Mikor kezdődik és meddig tart?
A húsvéti böjt hamvazószerdával kezdődik, ami a farsangi időszak végét jelzi, és nagyszombatig (húsvét vasárnap előtti napig) tart. Ez összesen 40 nap, kivéve a vasárnapokat, amelyeket a böjtbe nem számítanak bele. A 40 napos időtartam a Biblia több jelentős eseményéhez kapcsolódik, például Jézus sivatagi böjtöléséhez.
Mit jelent a böjt ma?
Manapság a böjt nem feltétlenül csak az étkezésről való lemondást jelenti. Egyre többen alkalmazzák tudatos életmódbeli megtisztulásra: lemondanak a cukorról, alkoholról, koffeinről vagy akár a túlzott képernyőidőről. A böjt célja az önuralom gyakorlása, a belső figyelem megerősítése és a lelassulás, ami a modern világban különösen értékes lehet.
Ez is érdekelhet: Böjti ételek 600 forint alatt: a férfiak is rajongani fogják, ha így főzöl húsmentesen

Receptötletek
Lencsés-zöldséges egytál
Hozzávalók:
- 1 bögre lencse (előző este beáztatva)
- 1 sárgarépa felkarikázva
- 1 szál szárzeller aprítva
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- Só, bors, majoránna
- Kevés olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, zöldségeket és a lencsét. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, és fedő alatt puhára főzzük. Friss petrezselyemmel tálaljuk.
Sült édesburgonya humusszal
Hozzávalók:
- 1 nagy édesburgonya
- 2-3 evőkanál natúr humusz
- Friss citromlé
- Friss petrezselyem vagy koriander
- Só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
Az édesburgonyát hosszában kettévágjuk, megkenjük kevés olajjal, és 200°C-on kb. 30 perc alatt megsütjük. Tálaláskor humusszal megkenjük, citromlével meglocsoljuk, friss zöldekkel megszórjuk.
Zabos-zöldséges fasírt
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely
- 1 reszelt cukkini (kicsit kinyomkodva)
- 1 reszelt répa
- 1 tojás (vagy lenmag-tojás vegán verzióban)
- 1 gerezd fokhagyma
- Só, bors, fűszerek ízlés szerint (kakukkfű, rozmaring)
Elkészítés:
Mindent összekeverünk, 10 percet pihentetjük, majd kis pogácsákat formálunk, és sütőpapíros tepsiben 180°C-on kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Kiváló főzelék vagy saláta mellé.
Gombás-spenótos quiche
Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához:
• 25 dkg finomliszt
• 10 dkg vaj vagy margarin
• 1 tojás
• egy csipet só
• kb. 2 evőkanál
víz
A töltelékhez:
• 30 dkg csiperkegomba
• 15 dkg leveles spenót
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl főzőtejszín
• 2 db tojás
• 5 dkg félkemény, füstölt sajt
• só, frissen őrölt bors
• egy csipet őrölt szerecsendió
• 1 teáskanál mustár
• olívaolaj
Elkészítés:
- A hideg, felkockázott vajat a liszthez adjuk, és morzsásra gyúrjuk. Hozzáadjuk a tojást és a vizet. Összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges teszünk hozzá még egy kevés vizet, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
- Egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olajat. Hozzáadjuk a megtisztított, negyedelt gombát, a zúzott fokhagymát. 1-2 perc alatt nagy lángon átpirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótot. Fél perc alatt megfonnyasztjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és levesszük a tűzről.
- A tojásokat összekeverjük a tejszínnel, a mustárral és a reszelt sajttal. Amikor a spenótos keverék kissé kihűlt, hozzáadjuk a tejszínhez. Megsózzuk, megborsozzuk és kevés szerecsendióval ízesítjük.
- A tésztát 22-24 centiméteres, szögletes vagy kerek piteformába nyújtjuk. Egyenletesen rásimítjuk a tölteléket, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Fotó: pexels