Konyha

A legjobb húsmentes vagdalt, amit valaha ettél: sütőtökfasírt spenótos rizzsel – Recept

A zöldségfasírtok épp olyan kiadósak és pláne finomak, mint a húsból készült társaik. Érdemes egyszer kipróbálni.

Sütőtökfasírt spenótos rizzsel

Hozzávalók:
• 50 dkg pucolt sütőtök
• 20 dkg póréhagyma
• 1 kis csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
• só, frissen őrölt bors
• 2 db tojás
• zsemlemorzsa
• olaj
• 20 dkg rizs
• 40 dkg leveles spenót
(fagyasztott)
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl tejföl
• 3 evőkanál majonéz
• napraforgóolaj
• 1 evőkanál curry-fűszerkeverék

Elkészítés:

1. A sütőtököt felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kinyomkodjuk a levét, és villával összetörjük. A finomra vágott póréhagymát forró serpenyőben kevés olajon megfonnyasztjuk az összevagdosott zsályalevelekkel együtt. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a tökpürével, hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a tojásokat és 6-7 evőkanál zsemlemorzsát.
2. 20 percig hagyjuk pihenni, hogy a morzsa megszívja magát. Ha túl lágy a massza, keverünk hozzá még morzsát. A masszából pogácsákat formázunk, megforgatjuk őket zsemlemorzsában, kissé ellapítjuk, és forró olajban hirtelen ropogósra sütjük.
3. A körethez a rizst lobogó, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A kiengedett spenótot a zúzott fokhagymával együtt forró serpenyőben, kevés olajon átforgatjuk, majd elkeverjük a rizzsel. A tejfölbe belekeverjük a majonézt, csipet sót és az 1 evőkanál olajon átforrósított curry-fűszerkeveréket. Használhatunk currys mustárt is.

Fotó: Vrábel Kriszta