Lélek

Tényleg másként szeretnek a férfiak és a nők? A válasz igen meglepő

Ki gondolná, hogy van különbség aközött, ahogy szeretnek az erősebbik és a gyengébbik nem tagjai. Pedig ezek okozhatnak félreértéseket a kapcsolatban!

Tényleg más nyelvet beszélünk

„Léteznek különböző szeretetnyelvek, eltérő kifejezőeszközök arra, hogy a másik tudtára hozzuk, hogy fontos nekünk. Gary Chapman párkapcsolati szakértő öt ilyen szeretetnyelvet különböztet meg: a minőségi időt, az ajándékozást, az elismerő szavakat, a szívességeket és a testi érintést. A felsorolt eszközök közül van, amelyik inkább a nőkre, és van, amelyik inkább a férfiakra jellemző. A férfiaknál gyakran előfordulhat, hogy inkább úgy mutatják ki, hogy mennyire szeretik a párjukat, hogy sokszor megérintik, megsimogatják. Ahogy azt is megtapasztalhattuk, hogy a férjünk előbb vesz egy csokor virágot és egy doboz csokoládét, minthogy szerelmet vallana. Míg a hölgyek azzal bizonyítják a szeretetüket, hogy szívességeket tesznek a kedvesüknek: főznek neki, mosnak rá, fontos dolgokat intéznek el helyettük vagy számukra stb. De akár elismerő szavakkal is kifejezésre juttathatják érzéseiket. Ugyanakkor az egymással töltött minőségi idő mindkét nem számára ugyanolyan fontossággal bír” – árulja el Piczkó Katalin.

Nyíltság és zárkózottság

„Sokan úgy tartják, hogy a legalapvetőbb különbség a férfiak és nők között abban rejlik, hogy a gyengébb nem tagjai jobban ki tudják mutatni az érzéseiket, akár látványosabb lépésekre is képesek lehetnek, sőt könnyebben is kommunikálhatnak. Emiatt terjedhetett el az a nézet, hogy a nőknek sokkal jobb az érzelmi intelligenciájuk, ami fontos a társas kapcsolatokban. A feltevések mögött valójában az állhat, hogy a nők gyakran jobban felismerik, hogy éppen mi zajlik a lelkükben, és ezt könnyebben szavakba is tudják önteni. Ezzel szemben a férfiak ezeket az érzéseket sokszor fel sem ismerik, de ha mégis, akkor nem szívesen osztják meg másokkal. Hiszen a kulturális minták vagy a régi korok azt sugallhatják, hogy egy férfi nem férfias, ha kimutatja az érzéseit. Éppen ezért alakult ki, hogy a férfiak zárkózottabbak és visszafogottabbak lehetnek” – avat be szakértőnk, dr. Piczkó Katalin pszichiáter.

Ne értsük félre egymást!

„Gyakran előfordulhat, hogy ha a másik ember nem úgy szeret minket, ahogy mi vágyunk arra, hogy szeressen, akkor azt hisszük, nem elég mélyek az érzései. Például a nők többsége arra panaszkodik, hogy a kedvese nem mondja ki elégszer, hogy mit érez iránta, nem hordja a tenyerén, ezért biztosan nem szereti már úgy, mint a kapcsolat elején. Pedig az esetek nagy részében ez nem így van, a szeretettség eltérő megélése csupán abból fakad, hogy a férfiak és a nők mást tartanak fontosnak.

A szeretetnyelvek különbözősége mellett az is fontos, hogy például a nőknek több megerősítésre lehet szükségük. Míg a férfiak azt az egyszerű elvet vallják, hogy:

„Ha nem szeretném, nem lennék vele” – mondja a szakértő. Vagyis, ami az egyik nemnek egyértelmű, az a másikban kételyeket szülhet. Ám, ha ezt a kétféle felfogást sikerül elfogadnunk, akkor könnyebben megérthetjük a másikat.

A lényeg, hogy szeress!

„Azért a sok különbség mellett akadnak olyan dolgok is, amelyek nemtől függetlenek lehetnek. Ilyen, hogy valaki mennyire képes arra, hogy megtartsa a szeretet élményét. Vagyis mennyire érzi úgy, hogy szeretve van, mennyire tudja átélni ezeket a pozitív érzéseket akkor is, amikor éppen nincsenek együtt. Általában aki kiegyensúlyozott személyiség és stabil az önértékelése, annak ez könnyen sikerül. Ugyanakkor, aki bizonytalanabb saját értékeivel kapcsolatban, az kételkedni kezdhet, és olyan kérdéseket tehet fel magában, hogy »Biztosan ugyanúgy érez irántam, mint ahogy én?«. Ilyenkor fordulhat elő, hogy valaki gyakrabban hívogatja a párját, mert így szeretné elérni, hogy a másik biztosítsa a szeretete felől. Ez férfiakra és nőkre ugyanúgy jellemző lehet.”

Fotó: fotolia