Konyha

Meddig tart a húsvéti böjt? 4 olcsó és tápláló recept a húsmentes napokra

A húsvéti böjt a keresztény hagyományok egyik legfontosabb időszaka, amely Jézus Krisztus szenvedésére, halálára és feltámadására készíti fel a hívőket. A böjt nemcsak vallási értelemben bír jelentőséggel, hanem egyfajta lelki és testi megtisztulásként is szolgálhat azoknak, akik keresik az egyensúlyt a mindennapokban.
vegetáriánus étel szépen tálalva

Mikor kezdődik és meddig tart?

A húsvéti böjt hamvazószerdával kezdődik, ami a farsangi időszak végét jelzi, és nagyszombatig (húsvét vasárnap előtti napig) tart. Ez összesen 40 nap, kivéve a vasárnapokat, amelyeket a böjtbe nem számítanak bele. A 40 napos időtartam a Biblia több jelentős eseményéhez kapcsolódik, például Jézus sivatagi böjtöléséhez.

Mit jelent a böjt ma?

Manapság a böjt nem feltétlenül csak az étkezésről való lemondást jelenti. Egyre többen alkalmazzák tudatos életmódbeli megtisztulásra: lemondanak a cukorról, alkoholról, koffeinről vagy akár a túlzott képernyőidőről. A böjt célja az önuralom gyakorlása, a belső figyelem megerősítése és a lelassulás, ami a modern világban különösen értékes lehet.

Ez is érdekelhet: Böjti ételek 600 forint alatt: a férfiak is rajongani fogják, ha így főzöl húsmentesen

vegetáriánus étel szépen tálalva
A húsvéti böjt nagyszombatig tart

Receptötletek

Lencsés-zöldséges egytál

Hozzávalók:

  • 1 bögre lencse (előző este beáztatva)
  • 1 sárgarépa felkarikázva
  • 1 szál szárzeller aprítva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • Só, bors, majoránna
  • Kevés olívaolaj

Elkészítés:

A hagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, zöldségeket és a lencsét. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, és fedő alatt puhára főzzük. Friss petrezselyemmel tálaljuk.

Sült édesburgonya humusszal

Hozzávalók:

  • 1 nagy édesburgonya
  • 2-3 evőkanál natúr humusz
  • Friss citromlé
  • Friss petrezselyem vagy koriander
  • Só, bors, olívaolaj

Elkészítés:

Az édesburgonyát hosszában kettévágjuk, megkenjük kevés olajjal, és 200°C-on kb. 30 perc alatt megsütjük. Tálaláskor humusszal megkenjük, citromlével meglocsoljuk, friss zöldekkel megszórjuk.

Zabos-zöldséges fasírt 

Hozzávalók:

  • 1 bögre zabpehely
  • 1 reszelt cukkini (kicsit kinyomkodva)
  • 1 reszelt répa
  • 1 tojás (vagy lenmag-tojás vegán verzióban)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, fűszerek ízlés szerint (kakukkfű, rozmaring)

Elkészítés:

Mindent összekeverünk, 10 percet pihentetjük, majd kis pogácsákat formálunk, és sütőpapíros tepsiben 180°C-on kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Kiváló főzelék vagy saláta mellé.

Gombás-spenótos quiche

Hozzávalók 8 szelethez:

A tésztához:
• 25 dkg finomliszt
• 10 dkg vaj vagy margarin
• 1 tojás
• egy csipet só
• kb. 2 evőkanál
víz
A töltelékhez:
• 30 dkg csiperkegomba
• 15 dkg leveles spenót
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl főzőtejszín
• 2 db tojás
• 5 dkg félkemény, füstölt sajt
• só, frissen őrölt bors
• egy csipet őrölt szerecsendió
• 1 teáskanál mustár
• olívaolaj

Elkészítés:

  1. A hideg, felkockázott vajat a liszthez adjuk, és morzsásra gyúrjuk. Hozzáadjuk a tojást és a vizet. Összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges teszünk hozzá még egy kevés vizet, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olajat. Hozzáadjuk a megtisztított, negyedelt gombát, a zúzott fokhagymát. 1-2 perc alatt nagy lángon átpirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótot. Fél perc alatt megfonnyasztjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és levesszük a tűzről.
  3. A tojásokat összekeverjük a tejszínnel, a mustárral és a reszelt sajttal. Amikor a spenótos keverék kissé kihűlt, hozzáadjuk a tejszínhez. Megsózzuk, megborsozzuk és kevés szerecsendióval ízesítjük.
  4. A tésztát 22-24 centiméteres, szögletes vagy kerek piteformába nyújtjuk. Egyenletesen rásimítjuk a tölteléket, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Fotó: pexels