Konyha

Vacsorára is tökéletes: Spenótos húsraguval töltött sült tök – Recept

A szem, a bőr és az immunrendszer számára is nagyon hasznos ez a narancssárgán ragyogó zöldség. Készítsünk belőle ízgazdag őszi-téli fogásokat!

Spenótos húsraguval töltött sült tök

Hozzávalók:
• 1 db sütőtök (kb. 80 dkg)
• 30 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
• 25 dkg leveles spenót
• 10 dkg félkemény sajt
• 1 fej vöröshagyma
• 2 dl paradicsomszósz
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál római kömény
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• olívaolaj
• só, frissen őrölt bors

1. A sütőtök héját nagyon alaposan megmossuk. Hosszában kettévágjuk, és kikanalazzuk belőle a magokat. 220 Celsius-fokos sütőben 30-35 perc alatt elősütjük.
2. Amíg sül, elkészítjük a tölteléket. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, és gyorsan körbepirítjuk. Sóval, borssal, pirospaprikával, római köménnyel és gyömbérrel fűszerezzük. Felöntjük a paradicsompürével és fedő alatt 25 percig főzzük.
3. A megtisztított spenótot kevés olívaolajon 2 gerezd zúzott fokhagymával együtt 1 perc alatt megfonnyasztjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a húsraguhoz adjuk. (Intenzívebb lesz az íze, ha először külön megpároljuk.) A ragut összeforraljuk, sóval, borssal ízesíthetjük még.
4. Az elősütött tököt kivesszük a sütőből. A szár felőli részéről is kikapargatjuk a tökhúst, úgy, hogy a szélén hagyunk egy kis peremet. A vájatba kanalazzuk a spenótos, húsos tölteléket. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 10-12 percre visszatesszük a forró sütőbe.

Fotó: Vrábel Kriszta