Egészség

Nem titok a hosszú élet receptje: 16 tipp a világ legboldogabb nemzeteitől az egészségért

Hogy megtudjuk, miért egészségesebbek más országok lakói, nem kell világgá mennünk, elég, ha ellesünk tőlük néhány szokást, így mi is tovább élhetünk.

Olaszország: A család mindenek felett!

Az olaszok a legegészségesebb, legvidámabb emberek Európában egy EU-s felmérés szerint, híresek az összetartó nagycsaládokról, baráti társaságokról. Ez teszi őket boldoggá és egészségessé is – állítja Stewart Wold a Temple Egyetem orvosprofesszora.

Tippek!

  • Találkozzunk rendszeresen a barátainkkal, és biztos, hogy hosszabb életet élhetünk. A barátságos és társaságkedvelő embereknek fele annyi az esélyük a korai halálra.
  • Segítsünk másoknak! Egy kutatás kiderítette, hogy az önkéntesség boldogabbá és egészségesebbé teszi az embereket.

India: Adjunk ízt az életnek!

Az indiaiak rengeteg fűszert használnak. Bár elsősorban az egyedi ízvilág miatt teszik ízesebbé és illatosabbá ételeiket, mégis éppen ez segíti őket hozzá a hosszú élethez. Az egyik legjellegzetesebb fűszerük
a curry, amely a legújabb kutatások szerint enyhíti az Alzheimer-kór kínzó tüneteit, de szeretik a köményt, ami hatásos ellenszere a vírusoknak és a baktériumoknak, vagy a koriandert, amely erőteljes gyulladásgátló hatású, és csökkenti a vércukorszintet.

Tippek!

  • Együnk gyakrabban currys ételeket! Ne féljünk kísérletezni a fűszerekkel.
  • Szórjunk koleszterin-csökkentő fahéjat a kávénkra!

Finnország: Túrára fel!

A finn embereknek csupán a 11%-a túlsúlyos, míg a magyaroknak 28,5%-a. Ez többek közt azért van, mert a népesség 70%-a rendszeresen túrázik. A kutatások kimutatták, hogy a fizikailag aktív embereknek 50%-kal kevesebb az esélyük a stroke-ra vagy a szívrohamra, hogy a friss levegő jótékony hatását már ne is említsük.

Tippek!

  • Mozogjunk, és segítsünk a környezetünkön!
  • Csatlakozzunk egy környezetvédő vagy természetjáró klubhoz!

Loma Linda: Legyen hitünk!

Az egész USA-n belül a kaliforniai Loma Linda városában él a legtöbb száz év feletti ember. A kutatók úgy gondolják, ez azért lehet, mert a 21 000 lakó nagy része adventista. Azoknak, akik rendszeresen járnak templomba, 35%-kal nagyobb az esélyük a hosszabb életre, mint azoknak, akik nem hívők – állapította meg egy brit kutatás.

Tippek!

  • Az imádkozás és a közösségbe tartozás felemelő érzése védelmet nyújt a stressz ellen.
  • Meditáljunk! Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy akik rendszeresen meditálnak, azok közt 30%-kal kevesebb a szívbeteg.

Izland: Együnk halat!

Az izlandi emberek több halat esznek, mint bármely más nemzet. A halakban található omega-3 olajok segítenek a stroke és a szívbetegségek elleni védekezésben, valamint az ízületi betegségekkel, az Alzheimer-kórral és az öregedéssel is felveszik a harcot. Egyes kutatások szerint a rendszeres omega-3 bevitel akár 5 évvel meghosszabbíthatja az életünket.

Tippek!

  • Hetente legalább kétszer együnk halat! Főzéshez használjunk az omega-3-ban gazdag lenmag-, dió- vagy repceolajat.

Japán: Igyunk zöld teát!

Japán büszkélkedhet a leghosszabb átlag-életkorral, valamint ott legalacsonyabb a mellrákos megbetegedések száma. Ez a nagyrészt halat, rizst, zöldségeket és szóját tartalmazó étrendnek köszönhető, valamint a zöld teának. Az ugyanis antioxidánsokat tartalmaz, amiről úgy vélik, hogy védelmet nyújt a rák ellen.

Tippek!

  • A reggeli kávét cseréljük zöld teára!
  • Élvezzük a szóját! A felmérések kimutatták, hogy a szójában található fitoösztrogének nagy valószínűséggel szerepet játszanak a rák elleni védelemben, mint ahogy a káposzta is, amit a japánok nagyon sokat esznek.

Okinava: Álljunk le, amikor 80%-ig tele vagyunk!

A Japántól Taiwanig terjedő szigetvilág, Okinava 1,3 millió lakója igen sokáig él, körükben ötször ritkábban fordul elő szívbetegség, és feleannyi a rákos megbetegedés, mint a tőlük Nyugaton élők esetében. Ők a ’hara hachi bu’ (8 rész a 10-ből) hívei, vagyis nem esznek tovább, amikor úgy érzik, hogy 80%-osan tele vannak. Naponta hétszer esznek gyümölcsöket, zöldségeket, és rengeteg teljes kiőrlésű gabonát és szóját tartalmaz az étrendjük.

Tippek!

  • Használjunk kisebb tányérokat, és együnk ülve, hogy nehogy túlegyük magunkat! Álljunk le az evéssel a teltségérzet első jelénél!
  • Válasszunk olyan laktató, rostokban gazdag ételeket, mint a hüvelyesek vagy a zöldségek!

Franciaország: Minőség a mennyiség helyett

A gazdag étrendjük ellenére a francia felnőtteknek csupán csak a 10%-a túlsúlyos, valamint jóval ritkább a szívbetegség, mint a magyarok esetében. Ez azért lehet, mert kis adagokban, de minőségi és friss ételeket esznek, ami sokkal nagyobb élvezetet nyújt számukra, így nem éreznek késztetést a nassolásra.

Tippek!

  • Élvezzük az ételeinket – főzzünk magunknak gusztusos ínyenc fogásokat, lassan ízlelgetve nyeljünk le minden egyes falatot.
  • Az ételeink elkészítésénél inkább a minőséget helyezzük előtérbe a mennyiség helyett. Felejtsük el a mesterséges ízesítéseket, aromákat.
  • Használjunk természetes dolgokat, és azt is csak mértékkel. Az ebéd legyen a főétkezésünk a nap folyamán, és csak keveset együnk vacsorára.

Fotó: fotolia