Konyha

Fűszer-kisokos: trükközzön a zöld ízesítőkkel, megéri

A fűszerek története kész regény, még háborúkat is folytattak miattuk. Ma már bárhol kaphatók, és érdemes kísérletezni a különlegesebb párosításokkal, például a főzelékekben is mennyiféleképpen használhatjuk őket!

A magyar konyhában kialakultak a fűszerezés hagyományai, és ezektől nehezen térünk el, hiszen így szoktuk meg. A krumplifőzelék elképzelhetetlen a babérlevél, a tökfőzelék a kapor, a pörkölt a paprika íze nélkül. Manapság azonban egyre több kultúra fontos fűszereit ismerhetjük meg és próbálhatjuk ki – akár a hagyományos ételeket is megbolondíthatjuk velük kicsit.

Petrezselyem vagy rozmaring?

Amikor nyáron elkészítjük az első újkrumplit, természetes, hogy petrezselyembe forgatjuk bele. De próbáljuk ki egyszer rozmaringgal is! Keverjünk a sütőolajba néhány evőkanálnyi aprított friss rozmaringot, tegyük sütőbe a lekapargatott újkrumplikat, és 200 fokos sütőben süssük meg őket. Fantasztikus, mediterrán hangulatú köretet kapunk.

Majoránna és szurokfű

A kelkáposzta- vagy a kelbimbófőzelék is elképzelhetetlen nélkülük. Mediterrán ízviláguk miatt a paradicsomos mártásoknak is jól állnak. De próbáljuk ki egyszer csomborral, azaz borsikafűvel helyettesíteni őket, nagyon érdekes ízeket kapunk! A majoránna enyhébb, mint a szurokfű, azaz oregánó, pástétomok is izgalmasan fűszerezhetők vele, de bablevesbe, minestronéba, krumplis ételekbe is tehetjük.

Erdély füvei

Szomszédunkban főszereplő a savanykás tárkony, a zöldséges ragulevesek, a bárányhúsok elmaradhatatlan fűszere. De tárkonyozhatjuk a kelkáposzta-, a zöldbabfőzeléket, a cukkinikrémlevest is. A csombor, azaz borsikafű borsos ízű leveleivel mártásokat ízesíthetünk, de klasszi­kus kísérője a savanyú káposztás és fejes káposztából készített ételeknek. Emellett jó a babos, gombás, krumplis ételekhez, pácokhoz is.

Megosztó kapor és ánizs

Sokan hidegrázást kapnak a kaportól, pedig érdekes ízesítő. Leginkább az uborkás ételek fűszere, például a kovászos uborkáé. De remekül harmonizál a gombával, a burgonyával, a tojásos ételekkel és a túróval is.
Az ánizs illata annyira intenzív, hogy sokakat elriaszt. Általában csak süteményekben tartják elfogadhatónak. De egy sárgarépa- vagy céklafőzelékben egészen új világokat teremthetünk vele.

Friss vagy szárított?

Minden az adott ételtől függ. Ha sokáig fogjuk sütni vagy főzni, inkább friss fűszer kerüljön bele, de az is lehetőleg a főzés vége felé. Így tudnak legjobban kiszabadulni belőle az aromák. A száraz, morzsolt fűszer ereje intenzívebb, azt már a főzés elején is beleszórhatjuk az ételbe. Figyeljünk, mert a gondosan tárolt száraz fűszer is sokat veszít az erejéből állás közben.

Kömény, de római

A köménymag régi hagyományos fűszere a magyar konyhának, teljes neve fűszerkömény. Viszont egészen más ízeket hoz a római kömény, mely az észak-afrikai, főleg az arab konyha jellegzetes ízeit biztosítja. A humuszban fontos alkotóelem. Bulgurba, kuszkuszba keverhetjük, jól megy a cukkinis, padlizsános, krumplis ételekhez. Szerepel az indiai fűszerkeverékekben, a curryben, a garam masalában, de a mexikói csilis bab is tőle kapja az aromáit.

Mihez mit?

  • Bab: babérlevél, bazsalikom, csombor, gyömbér, fokhagyma, kapor, majoránna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony
  • Borsó: petrezselyem, menta
  • Burgonya: babérlevél, bors, gyömbér, majoránna, pirospaprika, tárkony
  • Édeskáposzta: bors, köménymag, kapor, pirospaprika
  • Kelkáposzta: bors, fokhagyma, köménymag, majoránna, pirospaprika
  • Savanyú káposzta: bazsalikom, kapor, pirospaprika, csombor
  • Lencse: babérlevél, csombor, citrom, fokhagyma, pirospaprika
  • Tök: gyömbér, kapor, pirospaprika

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete