A szaküzletekben mindenféle növényhez találhat műtrágyát. Ha azonban a csomagolás hátoldalán megnézi az összetevőket, akkor lehet, hogy inkább természetes forrásokat használna.
Miért tojáshéj?
Mint Japánban kiderítették, a tojáshéjból származó szerves anyagok erősebbé teszik az orchideák sejtfalát. Ezáltal erősebbé válik a növény, és kevésbé valószínű, hogy külső tényezők, például gyökérrothadás érheti. Ráadásul a héjban lévő kalcium segít csökkenteni a sók felhalmozódását, ami megakadályozza a klorózist is. Ahhoz, hogy a tojáshéjat oldhatóvá tegye, ecettel kell összekevernie. Ha a zúzott héjakat földdel keverné össze, hónapokba telne, amíg lebomlanának. Az ecet sokkal gyorsabban képes kivonni a kalciumot és egy kis foszfort a héjakból.
Hogyan csinálja?
Csak tisztítsa meg a tojáshéjakat, törje össze őket egy kicsit, melegítse őket kis lángon egy-két másodpercig, és kevergesse őket, amíg világosbarna színt kapnak. Ez segít felgyorsítani a folyamatot. Ezután csak áztassa be őket ecetbe. Kilenc rész ecetet használjon egy rész tojáshéjhoz, és hagyja ázni körülbelül négy hétig egy lezárt műanyag palackban. Az ecet és a kalcium reakciója során gáz keletkezik, ezért a tartályt ki kell szellőztetni, hogy ne növekedjen a nyomás. Ha letelt a szükséges idő, szűrje ki a szilárd anyagokat, és hígítsa fel a folyadékot vízzel 10 ml/1 liter víz arányban. Ezt az oldatot hetente kétszer permetezze az orchidea leveleire, hogy a levelek könnyebben felszívják a tápanyagokat.
Még több tápanyag a konyhából
Milyen más trágyát készíthet orchideái számára olyan természetes összetevőkből, amelyeket a konyhában is megtalál? Csak keverje össze a maradék feketekávét vagy teát vízzel 1:4 arányban, és adjon hozzá egy teáskanál almaecetet. Az oldatot egy lezárt edényben, a hűtőszekrényen kívül körülbelül egy hétig tarthatja el, és havonta egyszer öntözheti vele a növényeit. Dús zöld levelek és sok-sok virág lesz a jutalma.
Az orchideáknak is jót tesz, ha havonta egyszer azzal a vízzel öntözi őket, amelyben a rizst vagy burgonyát főzte. Csak arra ügyeljen, hogy ne legyen sós az így készült öntözőlé. Ez kalciumot, káliumot és B-vitamint tartalmaz. Ennek eredményeként frissebb leveleket és bőségesebb virágokat fog látni.
A tehéntej remekül tartja távol a gombabetegségeket, ami különösen fontos az orchideák számára. Csak keverjen össze egy rész tejet négy rész vízzel, és használja havonta egyszer, hogy az orchideák egészségesek maradjanak.
Ahhoz, hogy orchideája boldog legyen és virágozzon, győződjön meg róla, hogy kiegyensúlyozott arányban ad neki nitrogént az erős szárak, levelek és hajtások érdekében. A foszfor szintén elengedhetetlen az egészséges gyökerekhez, míg a kálium a virágzás elősegítéséhez. És képzelje, a tejben mindezek az elemek megtalálhatóak, beleértve a magnéziumot is.
Óvakodjunk a túltrágyázástól
Ha nem biztos a házi tápoldatozásban, csak havonta egyszer öblítse át az orchideacserepet, hogy megszabaduljon a felgyülemlett sótól. Tartsa szemmel a növényét, és figyeljen minden jelre. Ha fehéres kérgeket lát az aljzaton, megfeketedett gyökereket vagy barnuló levélcsúcsokat, az valószínűleg a túltrágyázás miatt van.
Fotó: gettyimages