Egészség

Kukába dobod a cseresznyének ezt a részét, pedig egészségesebb, mint maga a gyümölcs!

Ne dobd ki a cseresznye és meggy szárát! Természetes gyógyír köhögésre, ízületi fájdalmakra, felfázásra és emésztési gondokra – egyszerűen, otthon elkészítve.
meggy a fán

Sokan nem is gondolnánk, hogy a cseresznye és a meggy finom, lédús gyümölcse mellett a gyümölcsök szárát is érdemes megőrizni, hiszen rendkívül értékes gyógyhatásokkal rendelkezik. Pontosabban fogalmazva, botanikailag nem is szárról, hanem kocsányról beszélünk, amely számos egészségügyi probléma kezelésében lehet természetes segítséged.

Ez is érdekelhet: A kikelet gyógyító hírnöke: medvehagyma a valódi egészségbomba

Mi mindenre jó a cseresznye és a meggy szára?

  • Nyálkaoldó és köptető 

Hatékonyan enyhíthetik a megfázásos tüneteket és légúti problémákat. Ha gyakran küzdesz köhögéssel vagy nehezen múló légúti panaszokkal, érdemes kipróbálnod a cseresznye- és meggyszárból készült teát, hiszen könnyedén felszakítja a lerakódott váladékot, és elősegíti annak kiürülését.

  • Emésztési panaszokon is segít

Jótékony hatással van az emésztőrendszerre, enyhíti a puffadást és segít megszüntetni az emésztési zavarokat. Vízhajtó tulajdonságának köszönhetően pedig segíti a szervezetet megszabadulni a felesleges folyadéktól, ezzel csökkentve a vizesedést és a puffadás érzését is.

  • Gyulladáscsökkentő 

Kiváló választás hólyaggyulladás, hólyaghurut vagy akár felfázás kezelésére is. Különösen hatékony lehet akkor, ha hajlamosak vagy vesehomok vagy kisebb vesekövek kialakulására, mivel segít ezek kiürítésében és megelőzésében.

fürt cseresznye kézben tartva
Természet adta megoldásokkal sokszor meglepően egyszerűen segíthetünk szervezetünk egészségének megőrzésében!
  • Ízületi problémákat enyhíti

Például reumás fájdalmak esetén is segítséget nyújthat. Természetes gyulladáscsökkentő hatása révén enyhíti az ízületek gyulladását és a hozzá kapcsolódó fájdalmakat. Emellett enyhe magas vérnyomás esetén is érdemes kipróbálni kiegészítő terápiaként, természetesen a meglévő gyógyszeres kezelést nem helyettesíti, de hatékonyan támogathatja azt.

Hogyan készítsünk belőle gyógyteát?

Fontos tudni, hogy teánkhoz nem a friss, hanem a már megszárított kocsányokat használjuk. Egy csészényi teához elegendő egy csipetnyi szárított cseresznye- vagy meggyszár, amelyet 5-10 percig kell főzni, tehát nem elég leforrázni, mert hatóanyagai így szabadulnak fel a legjobban. Bár önmagában is használhatjuk, a tapasztalatok szerint még hatékonyabb, ha más gyógynövényekkel keverjük össze.

Ez a természetes, ám kevésbé ismert gyógytea igazi kincs lehet otthoni házipatikánkban. Érdemes tehát legközelebb, amikor meggyet vagy cseresznyét fogyasztunk, gondosan megszárítani a kocsányokat, hogy később kihasználhassuk jótékony hatásaikat.

Fotó: unsplash

Forrás