Zacc nélküli kávé
Eleinte a kávészemeket mozsárban törték össze, majd megjelentek az első kézi őrlők, amelyeket a 19. században váltottak fel a gyári gépek. A francia Peugeot cég, amelyet ma az autóiról ismerünk, az 1840-es években kávéőrlőgyártó volt. Az elektromosság elterjedésével jelentek meg az árammal működő darálók. Az első szabadalmat már az 1830-as években bejegyezték, azonban a kávék többsége ekkor zaccos volt.
1908-ban egy Melitta Bentz nevű német hölgy kezdett kísérletezni azzal, hogy a fia füzetéből kiszedett itatóspapíron szűrte át az italt. Egy rézedény aljába lyukakat fúrt, erre terítette rá az itatóst. Hamarosan bejegyezték a találmányát, és már az első vásárán eladott a filterből 1200 darabot. Cége, amely már kávét és kávégépeket is árusít, ma is működik, a családi vállalkozást unokái viszik tovább.
A robotgépek ősei
A kenyér- és süteménytészta dagasztásához, a tojásfehérje habbá veréséhez a ma ismert, drótból készült kézi habverőre is 1841-ig kellett várni, korábban legfeljebb összekötözött faágak segítették a munkát. Az 1850-es években azonban máris felváltotta ezt a megoldást a tekerős habverő. Először a pékek segédeszközének szánták azt az 1884-es gépezetet, amelyet Willis Johnson afroamerikai feltaláló szabadalmaztatott 1884-ben, és amely a habverés mellett a tésztanyújtást is segítette.
Ahhoz, hogy a tulajdonosa váltson a funkciók között, még szét kellett szerelnie, és újra össze kellett raknia a fogaskerekekkel és csigákkal működő berendezést. Rufus M. Eastman 1884-ben egy otthoni, elektromos mixerrel igyekezett a háziasszonyok kedvében járni. Ennek továbbfejlesztett változata az 1900-as évek elején az egyik legkelendőbb konyhai eszközzé vált.
A jégtömböket váltotta a hűtőszekrény
Amíg nem volt megoldott az ételek hűtése, igen gyakran okozott problémát a romlott étel. A 20. század elején különösen komoly gondot jelentett mindez, hiszen az emberek többsége egyre távolabb megtermelt élelmiszert fogyasztott – ami, ha szennyeződött vagy megromlott, a botulizmustól a tífuszig számos betegséghez vezethetett. Hatalmas jégtömbökkel próbálták frissen tartani a finomságokat, a századforduló táján pedig több kutató is rájött, hogy ha egy berendezésben sűrített formában keringetnek bizonyos gázokat, azzal akár jeget is elő lehet állítani.
A hatalmas, ipari felhasználásra készült gépek után egy Alfred Mellowes nevű feltaláló állította elő először a háztartási méretű, „kompakt” hűtőszekrényt. A cégét felvásárló William Durant a Frigidaire nevet adta a találmánynak, innen ered a fridzsider szó. Más források viszont egy Florence Parpart nevű feltalálónő nevéhez kötik az elektromos hűtő felfedezését, aki később férjével közös vállalkozásában irányította a gépei gyártását.
Ez volt a világ első mikrózott étele: persze, hogy nő találta fel hozzá a készüléket
Mikrosütő a radartervezésből
A nehéz körülmények között felnőtt amerikai feltaláló, Percy Spencer autodidakta módon szerezte a rádiótechnológiával kapcsolatos ismereteit. 1939-ben már a Raytheon cég radartervező mérnöke volt. A háború végén épp egy radaron dolgozott, amikor azt vette észre, hogy a zsebében tartott csoki megolvadt, pedig ezt sem az időjárás, sem a testhőmérséklete nem indokolta.
Kísérletezni kezdett, először kukoricaszemet tett a mikrohullám előállítására képes magnetron közelébe, és a világ első mikrózott ételeként pattogatott kukoricát készített.
A második kísérletben teáskannába helyezett tojást használt, ez azonban az arcába robbant, amikor ellenőrizni akarta. A szabadalmát 1945. október 8-án jegyezték be, a Raytheon által gyártott készülék a Radarange nevet kapta. A szekrény méretű sütőt először 3000 dollárért árulták, ez mai árfolyamon nagyjából 25 000 dollárnak, közel 10 millió forintnak felel meg. Először ezért is inkább éttermek, intézmények vásárolták, háztartási változata 1965-ben került piacra, már elérhetőbb áron.
A magyar „Napkirálynő” fűtőrendszere
A Budapesten született, de élete jó részét az Egyesült Államokban töltő Telkes Máriát nem véletlenül nevezik a tengerentúlon Napkirálynőnek, hiszen húsz szabadalmának többsége a napenergia hasznosítását és tárolását érinti. Eleanor Raymond építész segítségével forradalmasította az úgynevezett termoelektromos áramfejlesztőt, valamint a napból nyert energia glaubersó segítségével történő tárolását. Ezzel biztosították az úgynevezett Dover House, a világ első, teljesen napelemekkel fűtött lakóházának hőellátását.
A rendszer közel három télen át működött meghibásodás nélkül. Az így fűtött házakat Amerikában a mai napig Telkes-házként emlegetik, mint ahogyan a napenergiával működő tábori sütő neve is Telkes-sütő. De a légkondicionálást is forradalmasította a hideg tárolását megoldó szabadalma, amelyet 90 éves korában nyújtott be. A második világháborúban pedig az amerikai hadseregben rendszeresítették a tengervizet sómentesítő berendezését. Számos egyéb elismerés mellett 1952-ben elsőként nyerte el az amerikai női mérnökök társaságának életműdíját.
Fotó: Getty images, profimedia