Riportok

Hazánkat is érinti a gyógyszerellátási zavar: ezt teheti, ha minden készlet kiürült a patikában az életmentő pirulákból

Egyre többször hallani olyan esetről, amikor hiába van felírt receptünk, képtelenség egy – akár életmentő – gyógyszert beszerezni a patikából. Szerencsés helyzet, ha létezik helyettesítő tabletta, ám előfordul, hogy a gyógyszerész ilyet sem tud felajánlani.

Az utóbbi időben sokan panaszkodnak arról, hogy bár felírja nekik az orvos a gyógyszert, mégsem tudnak hozzájutni a szükséges tablettákhoz. Egy olvasónk például a cukorbetegség következtében létrejövő idegkárosodás kezelésére szolgáló készítményt tudja csak bonyolult módon beszerezni, egy másik az inzulinját, de biztos sokan ismerünk hasonló történeteket. Nézzük, mi áll a gyógyszerhiány hátterében, és mi lehet a megoldás!

Összetett probléma

Dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész szerint a hiány kérdése nem új keletű probléma, de az OGYÉI folyamatosan nyomon követi az Európai Unióban vagy azon kívül jelentkező, Magyarországot is érintő gyógyszerellátási zavart.

„A jelenlegi okok között az orosz–ukrán konfliktus és az energiaárak emelkedése is szerepel, továbbá csomagolóanyag-ellátási gondok is meghúzódnak. De vannak strukturális problémák is, ilyen például az, hogy a gyógyszeripar az elmúlt 30 évben következetesen kiszervezte a hatóanyag- és a késztermékgyártás nagy részét Ázsiába, leginkább Kínába és Indiába, így az ellátási láncok nagyon megnyúltak. Egy-egy ilyen gyártóhelyen bekövetkező probléma pedig globális szintre tudja emelni a hiányt” – kezdi a szakember.

Amikor muszáj beavatkozni

Az OGYÉI hiánylistáján jelenleg több mint 1500 készítmény szerepel, ám ennek mindössze a tíz százalékában van szükség konkrét hatósági intézkedésre. Ilyen például, ha kontingens engedélyt adnak ki egy nagykereskedő számára, aki külföldi forrásból képes nagyobb mennyiségű helyettesítő készítmény behozatalára.

„Ha egy szűkebb betegcsoportot érint a hiányhelyzet, akkor az egyedi import lehetősége jelenthet megoldást. A zárt ellátási lánc miatt ez is az orvoson, a gyógyszertáron, a nagykereskedőn keresztül kell, hogy megvalósuljon. Fontos azt is megemlíteni, hogy gyakran azért kerül le egy gyógyszer a gyógyszerpalettáról, mert elavult, helyette korszerűbb, új hatásmechanizmussal rendelkező, biztonságosabban és kevesebb mellékhatással alkalmazható készítmény kerül forgalomba” – magyarázza az országos tiszti­főgyógyszerész.

Ugyanaz, de mégis más?

A vényköteles gyógyszerek közül sok helyettesíthető, tehát a gyógyszerész saját kompetenciájában meg tudja oldani a problémát. Előfordul azonban, hogy nem áll rendelkezésre helyettesítő gyógyszer, viszont elérhető:

azonos hatóanyag azonos gyógyszerformában;

azonos hatóanyag más gyógyszerformában;

ugyanaz a gyógyszer más kiszerelésben;

ugyanaz a gyógyszer más gyógyszerformában;

illetve ugyanaz a gyógyszer más hatáserősségben.

„Ezekben az esetekben értelemszerűen az orvost is be kell vonni a hiányhelyzet kezelésébe, de a probléma megoldható. Végül, de nem utolsósorban vannak olyan esetek, amikor sem helyettesítő, sem pedig azonos hatóanyagú készítmény nem érhető el, viszont az orvos rendelkezésére áll alternatív terápiás lehetőség” – mondja dr. El Koulali Zakariás.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete