Riportok

Mediterrán levendulás kert otthonra? Egyáltalán nem lehetetlen, így gondozza ezt a gyógynövényt, hogy minden évben nyíljon

Hamarosan lilába borul a táj, és jellegzetes, nyugtató illattal telik meg a levegő. Ilyenkor nem csoda, ha úgy érezzük, hogy a saját udvarunkba is szívesen beköltöztetnénk ezt a csodálatos növényt. Lássuk, mi mindenre van szükség hozzá!

A levendulának számtalan változata létezik, amelyek különféle méretű és színű virágokkal kápráztatják a szemet. Kedvünkre válogathatunk – a megfelelő tartási körülményekre azonban figyeljünk oda, hogy igazán ragyoghasson a növény a nyílási időszakban. Elhelyezését tekintve a levendula rendkívül rugalmas. Ültethetjük elválasztó sövényként, önálló bokorként, de akár szegélynek is alkalmas. Mivel örökzöld, télen is díszít, csodás virágaival pedig szinte egész nyáron megörvendeztet bennünket.

Íme, a leggyakoribb fajták, amelyek mindegyike remekül mutat a kertben.

Spanyol vagy francia?

A spanyol levendulát gyakran francia levendulaként is megtaláljuk. Virága ananászra hasonlít. Lila színű, ovális szirmai a felső részüknél rózsaszín bojtban végződnek. Nem fagytűrő, egynyáriként ültessük, vagy nagyobb cserépben nevelve teleltessük át.

Francia levendula

Aromás széleslevelű

Főleg nemesítések során használják, mert ennek a fajnak köszönhetők a hosszabb szárú és több olajat adó típusok. A széleslevelű levendula aromásabb, több kámfort tartalmaz, a virágja kisebb, de sajnos, mivel a mediterrán országokban őshonos, a fagytűrő képessége igen alacsony.

Rózsaszín szépség

A keskenylevelű levendulából sikerült számos rózsaszínben virágzó fajtát is nemesíteni. Ezek a növények is alacsonyak, dús cserjévé alakíthatók. Szürkés leveleik vannak, az illatuk pedig rendkívül intenzív. A száraz, meszesebb talajt és a napfényt kedvelik. Sziklakertbe, mediterrán, illetve gyógynövénykertbe ültethetők alacsony sövényként, de a rózsák között is jól fejlődnek.

Közkedvelt

Az orvosi levendula voltaképpen a közönséges levendula. Ez a keskenylevelű fajta a legelterjedtebb. Virágzó állapotában 60 centiméter magas, aromás illatú félcserje. Sziklakertbe, mediterrán vagy gyógynövénykertbe alacsony sövényként ültethető, de a rózsák közé is illik. Jól tűri a nyírást, és száraz, napos helyen szépen nő.

A legmagasabb

A hibrid levendula a keskeny- és a széleslevelű fajták keresztezéséből született. A legmagasabb levendulatípus. A virágai halványabbak, mint keskenylevelű társáé, de illatosak, és rengeteg értékes olajat tartalmaznak. Könnyen áttelel. Sövényként is ültethető, az évelők közé ágyásba vagy nagyobb sziklakertbe. Virágzás után minden évben vágjuk vissza, hogy bokrosodjon!

Igazi különlegesség

A keskenylevelű levendula fehér fajtái különlegességnek számítanak. Nem nőnek magasra, mindössze 30-40 centiméteresek, így igen jól mutatnak a hasonló méretű évelők között. Angol és amerikai kertészetek több tucat fajtát kínálnak, ezek méretben, színben, és a virágok formája tekintetében is eltérnek egymástól.

Fehér levedula

Mi mindenre használhatjuk?

A levendula virágjával lekvárt, édességeket, krémeket, fagylaltot ízesíthetünk, sőt sülteket is fűszerezhetünk. A fiatal hajtásvégeket pedig akár salátába is tehetjük. A szárított virágcsokrok hosszú ideig illatosítják az otthonunkat, és molyirtónak is kiválók.

Teát is főzhetünk a szárított virágból, használhatjuk vérnyomáscsökkentésre, nyugtatóként, és még görcsoldásra is sikerrel alkalmazható. Emellett csökkenti a lehangoltságot, elűzi a fáradtságot. Bőrápolásra is kiváló, olaját a fürdővízbe vagy házi arcpakolásba is belekeverhetjük.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen!
Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete