Lélek

Drágám, zavar, hogy sikeres vagy! Mi van, ha a nő többet keres egy párkapcsolatban?

Már cseppet sem meglepő, ha egy nő a szerencséjének, a tehetségének vagy akár a kitartásának köszönhetően sikereket ér el a munkájában. De ebből időnként feszültség keletkezik otthon.

Az ősi megszokás változott meg

„A hagyományos családmodellhez képest nagyot fordult a világ. Hiszen a férfiaknak ősidőktől kezdve az a feladatuk, hogy vadásszanak, élelmet szerezzenek, biztonságot adjanak, míg a nők az otthon melegéért voltak felelősek. Ez egy nagyon mélyen bennünk gyökerező munkamegosztás” – árulja el szakértőnk, dr. Piczkó Katalin pszichiáter.

Éppen ezért nehéz megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy a gyengébbik nem képviselői képesek ugyanazokat a feladatokat ellátni, mint a férfiak. Hiába teltek el hosszú évtizedek azóta, hogy a nők teljesen egyenjogúak lettek, ezt sokan ma sem képesek elfogadni.

Megosztásból rivalizálás

„Míg évszázadokkal ezelőtt megvolt a maga területe a férfinak és a nőnek is, addig ez mára teljesen megváltozott. Amióta mindkét fél ugyanarra a vadászmezőre, azaz a munka világában ugyanazokra a területekre vetődött, a férfiak elkezdtek riválisokat látni asszonyaikban. Már csak azért is nagy lett a harc, mert a nők az élet minden szegmensén jól akarnak teljesíteni, ezért előfordulhat, hogy ők többet tesznek le anyagilag is az asztalra, mint a párjuk” – mondja a szakértő.

Az önértékelésen múlik

„Azért nem minden férfit zavar, ha a párja sikeresebb. Minden attól függ, milyen az önértékelése, mennyire érzi magát férfinak. Ha stabil, akkor büszke is lesz a kedvesére, hogy milyen jól teljesít a munkában. Nem bánja, ha közösen viselik a terheket, vagy éppen a nő az, aki többet rak a családi kasszába. Az igazán érett személyiségű férfiak azt sem bánják, ha nekik kell otthon maradni a gyerekekkel, ha a feleségüknek jobban megéri visszamenni dolgozni, vagy neki fontosabb a karrierépítés. Aki jóban van magával, örül párja sikerének is” – avat be a pszichiáter.

Csak könnyedén!

Nem csak az nehéz kérdés, ha a házasság alatt lesz a feleség sikeresebb, hanem az is, ha egy kapcsolat elején derül ki, hogy a nő többet keres.

„Amikor randevúzni kezdünk valakivel, már néhány beszélgetésből kiderül, hogy a férfinak esetleg nem szárnyal a karrierje, vagy
éppen nem fontos számára, hogy előrelépjen.
Ebben az esetben csak akkor hozzuk fel az anyagi témát, és hogy mi hogy állunk a munkahelyünkön, ha a partner rákérdez. Próbáljuk megmutatni, hogy minket egyáltalán nem zavar, ha anyagilag nem vagyunk egyenlő szinten. Így sokkal nagyobb az esély arra, hogy a másik fél is jól viseli a helyzetet ,és akkor sem lesznek konfliktusok, ha a kapcsolat komolyabbra fordul.”

Bármikor fordulhat a kocka

„Ha a férjünket zavarja, hogy nekünk elkezdett jobban futni a szekerünk a munkahelyünkön, akkor próbáljuk megnyugtatni néhány észérvvel. Például gondoljon arra, hogy ez nem biztos, hogy így lesz akár fél év múlva is. Hiszen egy pár életében nem mindig ugyanolyan ütemben haladnak a dolgok, előfordulhat, hogy az egyikük éppen kiszolgáltatottabb időszakát éli, míg a másik a csúcson van.”

Nem szabad féltékenynek lenni a másikra. Inkább csak motiváló tényezőként tekintsünk a kedvesünk sikereire, amiből erőt lehet meríteni.

„Ha ezek az érvek mégsem nyugtatják meg a párunkat, akkor beszéltessük a problémákról. Kérdezzük meg tőle »Te hogyan éled meg azt, hogy többet keresek?«, »Mivel segíthetek neked, hogy ne érezd zavarónak?« – javasolja Piczkó Katalin. Jobb, ha egyszer leülünk, és őszintén átbeszéljük a jelenlegi helyzetet, mintha hagyjuk, hogy a párunk magában fortyogjon.

Fotó: profimedia