Konyha

Szellemes finomságok: fekete olívakrém és húsragus halloweenpite nyűgözi le a családot

A közelgő tél ellen a régiek jókedvű bolondozással védekeztek. Ez a hagyomány a mai konyhákbanis tovább él.

Húsragus halloweenpite

Hozzávalók 8 szelethez:

a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 egész tojás + 1 a kenéshez

a töltelékhez:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg darált marhahús
  • 10 dkg hámozott sütőtök
  • 2 dl paradicsompüré
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál curry-fűszerkeverék
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a hideg vajdarabokkal, a tojást hozzáadva gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk (ha kell, adunk hozzá egy kevés vizet). Folpackba csomagoljuk, és a hűtőben minimum 30 percig pihentetjük.
  2. A töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát a zúzott fokhagymával olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a darált marhahúst és a finomra reszelt sütőtököt, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsompürével és 1 dl vízzel. Sóval, borssal, curryvel, fahéjjal ízesítjük.
  3. Takaréklángon 30 percig főzzük a ragut, ha kell, adunk hozzá vizet, de végül sűrűre főzzük.
  4. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon piteformánk méretére nyújtjuk, majd az aljára helyezzük úgy, hogy peremet is formázunk. Megtöltjük a húsos töltelékkel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, késsel kivágjuk a tökfigura arcát, majd befedjük a tésztalappal a tortát.
  5. A maradék tésztából haj-háromszögeket készítünk a pitének, majd az egészet megkenjük az enyhén felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Paprikás töltött tojás „tök”

Hozzávalók:

  • 50 dkg kápiapaprika
  • 8 db tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • pár szál snidling

Elkészítés:

  1. A megmosott paprikákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és 250 fokos sütőben 35-40 perc alatt sütjük, amíg a paprika meg nem puhul, a héja feketére nem ég. Hagyjuk őket hűlni, majd megpucoljuk, és a magjait eltávolítjuk.
  2. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, kettévágjuk. A sárgájukat eltávolítjuk, tálba tesszük.
  3. Hozzáadjuk a hámozott paprikahúst, és villával pépesre keverjük a tojással. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük, visszatöltjük a tojásokba, gömb alakot formázva. Megszórjuk pirospaprikával, és snidlingből készítjük el a „tökök” szárát.

Fetás feketeolíva-krém

Hozzávalók:

  • 25 dkg magozott fekete olajbogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 szelet bagett

Elkészítés:

  1. A magozott olajbogyót botmixer táljába tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát és az olívaolajat.
  2. Botmixerrel pépesítjük, hozzámorzsoljuk a feta sajtot, beleszórjuk a felaprított petrezselymet, és villával összekeverjük a fekete-fehér krémet.
  3. Bagettel, pirított kenyérrel kínáljuk.

Képek: Vrábel Kriszta