Konyha

Szintet lép a főzelék: unalmas alapanyagok helyett válasszon különleges zöldségeket

Unja már az ezerszer ismételt főzelékeket? Akkor térjen el bátran a megszokottól, és készítsen különleges változatokat ebédre, vacsorára!

Indiai spenót snidlinges rösztivel

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss spenót vagy fagyasztott krémes parajpüré
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl tejszín
  • só, bors
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál curry-fűszerkeverék

a rösztihez:

  • 50 dkg krumpli
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csokor snidling
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj

Elkészítés:

  1. A római köményt frissen megőröljük, és a curry-fűszerkeverékkel együtt kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott spenótot (a fagyasztottat is feldarabolhatjuk), és megfonnyasztjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk a spenótot. Hozzáöntjük a tejszínt, 8-10 perc alatt sűrűre főzzük.
  2. A krumplit káposztareszelőn vagy aprítógépen lereszeljük, kinyomkodjuk. Hozzákeverjük az apróra vágott snidlinget, a tojást és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Lapos pogácsákat formázunk a krumplis masszából, és közepesen forró olajban ropogósra sütjük mindkét oldalukat.

Brokkolis krumplifőzelék sült kolbásszal

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg brokkoli
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • feltét: sütni való kolbász

Elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, és közepesre felkockázzuk. Egy lábosban felhevítjük az olajat, beletesszük a zúzott fokhagymagerezdeket, és hozzákeverjük a leöblített burgonyát. A forró olajon átforgatjuk, majd öntünk alá 1 deci vizet. Sózzuk, borsozzuk, kevergetve puhára pároljuk. Mindig annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje.
  2. Amikor a burgonya már majdnem teljesen megpuhult, akkor hozzáadjuk a kis rózsákra szedett brokkolit. Együtt pároljuk tovább, majd hozzáadjuk az 1 evőkanál liszttel teljesen simára kevert joghurtot és a tejszínt. Összeforraljuk a főzeléket, sóval és borssal ízesítjük.
  3. A kolbászt kevés olajban kisütjük, és a főzelékre téve tálaljuk.

Csicseriborsó-főzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg száraz csicseriborsó
  • 30 dkg füstölt tarja
  • 3 babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál őrölt piros- paprika
  • 4 dl tejföl

Elkészítés:

  • A csicseriborsót egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Másnap lecseréljük rajta a vizet, és annyit öntünk hozzá, amennyi bőven ellepi.
  • Egészben beletesszük a hámozott vöröshagymát, a babérleveleket, 1 fokhagymagerezdet és a felcsíkozott füstölt húst. Puhára főzzük a csicseriborsót.
  • Rántást készítünk egy gerezd aprított fokhagymával és a pirospaprikával. Fokozatosan elkeverjük a főtt csicseriborsóval, majd végül a tejfölt is a főzelékhez keverjük.

Képek: Vrábel Kriszta