van róla győződve, hogy magabiztosságát édesanyjának köszönheti. Nem mindennapi kapcsolatukról mesélnek.

Óriási szeretet, összhang, egyetértés, és ami nem látható a fotókon, kreativitás jellemzi Wilhelm Krisztina és Andsberg Petra kapcsolatát, ugyanis anya és 21 éves lánya már hat éve együtt dolgozik. A fiatal lány szerint nincs ebben semmi különleges, ő úgy érzi, hogy mindent a családjának köszönhet, ugyanis ő csak olyan lett, amilyennek nevelték.

5 évesen kóstolt bele a kereskedelembe

„A szüleim mindig egyenrangú félként kezeltek minket a bátyámmal, az adott korunknak megfelelően minden kérdésünkre választ kaptunk. Úgy neveltek önállóságra, hogy nagyon pontosan kijelölték a határokat, de azon belül teljes szabadságot adtak. Mi pedig tudtuk, hogy ez addig tart, amíg nem élünk vissza a bizalmukkal. Sohasem tettük. Ők tisztelnek minket, és mi tiszteljük őket” – meséli Petra, aki az üzleti világgal is a családi ebédek és vacsorák alatt ismerkedett meg, hiszen édesanyja és édesapja is sikeres üzletemberek.

A szőke kislány elég hamar kipróbálta magát a kereskedelemben, mind­össze ötéves volt, amikor a  barátnőivel gyöngyfűzésbe kezdtek, majd a karkötőket, láncokat a balatoni nyaralójuk előtt árulták. Ekkor még senki nem gondolta volna, hogy tíz évvel később édesanyjának pont egy ilyen vállalkozásban fog segédkezni.­

„Emlékszem, amikor Petrának megmutattam az első ékszerkollekciót, egyből arra kért, hogy csináljunk valami fiatalosat is. Feltétel nélkül szabad utat kapott, mert akkoriban épp a barátnőivel a turkálókat járta, a kiválasztott darabokat rendbe hozták, majd több pénzért továbbadták. Láttam, hogy mindent elad, tehát jól ismeri a korosztálya ízlését” – meséli a kezdeteket a Spark ékszerek megálmodója, aki azóta még inkább kihasználja lánya művészi vénáját, amit festőművész nagymamáitól örökölt.

A céges teendőkből is kivette a részét

De nem csak az ékszerek tervezésében ügyes a jelenleg Svédországban nemzetközi gazdálkodást tanuló Petra. Érettségi után kihagyott egy évet a tanulmányai­ban, és akkor a gyakorlati céges teendőkből is kivette a részét.

„Leltároztam, szerveztem a marketinget, dolgoztam mindennap. Azt szeretem, ha az összes üzleti folyamatba beleláthatok, ez érdekel leginkább” – lelkesedik Petra, aki most úgy érzi, hogy a diploma megszerzése után a saját útját szeretné járni, de persze támogatni mindig fogja édesanyja projektjét. Így van ez mostanában is.

Átjárnak egymás szekrényébe

Anya és lánya évente két kollekciót álmodik meg. „Mindig kitalálunk valamilyen tematikát, az idei nyár fantázianeve a „piknik a réten” volt, nemrégiben pedig az „ősz a városban” kollek­ciónk jelent meg. Petrával arra törekszünk, hogy az ékszereink egymással is jól va­riálhatóak legyenek, így nem az a jelmondatunk, hogy a „kevesebb több”, hanem az, hogy a „több néha több” – magyarázza Krisztina, akinek nőiességét még inkább kihangsúlyozzák a csillogó karkötők, amelyekből ötöt-hatot is hord egyszerre. Ám ő állítja, hogy ezen a téren is sokat köszönhet Petrának.

„Alapvetően nem olyan nőies nőnek születtem, mint a lányom. Sportos, nadrágos lány voltam, aki szívesebben bandázott fiúkkal. Petra az ellentétem. Ahogy nőtt, élvezettel figyeltem az átalakulását. Hihetetlen, de nem én formáltam őt, hanem ő engem. Ő tanított meg sminkelni, és ő beszélt rá a nőiesebb ruhákra is. Ma már annyira hasonló az ízlésünk, hogy átjárunk egymás szekrényébe.”

Anya és lánya kapcsolata harmonikus a hétköznapokban is. Azt mondják, nem emlékeznek arra, hogy valaha is nagyobb vitáik lettek volna. Mindig, mindent meg tudnak beszélni. Krisztina kifejezetten büszke arra, hogy nemcsak anya-lánya viszonyuk erős, de a kapcsolatuk évek óta annyira bensőséges, hogy lánya tinédzserkora óta egymás legjobb barátnői is. A közös üzleti sikerre pedig ajándékként tekintenek.

Képek: Pintér Márta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete