Konyha Otthon

Illatos fűszerkert: nemcsak finomak, díszítenek is ezek a fűszernövények

A zöldfűszerek nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, hanem kifejezetten szépek is lehetnek. Kertészmérnök szakértőnk, Kiszel Péter csokorba szedte a legmutatósabbakat.

Sok aromás fűszernövény – köztük azok is, amelyek díszítő értékkel bírnak – egyszerűen megtermeszthető a kertben, a balkonon vagy akár a konyhaablakban is. Ezek a növények, amellett, hogy hasznosak és szépek, nem túl igényesek, így a kezdő kertészkedők is bátran megpróbálkozhatnak a nevelésükkel.

Citromfű – csipkés szépség

Jól megél az árnyékban, és a terjedelme is viszonylag könnyen kordában tartható. Tavasszal, kihajtás után élénkzöld, csipkés levelekkel díszít, nagy párnává fejlődik. Ebből nyár végén emelkednek ki a halványrózsaszín vagy fehér virágok. Szereti a nedves környezetet, ezért igényli a rendszeres öntözést. Italok, teák alapanyaga.

Levendula – romantikus ínyencség

Rengeteg típusa van forgalomban. A különböző fajták eltérő növekedésűek, virágaik pedig szín tekintetében a lila és a fehér skáláin mozognak. Mindegyik típus télálló, kivéve a füzéres levendula, amit ha elültetünk, legalább 5 fokon kell teleltetni. A növényt csak tűző napon érdemes tartani, ellenkező esetben nyurga, széthajló hajtásokat nevel, nem lesz mutatós. Nagyon kevés vízzel is jól érzi magát, de nagy szárazságban azért érdemes figyelni rá. Illóolaj-tartalma miatt remek kozmetikum-alapanyag, emellett a modern cukrászatnak is kiváló ízesítője.

Borsikafű – lila virágú finomság

Alacsony növésű, terjedő tővel rendelkező évelő. Apró, zöld levelei miatt könnyen kakukkfűnek nézhetjük, de a levelét megdörzsölve kiderül a turpisság. Kicsiny, halványlila virágai nyár elején nyílnak, ekkor akár a virágoskert dísze is lehet. Tartását tekintve mérsékelten vízigényes, bírja a tűző napot, általában elkerülik a kártevők. Ami a felhasználását illeti, sült húsokhoz használhatjuk, frissen szedve is remek.

Fontos tudni!

Érdemes a fűszernövényekből fejlett töveket vásárolni, mert azokról azonnal van mit szüretelnünk és könnyebben is regenerálódnak. Rengeteg tápanyagra van szükségük a fejlődéshez, hiszen az a cél, hogy minél több friss zöldet szedhessünk róluk. Nyáron – különösen az edényben tartott darabokat – folyamatosan tápoldatozzuk, a virágokat pedig mindig csípjük le, hogy a növény zöldtömeget fejlesszen, és ne a virágzásba tegye az erejét. Ha viszont dísznövényként tartjuk, akkor épp a látványos külső a lényeg, tehát hagyjuk meg a virágokat.

Menta – mesezöld szőnyeg a talajon

Számos fajta létezik belőle, ezeknek a magassága, a virág- és lombszíne, valamint az illata is eltérő. Sötét színű csokoládé-menta, ananászillatú menta, a fogkrém illatára emlékeztető fodormenta – óriási a választék. Gyöktörzsén keresztül terjedő növény, amit ha elültetünk a kertbe, és nem kerítjük körbe, hatalmas területet képes benőni. Mivel árnyékban is jól érzi magát, ideális talajtakaró, gyeppótló. Szereti a nedves környezetet, főleg a száraz időszakban gondoskodjunk az öntözéséről. A levele kiváló teafű, de koktélok fűszere is lehet.

Kakukkfű – apró, illatos csodanövény

Igen tömör, törpe méretű növény, így kis helyen is könnyen tartható. Úgy fest, mint egy pici párna, amelyet sok-sok apró, sötétzöld, fehér, sárga, kékes színű levél alkot – a pontos szín a fajtától függ. A párnából a halványlila virágok nyár közepén emelkednek ki. Szárazságtűrő, a tűző napon érzi jól magát. A konyhában húsok, gombák, paradicsomos ételek aromáját adja, a mediterrán gasztronómia különösen kedveli.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Szakértő: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete