Lélek

Egyedül maradtam és félek! Hogyan szokjuk meg, hogy üres a ház?

Egy válás után, vagy frissen megözvegyülve nemcsak a mindennapi megoldandó feladatokkal kell szembenéznünk, de bizony azzal is, hogy minden neszre megrettenünk, ha leszáll az este.

Nem kell ahhoz veszélyes környéken vagy lakott területtől távol eső tanyán élnünk, hogy szorongjunk, ha egyedül vagyunk otthon, főleg éjszaka. Még akkor is felbukkanhat persze ez a nyomasztó érzés, ha van velünk valaki, akire számíthatunk, de nyilván még erősebben ránk törhet, amikor veszteség ér. Idő kell hozzá, míg egy frissen egyedül maradt nő megszokja ezt az új helyzetet.

Legyünk türelmesek!

„Nem kell ettől megijedni, sőt a gyászfolyamat során teljesen természetesek ezek az érzések – nyugtat meg dr. Belső Nóra pszichiáter. – Nem véletlenül használjuk a gyászév kifejezést; ennyi idő alatt megyünk végig azokon a lépcsőfokokon, amelyek után már el tudjuk fogadni a veszteségünket. És körülbelül ez a 12 hónap kell ahhoz, hogy azt is megszokjuk, egyedül vagyunk éjjel és nappal is az otthonunkban.”

Azonban ez még nem jelenti azt, hogy addig is félelemben kell töltenünk a napjainkat. Néhány trükk segíthet ebben.

„Már nem vigyáz rám senki!”

Kovács Ildikót, az onvedelemoktatas.hu vezető instruktorát gyakran keresik meg olyan hölgyek, akik elváltak vagy megözvegyültek, és nem érzik magukat biztonságban.

„Akadt, aki úgy fogalmazott, hogy rá már nem vigyáz senki, így meg kell tanulnia, hogy megvédje magát – mondja Ildikó. – Aki önvédelmi tanfolyamot végez – legyen bármilyen idős is –, annak más lesz a kisugárzása, a fellépése, nem tűnik többé áldozat-típusnak, akit érdemes megtámadni.”

Nemcsak az erő számít, sok technika épp a meglepetés erején alapul, vagy azon, hogy a határozott fellépésünknek köszönhetően idejében gátat szabunk az inzultusnak.

Stresszűző karkörzés

Ha éjszaka felébredve, vagy az este folyamán ránk tör a félelem, kapcsoljunk fel minden lámpát az otthonunkban, járjuk végig a helyiségeket. Közben vegyünk nagy levegőt, végezzünk néhány karkörzést, fejkörzést. Bár furcsának tűnhet ez a módszer, oldja a ránk törő stresszt.

Néhány tipp a félelem leküzdéséhez

  • Tartsunk kutyát! Nemcsak jelez, ha idegen ólálkodik a ház körül, de van kihez szólnunk, így oldja a magányunkat is.
  • Igyekezzünk jó viszonyt kialakítani a szomszédokkal, ezek az ismeretségek, kötődések ugyanis biztonságot adnak.
  • A különböző biztonsági rendszerek – riasztó, rács, mozgásérzékelő lámpa – mind megerősítik a nyugalmunkat.
  • A telefonunk mellé egy cetlire írjuk fel a rendőrség számát! Ez megadja azt a biztonságot, hogy stresszhelyzetben is tudunk segítséget hívni.
  • Létezik olyan segélyhívó karkötő, amelyen a nap 24 órájában, egyetlen gombnyomással közölhetjük a külvilággal, hogy baj van.
    Ha úgy érezzük, kezd rajtunk eluralkodni a félelem, nézzünk tévét, hallgassunk rádiót vagy olvassunk egy jó könyvet! De lehetőleg ne krimit. A lényeg, hogy eltereljük a gondolatainkat.
  • Abban az esetben, ha a félelem egy éven túl is kitart, és nem tudunk vele megbirkózni, érdemes szakemberhez fordulni. Meglehet, hogy a rettegésnek valójában más gyökere van, például a fel nem dolgozott veszteség.

Ezt tegye, hogy biztonságban érezze magát

Megkértük az önvédelmi ­instuktort, hogy osszon meg velünk néhány olyan okos trükköt, amit könnyedén bevethetünk a mindennapokban szükség esetén.

  1. A fény sokat segít: Ha egy LED-égő világít a házunk előtt, nagyobb biztonságban érezzük magunkat, hiszen nincsen éjjel vaksötét. De abban az esetben is, ha van nálunk egy elemlámpa, és a támadó szemébe világítunk.
  2. Rács az ablakra: Ne szellőztessünk – főleg éjszaka – olyan ablakon keresztül, amely könnyen elérhető, vagy mindenképpen szereltessünk rá rácsot. Ha az ajtón van nyitható kis ablak, erre is kerüljön védelem, illetve ne hagyjuk benne a kulcsot a zárban belülől, mert onnan könnyen kiemelhető.
  3. Kulcs a kézben: Ha hazafelé tartunk egyedül, sötétedés után, mindenképpen legyen a kulcs a kezünkben. Egyrészt, ha valaki ránk támadna, oda tudunk a csomóval csapni, másrészt, ha készenlétben tartjuk a bejárati kapu vagy ajtó kulcsát, akkor könnyebben juthatunk biztonságos helyre. Érdemes akár egy külön karikára is rátenni, hogy vész esetén ne kelljen keresgélni a többi között.
  4. Védelmi hajlakk: A gázspray-t vagy paprikaspray-t bizony meg kell tanulni használni, nehogy még a végén magunkat fegyverezzük le a támadó helyett. Ráadásul nem is olcsó mulatság. Helyette lehet a kezünk ügyében
    – akár az előszobában vagy a táskánkban – kis méretű dezodor vagy hajlakk.
  5. Kiabáljunk!: Ha motoszkálást hallunk az ajtónál, vagy álmunkból ébredve a lakásban, legyen kéznél a telefonunk, és hívjuk a rendőrséget. Ilyenkor fontos, hogy az ablakon át kiabáljunk segítségért; ez elriaszt­hatja a betolakodókat.
  6. „Harci” Esernyő és bot: Az otthonunkban számos olyan tárgy van, amit használhatunk, ha védekeznünk kell. Az előszobában egy esernyő, vagy idősebbek esetében a bot; ezzel nagyobb ütést mérhetünk a támadóra, mint puszta kézzel.

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete