Egészség Lélek

Fáradtságtól az idegösszeomlásig: 6 szakasz a gödör széléig

A fáradtság önmagában még nem betegség. De vajon időben észrevesszük, ha már az idegösszeomlás szélén állunk?

Az idegösszeomlás tünetei

✓ gyomorgörcs

✓ hányinger, hasmenés

✓ alvászavar, álmatlanság

✓ erős szívdobogás

✓ gyakori fejfájás

✓ rossz közérzet

✓ levertség, rossz hangulat

✓ idegesség a zajoktól

✓ állandó rettegés

✓ hirtelen izzadás

1. szakasz Csak fáradt vagyok

Ugye mindannyian találkoztunk már nyűgös gyerekkel, akinek semmi baja, azon kívül, hogy fáradt? Felnőttként is hasonlóan hisztissé és ingerlékennyé válunk, ha nem sikerül kipihenni magunkat. A fáradékonyság egy jel, a szervezet azt sugallja, valami nincs rendben, ki fogunk merülni. Érdemes komolyan venni a kimerültség tüneteit, ugyanis hamar azon kaphatjuk magunkat, kicsúszott a talaj a lábunk alól. Amilyen gyorsan történik az egész, olyan nehéz kilábalni a bajból.

2. szakasz: Kicsit sok a munkám…

„Van úgy, hogy egyszerre sok munka zúdul a nyakunkba, és kénytelenek vagyunk meghosszabbítani a munkaidőt, esetleg hazavinni a feladatokat. Ez időnként rendben is van, de semmiképpen ne csináljunk rendszert belőle. Ha túlvállaljuk magunkat, akkor fel kell tenni magunknak a kérdést: Miért pörgünk folyamatosan, miért van bennünk állandó teljesítményvágy iránti éhség? És vajon hosszú távon megéri? Nem valószínű…” – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

3. szakasz: Kezdődik a baj…

„Egy idő után a fáradtságnak komoly fizikai tünetei is vannak. Egyáltalán nem tudunk aludni, mert a bennünk dolgozó stressz magasan tartja az adrenalinszintünket, és nem engedi, hogy kikapcsoljunk. A másik véglet, hogy mindenhol elalszunk, és reggel képtelenek vagyunk felkelni. Az alvás ezen kívül befolyásolja az emésztést és a vérnyomást. Ilyenkor érdemes korán tudatosítani, hogy valami megváltozott, valami szokatlan dolog történik velünk. Álljunk meg egy picit, vegyük sorra mindazt, hogy mik azok a történések, hatások, események, amelyek nem hagynak minket aludni, vagy éppen fordítva, húz vissza minket az ágyba. Az állandó készenlét állapota egy idő után egyre több pszichés tünetet hoz magával: ingerlékenység, depresszív hangulat, koncentrációs nehézségek.”

4. szakasz: Már mindegy…

„Hamar azon kapjuk magunkat, hogy a »soha nem érem utol magam« hirtelen teljes érdektelenséggé változik. Csak ülünk, és képtelenek vagyunk megmozdulni, dolgozni, háztartást vezetni. Arra sem vagyunk hajlandóak, hogy kimozduljunk a lakásból, találkozzunk a barátainkkal, családtagjainkkal.”

5. szakasz: Senkinek sem kellek!

„Idővel olyannyira lecsökken a koncentrációs készségünk, hogy szinte teljesen alkalmatlanná válunk a munkára. Egyre több kudarc ér bennünket emiatt, ami tovább fokozza a feszültséget bennünk. Az állandó ingerült állapot miatt magunkra maradunk, és amikor végtelenül magányosnak érezzük magunkat, akkor már csak egy apróság kell ahhoz, hogy mély depresszióba zuhanjunk.”

6. szakasz: A vég: Rés a pajzson

„Ha a folyamatot nem állítjuk meg időben, szinte garantált az idegösszeroppanás. Sajnos a legtöbben csak akkor vesszük észre, ha már bekövetkezett. Nem csak a fáradtság válthatja ki, hanem minden, ami meghaladja a tűrőképességünket. Ilyenkor az idegrendszerünk egész egyszerűen csődöt mond, egy olyan pajzs szűnik meg, ami addig védelmet, nyugalmat adott. A stressz csökkenésével a védelmi pajzs képes ugyan regenerálódni, de egy újabb váratlan, nehéznek tűnőstresszhelyzet már könnyebben kibillent minket az egyensúlyunkból.”

Nem vagyunk egyformák

„Hogy kiből mit vált ki az idegösszeroppanás, az teljesen változó. Van, aki teljesen deviánssá válik, botrányokat rendez, tudat alatt arra törekszik, hogy felhívja magára a figyelmet polgárpukkasztó viselkedésével.  Akadnak azonban olyanok is, akik otthon bezárkóznak, és elviselhetetlen szorongástól szenvednek.”

Forduljunk orvoshoz!

„Bármilyen tüneteket produkálunk, ezen a ponton már mindenképpen szakember segítségére van szükségünk. A kezeletlen stressz iszonyatos károkat tud okozni, akár fizikai betegségek terén, akár lelki vonatkozásban. A pszichés betegségek ugyanolyan gyorsan és váratlanul tudnak lecsapni, mint a vírusos betegségek. A megelőzés a leghatékonyabb módszer, de ha már bekövetkezett a baj, akkor a pszichoterápia megoldást nyújthat, közös munkával egy »új« életet tudunk megalapozni, megelőzve az esetleges tragédiát.”

Feküdjünk le korán!

„Az igazi pihenést – amikor is agyunk és testünk is pihen és regenerálódik – mindig az éjfél előtti alvás jelenti. Fontos az is, hogy ki tudjuk kapcsolni a nyomasztó gondolatainkat, képesek legyünk megélni az alvás örömét. A nem alvás vagy a sok alvás a szorongásos, stresszes betegségek egyik vezető tünete.”

Ne csak a testünkért tegyünk

„A rendszeres mozgás nem csak az alakunk miatt fontos, hanem azért, is, hogy a testünk és az agyunk egyformán fáradjon el. Ha ugyanis csak az elménk fáradt, akkor rosszul alszunk, álmatlanul hánykolódunk egész éjjel, így képtelenek leszünk kipihenten ébredni. Ez nem más, mint a test – lélek egyensúlya. Amikor betegek vagyunk, akkor az kihat a hangulatunkra, viszont ez fordítva is igaz.”

Fotó: fotolia