Konyha Riportok

Te jó ég, egér van a konyhámban! Így tartsa távol a rágcsálókat a háztól illóolajokkal

A hideg időben a rágcsálók előszeretettel menekülnek a meleg otthonok felé. Ilyenkor különösen fontos, hogy elővigyázatosak legyünk, ha nem akarjuk, hogy egértanya váljon a házunkból.

Ahogy egyre hűvösebb lesz, a kertes házakban, vagy erdők, mezők közelében nem árt odafigyelni, hogy távol tartsuk a rágcsálókat az otthonunktól. Az egerek a hideg elől gyakran próbálnak befészkelni a kellemesen meleg szobába, ami komoly károkat jelenthet. A rágcsálók ugyanis nemcsak az ételeket eszik meg, teszik tönkre, de szétrághatják a bútort, a vezetéket is, az általuk és az ürülékük által terjesztett bacilusokról nem is beszélve. Mutatunk néhány hasznos tippet, amelyek segítenek távol tartani a kártevőket, illetve összeszedtünk praktikákat arra az esetre, ha esetleg már beköltöztek a kamrába, szobába.

Kívül tágasabb…

Az első és legfontosabb szabály, hogy az esetleges réseket betömjük, megszüntessük. Nézzük végig a házat, és ha az ablaknál, ajtónál hézagot találunk, purhabbal vagy egyéb tömítővel szüntessük meg azt. Az egér már egy 6-7 mm-es – ceruzanagyságú – bejáraton képes bejutni, így résnyire, bukóra sem célszerű nyitva hagyni az ablakot. Bármennyire hihetetlenül hangzik, az egér 30-40 centiméteres magasságba is képes felugrani, így a különböző csöveken, vezetékeken magasra is fel tud mászni. Ami azt jelenti, hogy az emeleti szobák, lakások sincsenek biztonságban.

Ősszel, télen is ajánlott a rendszeres szellőztetés, ám ebben az időszakban fokozottan ügyeljünk arra, hogy a szúnyogháló zárva legyen, ha kinyitjuk az ajtót, ablakot.

Amit tehetünk

A szőrös kis állatokat általában a kint hagyott ételmaradékok, morzsák vonzzák leginkább, így fontos, hogy ne hagyjunk elől élelmiszert. A lisztet, cukrot légmentesen záródó edényben tároljuk a lakásban, a kamrában vagy épp a pincében. A kis kedvenceink – macskák, kutyák – élelmét szintén ne hagyjuk elől. A szemetest minél gyakrabban vigyük ki, a kukazsákot pedig összezárva, összekötve tegyük a fedeles kukába.

Illatos segítség

A különböző illóolajok, illatos alapanyagok hatásáról megoszlanak a vélemények, ám egy próbát mindenképpen megér, ha sokat járkálunk ki-be a lakásból, és gyakran marad résnyire nyitva az ajtó. Vagy akár ha a pincénk, garázsajtónk nem zár rendesen.

  • Az egerek nehezen tolerálják például a keserűmandula, a fokhagyma és a fekete bors illatát, így érdemes ezekből a bejárathoz tenni.
  • Segíthet továbbá, ha terpentinbe áztatott rongyot dugunk az egérlyukba.
  • A növények közül a kamilla, a menta, a borsmenta lehet segítségünkre – szórjunk ezekből az ablakpárkányra, teraszajtóhoz, vagy ugyanitt helyezzünk el a növények illóolajával átitatott vattapamacsokat. Hasonlóan érdemes kipróbálni a csilipaprikát, a szegfűszeget és a leanderlevelet is.
  • Talán meglepő, de a macskaalom is segíthet az egerek elleni harcban. Ha ugyanis megérzi a rá vadászó állat szagát, azonnal menekülőre fogja. Tegyünk egy hálós zsákba macskaalmot, majd helyezzük a bejárathoz, vagy olyan helyre, ahol az egerek tanyázni szoktak.
  • Jó megoldás még a szövetlágyító lapok (az öblítő kiváltására) használata, az egerek ugyanis ki nem állhatják ezek illatát. Helyezzük szemetesek közelébe, apró lyukakba, repedésekbe, fiókokba.

Ultrahangos riasztó

Többféle változatban kaphatók: általában a rágcsálók számára zavaró 17 és 27 kHz között frekvenciájú hangot bocsátanak ki, amit az ember nem hall meg, ám az állatokat elkergeti.

Egérfogó

Amennyiben a korábban említett praktikák nem segítenek, vagy túl későn próbáltuk bevetni azokat, és az állat már befészkelt, akkor több lehetőségünk van.
Az egyik a mechanikus egérfogó bevetése: a fém egérfogó használata nem igényel különösebb szakértelmet. A csapdát olyan helyre tegyük ki, ahol a háziállataink, a gyerekek nem férnek hozzá. Diót, mogyoróvajat, nutellát vagy szalonnát használjunk csalinak (a köz­hiedelemmel ellentétben nem a sajt a leghatékonyabb választás).

Ragacsos fogók

Ezeken a ragasztóval bevont felületre tapad rá az állat mancsa, és ez ejti őt csapdába. Ugyanakkor nem túl állatbarát megoldás, mert a rágcsáló sokat szenved.

Élvefogó csapdák

Jellemzően műanyagból vagy fémhálóból készülnek, és a fedelüknek köszönhetően az egér be tud lépni a csapdába, de az megakadályozza, hogy kijusson belőle.

Elektromos egérfogó

Ez a változat egyre népszerűbb hazánkban is, aminek oka a könnyű használat és a hatékonyság. Hasonlóan működik, mint az élvefogó csapda, ám amikor az állat belép a csapdába, kap egy áramütést, ami azonnal elpusztítja őt.
Függetlenül attól, hogy milyen egérfogót választunk, fontos, hogy ezt mindig az egerek által leggyakrabban használt útvonalon helyezzük el – ahol nyílások, lyukak vannak, vagy nyomokat találunk. A kihelyezett egérfogókat rendszeresen ellenőrizzük, felügyeljük, és az elkapott állatottól minél hamarabb szabaduljunk meg.

Professzionális segítség

A méreg is hatásos ellenszer, de ezt mindig nagyon körültekintően használjuk, pláne, ha háziállatunk, gyerekünk van. Amennyiben pedig nagyon elszaporodnának a kártevők, kérjük rágcsálóirtó szakember segítségét.

Alapos fertőtlenítés

Mindig viseljünk gumikesztyűt, amikor az elpusztult rágcsálóktól akarunk megszabadulni. A tetemeket helyezzük légmentesen záró tasakba, azt egy másikba, majd így vigyük ki őket a szemetesbe. Dobjuk ki a kesztyűt is! Ezután vegyünk fel egy tiszta kesztyűt, és fertőtlenítővel tisztítsuk meg azokat a felületeket, ahol az egerek jártak. Minden élelmiszert dobjunk ki, amelynek a környékén előfordulhatott az állat – jobb megelőzni a betegséget!

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete