Konyha

Töltött pikáns csoda: Túrós-narancsos knédligombóc – Recept

Általában sósan, köretként találkozhatunk a szlovák knédlivel, pedig a szomszédban édesen is nagyon szeretik elkészíteni ezt az egyszerű tésztát.

Túrós-narancsos knédligombóc

Hozzávalók:
• 3 dl langyos tej
• 3 dkg élesztő
• 1 evőkanál kristálycukor
• 50 dkg liszt
• 0,5 dl olvasztott vaj
• 30 dkg túró
• 5 dkg porcukor
• fél tasak vaníliás cukor
• 1 narancs reszelt héja
az öntethez:
• 4 tojás sárgája
• 8 dkg kristálycukor
• 4 dl tej
• 1 evőkanál liszt
• 1 rúd vanília

1. A tejben elkeverjük az élesztőt és a kristálycukrot. A liszthez adjuk az olvasztott vajjal együtt. A tésztát egyneműre, ruganyosra dagasztjuk, és 1 órán át kelni hagyjuk.
2. A túrót elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a narancs lereszelt héjával. A tésztát 8 részre osztjuk, gömböket formázunk belőle, majd ellapítjuk őket, és a közepükbe 2 kanál túrót teszünk.
3. A tésztát visszaformázzuk gömbbé, és lisztezett felületen 30 percig újra kelesztjük. A vaníliaöntethez a tojások sárgáját robotgéppel fehéredésig habosra verjük a kristálycukorral. Hozzákaparjuk a kettévágott vaníliarúd magjait. Csomómentesre keverjük a liszttel, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet is. Takaréklángon sűrűre főzzük a mártást, de vigyázzunk, hogy ne forrjon!
4. Nagy fazékban vizet forralunk, szűrőt helyezünk bele (ne érjen a vízbe!), kettesével a szűrőbe tesszük a gombócokat, és fedő alatt, kb. 20 perc alatt készre gőzöljük őket.

Fotó: Vrábel Kriszta