Otthon Riportok

Klasszikusoktól az extrákig: ezeket az egynyári növényeket érdemes most elültetni

Gyönyörű, ha kertünket, balkonunkat ellepik a színes virágok. Egy szezonon át velünk maradnak – válogassunk belőlük kedvünkre okleveles kertészmérnök szakértőnk, Kiszel Péter tanácsai szerint!

Ezekkel a dekoratív növényekkel évről évre változatossá tehetjük a portánkat. Igazi kaland megtervezni, hogy melyik évben mi kerüljön az ágyásokba. Az egynyári virágok nem kívánnak sok munkát, és nagyon meghálálják azt a keveset is, amit értük teszünk. Lássuk, hogy mi mindent ültethetünk!

Klasszikus petúnia

Van belőle nagy, közepes, apró, szimpla vagy telt virágú. Színeit tekintve is igen változatos, lehet bordó, lila, rózsaszínes, csíkos, pöttyös és decens fehér is. Kerti ágyásban, virágtartóban, balkonládában is jól érzi magát, sok napfény és víz kell neki. Kánikulában naponta öntözzük! Virágzását serkenthetjük, ha az elnyílt tölcséreket lecsípjük róla. Ha azt szeretnénk, hogy igazán boldog legyen, olykor kaphat tápoldatot és esővizet is.

Rovarűző büdöske

Hasznos növény, mert illatával távol tartja a kellemetlen rovarokat. Van belőle nagy és kis virágú is, a sárga és a narancsszín minden árnyalatában kapható. Ideális talajtakaró, de balkonládában is szépen megél. Szinte mindent kibír, még azt is, ha napokig nem kap vizet. Az elnyílt virágokat viszont rendszeresen távolítsuk el róla. Mivel elhullajtja a magjait, számíthatunk rá, hogy a következő évben ugyanazon a helyen újranyílik. A csigák viszont sajnos szeretik.

Vízigényes lobélia

Hajtásai elfekszenek a földön és szétterülnek, nem nőnek nagyra, de igen szépen mutatnak. Színe többféle lehet, rózsaszín, fehér, de akár kék is. Kertben, dézsában, balkonon és gangon is jól megvan. Szereti a fényt, de a tűző nap sok neki. Rendszeres öntözést igényel, különben elfonnyad. Jó ötlet hetente tápoldattal erősíteni. Ha ritkulnak a virágai, érdemes visszametszeni.

Gazdag begónia

Nemcsak dús és színes virágai, de levelei is látványossá teszik, egész nyáron díszít. Gumós, egyszerű, teltvirágú, nagy virágú, csüngő, folyton nyíló változata is van, fehérben, sárgában, pirosban pompázik. Ágyásban, balkonládában, sőt még a szobában is szeret lenni. Imádja a fényt és a magas páratartalmat. Jó, ha gyakran kap vizet, de megvárhatjuk, míg kicsit száraz lesz a földje. Kedveli a tápoldatot is, lakásban sikerrel átteleltethető. Ha cserépben tartjuk, alulról, felszívatva öntözzük.

TIPP:

Az egynyári ágyásokat érdemes most megtervezni. Május közepén már biztonsággal kiültethetők, nem szenvedhetnek fagykárt a növények.

Időjós záporvirág

Virágai nagyok, mutatósak, akkor nyitják ki szirmaikat, ha tűz a nap, éjszaka összezárulnak. Legtöbbjük sárga, narancssárga, de előfordul fehér és rózsaszín is. Kertben, sziklakertben, balkonládában, cserépben is jól érzi magát. Jól bírja a napot, szereti a vizet, de ne öntözzük túl. A szirmok összezárulása arra is utalhat: vihar várható.

Hosszan virágzó pistike

Sokáig – kora nyártól akár a fagyokig – bőségesen virágzik. Hajlamos arra, hogy szétterülve bokrosodjon. Fehér, rózsaszín, korall és a vörös minden árnyalata beszerezhető belőle. Ágyásban, talajtakaróként, balkonládában, kerti virágtartóban is jól érzi magát. Inkább az árnyékot, a félárnyékot és a napi öntözést kedveli.

Bokros csodatölcsér

Egyetlen bokra is látványossá terebélyesedhet. Délután bontja ki nappal összecsukott virágait, és ontja kellemes illatát. Egészen őszig kitart. Van belőle fehér, pi­ros, sárga, rózsaszín és cik­lámen is. Szereti a félárnyékot és a nedves talajt. Magról könnyen szaporodik. Fontos tudni, hogy a gyökere és a magjai mérgezők, és bőrirritációt okozhatnak.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete