Otthon Riportok

Kúsznak, futnak, illatoznak: ezeket a virágzó futónövényeket érdemes most elültetni

Kertünk igazi ékességei lehetnek a virágzó futónövények – mit hová ültessünk, és miért? Kiszel Péter okleveles kertészmérnök szakértőnk csokorba szedte a legfontosabb tennivalókat.

Először is gondoljuk végig, mire szeretnénk felfuttatni a növényünket. Ha például virágrácsra tervezzük őket, nem érdemes erőteljes, vaskos növényt választani, azok inkább erős kerítésre, kocsibeállók fölé illenek. Mindig nézzünk utána, hogy a beszerzendő növényünk mekkorára fog nőni, és milyen vastagok lesznek majd a szárai!

Évelők a pergolán

Remek választás a görögtekercs, a kivi, a pipavirágú farkasalma és a különböző loncok. Ezekből találunk örökzöldet, évelőt, fehér, rózsaszín vagy sárga virágút is. A lilaakác szintén jó ötlet erre a területre. Ültethetünk futórózsát is – mivel nincsenek kapaszkodószervei, így érdemes kikötözgetni a pergolához. A golgotavirág fásodó évelő, csodás, egzotikus virágai vannak. Leggyakoribb változatai a fehér és a lilás rózsaszín, sajnos azonban nem télálló. Szintén gyönyörű az ötlevelű akébia, amely kevésbé érzékeny, és szép, erős illatú, barnás lila, esetleg fehér lecsüngő virágokkal díszít.

Szépségek a ház falán

A legjobb fali növények léggyökerekkel vagy apró tapadókorongokkal kapaszkodnak. Ilyen a japán vadszőlő, a trombitafolyondár, amelynek apró sárga, piros vagy bordó virágai vannak, de a fehér virágú, lombhullató kúszó hortenzia is jó választás. A futó oroszlánszáj dúsan hozza piros, rózsaszín, kék és levendulaszínű virágait. Nem kell attól tartanunk, hogy a futónövények tönkreteszik a ház falát. Az azonban igaz, hogy nyom nélkül nem lehet őket eltávolítani, és virágzáskor a rovarokat is vonzzák. Hasznos viszont, hogy az egymásra boruló levelek megóvják a falat a beázástól, ráadásul hőszigetelő hatásuk is van. A tetőt ellenben tényleg károsíthatják, így azt ne érjék el!

Tipp:

A legtöbb futónövényt ősszel érdemes visszavágni, a nem fagytűrőket teleltetőbe áthelyezni, vagy takarással óvni. Nyáron öntözzük őket rendszeresen, tavasztól őszig hetente egyszer adjunk nekik tápoldatot, mert a leveleik így élénkebbek lesznek és a virágzásuk is egész nyáron kitart.

Szirmok a rácson

Ha virágrácsra futtatunk, választhatunk fagyérzékeny évelő vagy egynyári futókat is, így akár minden évben más színű lehet a teraszunk. Egynyári futónövény például a változatos színekben pompázó hajnalka. A feketeszem különleges, sárga virágokat ad, a dísztök élénk sárgában játszik, ősszel pedig látványos termést hoz. Választhatunk különböző színű díszbabokat is. Az évelő kúszócserjék közül a már említett futórózsa a rácson is jól megél, de fontos tudni, hogy metszést, kötözést igényel. Árnyékosabb helyre kerti klemátiszt ültessünk, a rendszeres öntözést lilás fehéres virágokkal hálálja meg.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete