Konyha

Ági jelenti a piacról: el lehet kezdeni beszerezni a karácsonyi sütés-főzés alapanyagait, de horror áron van a dió

Hamarosan itt a halottak napja, amikor nem elsősorban a főzés, a vendéglátás jár az eszünkben a standoknál, hanem az emlékezés csokrait, koszorúit keressük az árusoknál. De az év végi ünnepi sütéshez is beszerezhetjük már a diót.

Színes pompa

A virágárusok szekciója mindig a piac leglátványosabb része, de ősszel gyönyörködtet igazán. Fehér, sárga színekben, a lila és rózsaszín minden árnyalatában virulnak a kisebb-nagyobb krizantémok, rózsák, szellőrózsák, őszirózsák, ciklámenek – az ősz és a tél virágdíszei. Érdemes a cserepes változatokat választani. Nem túl magas, 1500-2000 forint az áruk, tovább tartanak, és szépségükkel vigaszt nyújthatnak a gyászolók szomorúságára is. A tarka, változatos formájú dísztökökből pedig némi kézügyességgel szép dekorációt készíthetünk az asztalra, ajtóra.

Mérgező tökpofák

Egyre jobban meghonosodik nálunk is a kelta eredetű, de Amerikában népszerűvé vált október 31-i ünnep, a halloween. Ilyenkor a hiedelem szerint az eltávozott lelkek megpróbálnak visszatérni az élők közé, és rémisztő maszkokkal, töklámpásokkal kell elijeszteni őket. Erre a célra külön tökfajta kapható, kilónként 5-600 forintért: a halloweentök. Faragjunk neki arcot, és helyezzünk bele mécsest. De vigyázat! A kerekded narancssárga tök bármilyen csábító is, enni nem szabad belőle, mert mérgező vegyületeket tartalmaz!

Déli vitaminforrások

Az évszakváltozást jelzi az is, hogy egyre több helyen látjuk a nyáron méltatlanul háttérbe szorult déligyümölcsöket, a narancsot (1000-1500 Ft), a grépfrútot és a mandarint (1500-2000 Ft). Egyes pultokon még a mangó is feltűnik, darabja nagyjából 500 Ft. Érdemes kipróbálni: ha túl keménynek érezzük, szobahőmérsékleten néhány nap alatt fogyaszthatóvá érik. Meghámozva, joghurttal turmixolva, vagy salátába felkockázva élvezhetjük üde ízét. De megkóstolhatjuk a Spanyolországból származó, világoszöld héjú és fehér belű mézdinnyét is, melynek íze valóban olyan, mint a mézé.

Gyümölcs vagy sajt?

Október vége felé tűnik fel a piacokon a magyar kertek nem kellően értékelt gyümölcse, a birsalma, nagyjából 1000 forint körüli áron. Nyersen ritkán esszük, hiszen szőrös héját nem kellemes megfogni, kemény húsa pedig nem igazán majszolható – főzve azonban nagyon finom. Leginkább kompótot, levest, sőt még pálinkát is készítenek belőle. Ha apróra vágva megfőzzük, párolt zöldségek közé keverhetjük, de sokan a bablevesbe és a töltött káposztába is beleteszik.

A nosztalgikus birsalmasajt valójában szilárdra főzött birslekvár. Nagyon sokáig eláll, ezért volt régen az egyik legkedveltebb téli csemegéje a családoknak. A klasszikus recept szerint úgy készül, hogy a meghámozott és kicsumázott birset puhára főzzük, átpasszírozzuk, és fele mennyiségű cukorral, egy citrom levével és kevés vízzel addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Minél sűrűbb, annál sötétebb a színe. Formába töltjük, és hagyjuk megszilárdulni. A forma aljára kerüljön néhány szem darabolt dió vagy hámozott mandula is.

Frissen szedve igazán finom

Október a diószüret ideje. A pia­con is egyre több pulton díszeleg szemmel láthatóan zsenge, friss dióbél, amit a legjobb azonnal elrágcsálni néhány szem szőlő és félkemény sajt vagy camembert kíséretében. Sajnos a tavalyi magas ár tovább emelkedett, egy kiló dió körülbelül 4-5000 Ft-ba kerül, de az egészséges nassoláshoz 10 dkg is elég lehet.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete