Konyha

Nem csak sütve finom: húsraguval tökéletes a rakott édesburgonya – Recept

Tévedés, hogy csak nyáron főzhetünk zöldségekkel. Most is készíthetünk egészséges, színes, változatos finomságokat.

Rakott édesburgonya

Hozzávalók a besamelhez:
• 4 dkg vaj
• 4 dkg liszt
• 5 dl tej
a krumplihoz:
• 1 fej vöröshagyma
• 50 dkg darált hús
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 dl paradicsomszósz
• 40 dkg édesburgonya
• 40 dkg főtt burgonya
• só, bors, olaj

Elkészítés: 

1. Besamelt készítünk: a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, forralásig sűrűre főzzük a mártást.
2. Az aprított hagymát olajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a 2 gerezd aprított fokhagymát és a paradicsomszószt. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve puhára főzzük a húst.
3. A nyers édesburgonyát és a főtt burgonyát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és összekeverjük egymással. Egy tűzálló tál alját vékonyan kiolajozzuk, egy réteg burgonyát teszünk az aljára, rá besamelt, majd húsragut. Újra burgonyát, besamelt, ragut, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg burgonya és besamel legyen.
4. Alufóliával lefedjük a tálat, és 230 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 10 percre levesszük a fóliát.