Konyha

Hidegen és melegen is finom: Édesburgonyás-spenótos pite – Recept

Hidegen és melegen is fogyasztható ez a sós pite, sőt, akár szendvics helyett is fogyaszthatjuk reggelire.

Édesburgonyás-spenótos pite

Hozzávalók 8 szelethez:
• 25 dkg finomliszt
• 1 egész tojás
• 12,5 dkg hideg vaj vagy margarin
• egy csipet só
A töltelékhez:
• 10 dkg leveles spenót
• 20 dkg édesburgonya
• 5 dkg füstölt sajt
• 2,5 dl tejszín
• 3 db tojás
• só, frissen őrölt bors

1. A lisztet összekeverjük a sóval, összemorzsoljuk a hideg vajdarabokkal, majd a tojást hozzáadva, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, keverhetünk hozzá egy egészen kevés vizet. Ha összeállt, műanyag fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.
2. A töltelékhez a hámozott édesburgonyát káposztareszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a felcsíkozott spenótot, 3 enyhén felvert tojást, és a tejszínt. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
3. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy 22×22 centiméteres piteformába fektetjük, az alját villával megszurkáljuk. Rászedjük a tölteléket, megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete