Egészség Riportok

Egyre többen szenvednek ekcémától: életmódbeli és környezeti hatások állnak a háttérben

Bár a géneknek nagyon sok szerepük van a betegség kialakulásában, egyéb tényezők is befolyásolják a tünetek intenzitását. Vajon miért növekszik az érintettek száma, és mit tehetünk ellene?

Míg néhány éve sokan csak hallomásból ismertük az ekcémát, ma már szinte mindenki családjában, ismeretségi körében akad érintett. Ezt támasztja alá az óvónőként dolgozó Kinga is. „A családomban nem tudok allergiás betegségekről, éppen ezért nagyon megijedtem, amikor az akkor óvodáskorú kislányomról kiderült, hogy ekcémás. Telente, hideg időben volt, hogy csak szteroidos krémmel tudtam csillapítani a bőrviszketését – meséli Kinga. – Az elmúlt években sokat olvastam, tanultam a betegségről, és bár a lányom ma már felnőtt, és kinőtte az ekcémát, az óvodában a gyerekek között is látom, hogy egyre több a megbetegedés. Szinte nincs olyan csoport, ahol ne lenne érintett, éppúgy, ahogy a valamilyen ételérzékenységben, intoleranciában szenvedő gyerekek száma is jelentősen megnőtt az oviban az utóbbi években.”

Súlyosbodó tünetek

Összefügg az ételérzékenység, az allergia és a bőrbetegségek megjelenése? A környezeti hatásoknak, az életmódnak mekkora szerepe van az ekcéma kialakulásában? Dr. Kaszab Csilla bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos segítségével nézzük az okokat és azt, hogyan csillapíthatjuk a tüneteket.

„Az utóbbi évtizedekben valóban megsokszorozódott az ekcémások száma. A gyerekkori ekcéma olyan gyakori lett, hogy lassan már azt mondhatjuk, nem is gyerek, akinek nincs ekcémája. Sajnos azonban nemcsak az esetek száma emelkedett, de ezzel együtt a tünetek is súlyosabbak, mint korábban. Az ekcémáról rengeteg információval rendelkezünk, de akadnak olyan kérdések is, amelyekre a tudomány mai állása szerint nem ismerjük a választ. Tudjuk például, hogy a kialakulásának van egy genetikai faktora, vagyis, ahol a családban van valamilyen allergiás megbetegedés, ott a gyerekek is nagyobb eséllyel lesznek ekcémások vagy allergiások. Az ekcéma ugyanis egy túlzott immunválasz, többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. A genetikai hajlamot nem tudjuk kiküszöbölni, így a veleszületett, belső eredetű ekcéma esetében csupán a tüneteket lehet enyhíteni, és esetleg abban bízhatunk, hogy kamaszkorra kinövi a gyerek” – magyarázza szakértőnk.

Ám ha felnőttkorban még megvan a betegség, vagy esetleg felnőttként, kamaszként jönnek elő a tünetek, akkor nagy eséllyel életünk végéig megmarad, az immunrendszerünk ilyenkor ugyanis már nem változik. Ez a betegség sajnos nem gyógyítható, ám a tüneteket lehet enyhíteni.

Amivel javíthatunk a helyzeten

A stressz komoly szerepet játszik a szervezetünk működésében, rombol minket, és így a bőrünk állapotára is hatással van. Természetesen mondani könnyű, hogy ne stresszeljünk, ám a valóságban nem egyszerű kiiktatni az életünkből. Ugyanakkor vannak egyéb szabályok, amelyeket betartva javíthatunk az állapotunkon. „Bizonyított tény, hogy télen, hideg időben, amikor a fűtés miatt szárazabb a levegő, erősebbek a szimptómák. A páradús levegő, a napfény csökkenti a panaszokat, ezért az óvatos napozás megfelelő fényvédelem mellett mindenképpen ajánlott ekcéma esetén” – folytatja Csilla.

A belső eredetű, veleszületett ekcémán kívül létezik a külső hatásra megjelenő ekcéma, a kontakt dermatitisz. Ez utóbbinál valamely anyaggal – például fémek, ékszerek – való érintkezést követően jelennek meg a hólyagossá váló, viszkető foltok – vagyis kerülni kell a kiváltó okokat. Az ekcéma fajtájától függetlenül a megfelelő napi bőrápolási rutin betartásával szintén sokat segíthetünk.

„A legfontosabb a megfelelő hidratálás. A viszketést, hólyagosodást ugyanis fokozza a szárazság. Kisbabáknál az úgynevezett német módszert szoktam ajánlani, vagyis a babákat nem szükséges mindennap fürdetni, elég heti kétszer. Amikor nagyobb a gyerek, és már megizzad, stb., akkor más a helyzet. Ilyenkor, illetve felnőtteknek a hosszas kádfürdőket célszerű kerülni, inkább egy gyors zuhanyt javasolok, illatanyagmentes tusfürdővel. Ezután pedig minden este kenjük be a bőrünket illatmentes testápolóval.”

Kevesebb liszt és cukor

„A környezeti hatások is szerepet játszanak a betegség kialakulásában: bizonyos ételek, élelmiszerek, adalékanyagok, valamint a stressz és néhány életmódbeli szokásunk is befolyásolja a betegséget” – összegzi Csilla. Fontos a változatos, vitaminban gazdag étrend. A különböző vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. De a fehérliszt, tejfehérje és a cukor mennyiségének csökkentésével is enyhíthetjük a panaszokat – gyereknél, felnőttnél egyaránt.

„Természtesen nem kell mindenről teljesen lemondani, de azt megfigyelhetjük, hogy bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztása után változik a bőr állapota – mondja a szakértő. – Ha valaki igazoltan laktózérzékeny, annak az egyéb tünetek mellett az ekcémája is romlani fog tejfogyasztás után. A nagyobb mennyiségű cukorbevitel pedig intolerancia nélkül is károsan befolyásolja a bőrünk állapotát.”

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete