Riportok

Kilenc órán át kapaszkodott a tengerben repülője lezuhant roncsaiba a 12 éves Bahia: hátborzongató túlélőtörténetek

Az elmúlt hetekben szájtátva figyelte a világ a kisrepülőgéppel lezuhant négy kolumbiai gyerek sorsát, akik 40 napig bolyongtak az őserdőben, hihetetlen megpróbáltatások közepette. Nem az ő történetük az egyetlen, amely csodaszámba megy.

Kisbabával elveszve a kegyetlen dzsungelben

Egyszerre megrázó tragédia és felemelő történet a dzsungelben bolyongó kolumbiai gyerekeké, az eseményeket az elmúlt hetekben lázasan követte a világsajtó. Már eleve az elképesztő, hogy sértetlenül megúszták a Cessna kisrepülőgép lezuhanását, amibe a velük utazó összes felnőtt – köztük az édesanyjuk is – belehalt. A 13 éves Lesly, 9 éves húga, Soleiny és négy-, valamint csupán egyéves (!) testvéreik kálváriája 40 napon át tartott a szinte áthatolhatatlan amazonasi őserdőben, mire a keresőcsapatok a nyomaikat követve rájuk találtak.

A Remény elnevezésű mentőakció hetekig reménytelennek tűnt, végül ugyan nagyon legyengülve és kisebb sérülésekkel, de épségben találtak rá a gyerekekre. A nagyobb testvérek mindent megtettek, hogy életben tartsák a két kicsit, ehhez pedig a helyi őslakosok tudását használták. A Mucutuy család ugyanis a huitoto törzs tagjaként még követte az egykori hagyományokat, és a gyerekeiket megtanították a legfontosabb túlélési módszerekre: tudtak vadászni, halászni, ismerték az ehető növényeket, és a dzsungelben is otthonosan mozogtak. Tudták, hogyan kell tábort verni, milyen veszélyekre kell figyelni. Másképp esélyük sem lett volna a túlélésre. Így is életre szóló traumát kell feldolgozniuk, hiszen a hetekig tartó magukrahagyottság mellett elveszítették az édesanyjukat.

Repülővel zuhant az óceánba

Úszni sem tudott az a 12 éves kislány, aki egyetlen túlélőként sodródott az Indiai-óceánon, miután a Párizsban felszállt Airbus, amelyen 150 utassal együtt utazott, 2009-ben lezuhant. Bahia Bakari a csodával határos módon élte túl a vízbe csapódást, azután pedig a szétszakadt gép egyik roncsába kapaszkodva kilenc órán át várt a megmentőire, miközben mentőmellény sem volt rajta. Ráadásul vaksötét éjszaka volt, mivel a szerencsétlenség éjjel 11-kor következett be. A kislány édesanyja is szörnyethalt a balesetben – azt csak elképzelni lehet, mit érzett Bahia egy szál egyedül a sötét víztömegen lebegve. Reggel talált rá egy mentőhajó, de ezután még három hét kórházi kezelésre volt szüksége, mivel a zuhanáskor össze-vissza zúzta magát, plusz medence- és kulcscsonttörést szenvedett. Bahia ma 26 éves, csodás megmeneküléséről könyvet is írt. Steven Spielberg szerette volna filmre vinni a történetét, de ezt a lány visszautasította, azt mondta, túlságosan traumatikus lenne a számára.

69 napra rekedtek a föld mélyén a Chilei bányászok

Az egész világon élőben közvetítették 2010-ben az elképesztő bravúrt, melynek során 33 embert hoztak a felszínre egy beomlott chilei bányából. A bányászok 69 napra rekedtek a mélyben, és több mint két hétig úgy voltak odalent a föld alatt, hogy semmit nem lehetett tudni róluk. Amikor megtalálták őket, a fél világ összefogott, hogy a 630 méteres mélységből kimentsék a bajba jutottakat egy külön erre a célra készült kapszulában. Egy hat hét alatt fúrt, alig 66 cm átmérőjű járaton keresztül hozták fel egyenként az összes embert, és mindnyájan túlélték a megpróbáltatást – elmondhatatlan ünnepléssel fogadták a megmenekülésüket.

A thaiföldi barlang foglyai

2018-ban több mint két héten át lélegzetvisszafojtva figyeltük, sikerül-e felszínre hozni azt a 12 kamasz gyereket, egy futballklub ifjoncait, akik egy barlang mélyén rekedtek Thaiföldön, miután egy hirtelen jött esőzés elzárta előlük a kivezető utat. Minden idők egyik legspeciálisabb mentőakciója vette kezdetét.

Eleve kilenc napba telt, míg barlangi búvárok segítségével rájuk találtak. Addig 25 éves edzőjük, egy korábbi buddhista szerzetes meditációval tartotta bennük a lelket. Nem volt mit enniük, a nyirkos hidegben és sötétben ülve reménykedtek, hogy valaki előbb-utóbb megmenti őket. A mentőexpedíció megszervezése elképesztő logisztikát igényelt, végül három napon át tartott, míg minden egyes fiút kihoztak a szabadba a rendkívül veszélyes, négy kilométer hosszú, többségében vízzel elöntött járatokon keresztül. A gyerekeknek nyugtatót adtak, hogy ne kapjanak pánikrohamot a víz alatti szikla­hasadékokban, melyeken a búvárok rángatták át őket. A mentés nehézségeiről mindent elmond, hogy két profi búvár belehalt az emberfeletti akcióba.

Igazi karácsonyi csoda az út mentén

Csodának nevezték, amikor rájuk találtak: több mint két nap elteltével mindhárom kisgyerek életben volt egy Ausztráliában felborult autóban, miközben odakint több mint 30 fokos hőség volt.

A balesetben meghaltak a szüleik, az ötéves kislány és két-, valamint egyéves öccse 55 órára a roncsban ragadt egy elhagyatott vidéki út mellett. A család a rokonokhoz tartott 2022 decemberében, karácsonykor – Ausztráliában olyankor van nyár –, és éjszaka történt a szerencsétlenség, az apa elaludhatott a volánnál. A kislány, Synthia szabadította ki öccseit a fejjel lefelé lógó gyerekülésből. Csodálatos módon mindnyájan sértetlenül megúszták az ütközést, és bár erősen dehidratálódtak, más bajuk nem esett.

Szöveg: Bognár Kriszta

Fotó: Profimedia, Mti, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete