Otthon Riportok

A gyermekkor illatai a fűben: álmodjuk újra a nagyi legendás kertjét!

Ki ne szeretne visszautazni az időben, és újra ott lenni a gyerekkora kedvenc helyszínén? A nosztalgikus hangulatú kertet a saját portánkon is megvalósíthatjuk. Ebben segít okleveles kertész-mérnök szakértőnk, Kiszel Péter.

Ahhoz, hogy régiesen romantikus stílusú kertünk legyen, nincs más dolgunk, mint visszagondolni arra, mi minden díszítette néhány évtizeddel ezelőtt a kerteket, és cselekedni. Hogy segítsünk emlékezni, az alábbi gyűjteményt készítettük a jórészt elfeledett kerti szépségekből.

Jókedvhozó sárgaviola

Legjobb, ha magról vetjük – erre a június az ideális idő. Ha palántáról ültetjük, akkor nyár végén, ősz elején érdemes nekifogni. Kétnyári növény, káprázatos virágai a tavasz végén és a nyár első felében díszítenek. Könnyű dolgunk lesz vele, mivel nem igényel sok odafigyelést. Fényigényes, de akár tűző napos vagy félárnyékos helyet is választhatunk neki. A talajra sem kényes, de legjobban a meszes, kevésbé kötöttet szereti. Ha mérsékelten öntözzük, sötétzöld levelekkel és ragyogó virágokkal hálálja meg.

Buja legényrózsa

Tavasszal, kora nyáron érdemes ültetni. Virágai nyár elejétől ősz végéig pompáznak. Akkor a legmutatósabb, ha csoportosan telepítjük. Olyan helye legyen, ahol sokat napfürdőzhet. Átlagos talajban is jól érzi magát, öntözés nélkül is bírja a nyári meleget.

Gyermekkor-illatú ibolya

Színe, illata nosztalgikus hangulatba ringat. Idén sem késtünk el vele, sőt bőven van még rá időnk, ugyanis az ültetésére a legjobb időszak az ősz. Színpompás kertet varázsolhatunk, ha például sárga és fehér krókuszokkal vegyesen telepítjük. Leginkább fás szárú növények közelében érzi jól magát, ahol árnyékos és nyirkos a terület. Ha pedig a talaj még humuszban is gazdag, tökéletes helyet találtunk neki. Nem igényel túl nagy odafigyelést, és akár többször is virágba borul.

Szivárványos kankalin

A primula néven is ismert bájos növény cserépben és a kertben is jól érzi magát. A kertbe kora tavasszal kerüjlön, cserépben azonban most is díszítheti az otthonunkat. Ideális fák, bokrok alá vagy sziklakertbe kihelyezni. A kankalinnak tavasszal sok napfényre van szüksége, nyáron azonban több árnyék kell neki, ezt a lombok és bokrok alatt találja meg. Humuszban gazdag, nedves földben érzi magát a legjobban.

A mesék sarkantyúfűje

Legjobb május végén, június elején elültetni, és egész nyáron gyönyörködhetünk benne. Különösen szép, ha többféle árnyalatú változatot csoportosítunk egy helyre. A tűző napot és a világos, ám szélvédett helyeket kedveli. Tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajban érzi igazán jól magát. Száraz időben mérsékelten öntözzük!

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a Meglepetés magazin hasábjain válaszolunk.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete