Egészség Konyha

30 év felett szinte kötelező lenne fogyasztani: ez a ritkán emlegetett vitamin készít fel az időskorra

Közel száz éve ismerjük ezt a fontos vitamint, a kutatások szerint azonban mégsem fogyasztunk eleget belőle. Vajon miért baj ez?

Egy Weston Price nevű amerikai fogorvos már 1939-ben, a táplálkozás és bizonyos betegségek összefüggéseit taglaló írásában említett egy általa X-aktivátornak nevezett vegyületet, amely az állkapocsfejlődésre, a fogakra, illetve a szív- és az érrendszer állapotára is hatással lehet. Ezt az anyagot ma K2-vitamin néven ismerjük.

A vércukorszintünknek is segíthet

Ha a szintje megfelelő a szervezetben, akkor elősegítheti, hogy a kalcium optimálisan beépüljön a csontokba, és ne rakódjon le érelmeszesedést okozó plakkok formájában az érfalakon. Hiányában fordított lehet a helyzet. Épp ezért a K2-vitamin elégséges bevitele a csontok és az érrendszer optimális állapotának fenntartásában, az egészséges csontsűrűség megőrzésében játszhat szerepet, de egyes kutatások szerint az egészséges vércukorháztartás megőrzésében is segíthet.

A 30-as éveinktől különösen fontos

Kutatások bizonyítják azt is, hogy bár ez a fontos vitamin természetes forrásokból is pótolható, a modern ember étrendje gyakran nem tartalmaz eleget belőle. Egy 2014-es felmérés szerint a nyugati lakosság jó részének szervezetében nincs elegendő ebből a vitaminból. 30 év fölött különösen ajánlott lenne odafigyelni a K2-vitamin megfelelő bevitelére, hogy megalapozzuk a szervezetben a megfelelő vitaminszintet, és felkészüljünk a 40-es, 50-es éveinkre. Ebben az időben ugyanis a menopauza után a nők számára különösen lényeges kérdés lesz az optimális csonttömeg megőrzése, valamint a szív- és az érrendszer egészségének megóvása, a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentése.

Miben találjuk meg?

A K2-vitamin legjobb természetes forrásai állati eredetűek: a máj, a csirke- és a marhahús, valamint a tojássárgája is tartalmazza ezt az értékes vegyületet, de jelen van a fermentált sajtokban, a fetában, a kéksajtokban, illetve a cheddarban is. Érdekességként megemlíthetjük, hogy a legnagyobb mennyiségben a japánok nemzeti étele, a natto, vagyis az eresztett szójabab tartalmazza, Európában azonban ezt viszonylag ritkán eszik. Étrend-kiegészítő formájában is pótolhatjuk, hiszen a táplálkozással nehéz eleget fogyasztani belőle. Ez különösen akkor fontos, ha valamilyen okból nem eszünk húst (vegetáriánus), illetve állati eredetű élelmiszereket (vegán). Az étrend-kiegészítő szedését azonban mindig érdemes megbeszélni az orvosunkkal.

Fotó:Pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete