Egészség Riportok

Gyakran zsibbad, bizsereg az ujja: ennek az alapvető tápanyagnak a hiánya lehet a kellemetlen érzés mögött

A folytonos fáradtság, az izomfájdalmak, de a hideg kezek és lábak is utalhatnak arra, hogy valamilyen fontos vitaminra és/vagy ásványi anyagra van szükségünk. Íme a leggyakoribb panaszok, és azt is eláruljuk, hogy mit kell enni-inni ellenük.

A tápanyaghiány megváltoztatja a testi folya­matokat. A hiányok pótlása nagyon fontos a szervezetünk megfelelő működéséhez, hiszen ha ezzel nem foglalkozunk, az megnehezítheti a mindennapokat, és könnyen meg is betegedhetünk. A teljes vérkép segíthet meghatározni, miből kellene többet fogyasztanunk, de a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrendet mindig tartsuk szem előtt.

Kalcium

Azt jól tudjuk, hogy nagyon fontos az egészséges csontokhoz, de ha nincs elég belőle a szervezetünkben, annak egyéb tünetei is lehetnek. Ezek a zsibbadás, az ujjak bizsergő érzése, szívritmuszavar. Egy átlagos felnőttnek naponta 1000 milligramm kalciumra van szüksége, de az 50 év feletti nőknek és a 70 év feletti férfiaknak ezt +200 mg-mal meg kell toldani.

Ezt fogyasszuk: A szakemberek szerint napi három pohár tej vagy joghurt elegendő a napi kalciumbevitelhez. A sajt is remek kalciumforrás, de ha nem szeretjük a tejtermékeket, vagy tejfehérje-érzékenyek vagyunk, ezt a tápanyagot megtalálhatjuk a kalciummal dúsított növényi tejekben vagy a reggeli gabonapelyhekben (ellenőrizzük az élelmiszer tápértékcímkéjén, hogy van-e hozzáadva kalcium!), illetve a sötét levelű zöldekben, mint a kelkáposzta és a brokkoli.

 

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: adobestock, gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete