Otthon Riportok

Ez az egyszerű szer segít a poloskák ellen: így riasszuk el a rovarokat természetbarát módszerekkel

Tavasszal, nyáron a gondos, alapos takarítás mellett is megjelenhetnek hangyák, pókok, poloskák az otthonunkban. Sokszor elég hozzá egy leejtett morzsa, egy nyitvahagyott ablak, de akár a teraszon szárított ruhával is bevihetjük őket.

Hangyainvázió

Bár rengeteg hangyairtó vegyszer közül válogathatunk, de nem biztos, hogy szívesen fújunk/szórunk ki kemikáliákat az otthonunkban, ha kisgyerekünk van, vagy állatot tartunk. Ilyenkor okos megoldás lehet, ha egy flakonba ugyanannyi vízből és ecetből készült keveréket töltünk, majd minden olyan helyre fújunk belőle, ahol a hangyák megjelentek.

  • Időnként érdemes a padlót sós vízzel felmosni.
  • A kertben a virágok, palánták tövéből elkergethetjük a hangyákat, ha levendulát vagy zsályát ültetünk a közelbe.

Elterjedt módszer, de halálos

A hangyákkal szembeni védekezés legismertebb praktikája, ha némi porcukorral keverünk el szódabikarbónát vagy sütőport, és a megjelenési helyükre szórjuk ki a lakásban, vagy pedig egy lapos tálkába tesszük a konyhaszekrénybe, ha már oda is beférkőztek. A hangyákat az édes cukor odavonzza, ám azzal együtt a szódabikarbónát/sütőport is a fészkükbe cipelik, és mivel nem tudják megemészteni, így elpusztulnak a rovarok.

Szúnyog

A legbiztosabb megoldás, ha az ajtókra, ablakokra szúnyoghálót teszünk. Ám vannak különböző házi praktikák, amelyeket bevethetünk a vegyszerek előtt.

  • Diófalevelet főzzünk néhány percig, majd szűrjük le, és ezt a főzetet tegyük az éjjeliszekrényre vagy a hálószoba ablakába.
  • Hasonló elven működik, ha ecetet teszünk egy tálba, vagy ecettel átitatott kendőt az ablakpárkányra.
  • Hasznos lehet még, ha szegfűszegolajba mártott rongydarabot vagy gézbe csavart szegfűszeget teszünk az éjjeliszekrényre.
  • Szintén jó megoldás, ha egy fél narancsra őrölt szegfűszeget szórunk, és meglocsoljuk kevés alkohollal. A párolgó szegfűszeg és narancs illata szintén nem a szúnyogok kedvence.
  • A balkonra, teraszra ültessünk muskátlit, mert egész nyáron gyönyörű látványban lehet részünk, ráadásul kevesebb a szúnyog a virág környezetében.

Pók

A pókok ellen is védekezhetünk illatanyagokkal. A levendula és a borsmenta kiváló választás: kis zsákban tegyük ki a növényt az ablakpárkányra, vagy használjunk borsmentaolajat. A gazdaboltokban, áruházakban már kaphatók olyan spray-k, amelyek távol tartják a pókokat. Ezek úgy űzik el az állatokat, hogy közben azok nem pusztulnak el.

Mit tegyünk, ha mégis pókot látunk?

Leütni nem jó, hiszen egyrészt hasznos állat, másrészt a falon is nyomot hagyhat.

A hálóját mindenképpen érdemes leporszívózni, majd próbáljuk meg élve elkapni az állatot. A legjobb módszer, ha egy üvegpoharat teszünk a pókra, majd alácsúsztatunk egy papírdarabot, és ezzel visszük ki a szabadba.

Darázs

A darázs és a méh fontos része az ökoszisztémánknak, ám tény, hogy meg tudják nehezíteni az életünket, ha például a teraszon akarunk uzsonnázni. Sőt, sokszor a lakásban is megjelennek a gyümölcsök, üdítők közelében.

  • A darazsak ellen segíthet a párás levegő. Ha egy tiszta flakonba vizet teszünk, és időnként magunk köré fújunk vele, akkor nemcsak felfrissülhetünk a nagy melegben, de a darazsakat is távol tarthatjuk: ez ugyanis azt jelentheti nekik, hogy jön az eső, és vissza kell vonulniuk.
  • A citrus-, szegfűszeg- és teafaolaj illatát sem igazán szeretik a darazsak: használhatjuk illóolaj formájában vízbe csepegtetve, de a füstölők is hatásosak.
  • Amennyiben uzsonnapartit tartanánk a teraszon, egy tálba tegyünk néhány szem félbevágott szőlőt, majd helyezzük el ezt néhány méterre az asztaltól. A darazsak a szőlő körül gyűlnek össze. Nem árt azonban óvatosnak lenni, hiszen a szőlő illata akár több darazsat is odavonzhat.

Katica

A harlekinkatica elpusztítja a levél- és pajzstetveket, ám rettenetesen gyorsan szaporodik, így nagyobb kárt tud okozni, mint hasznot. A legjobb, ha szúnyoghálóval tartjuk távol a lakástól, de ha már bent van, akkor csak úgy tudunk megszabadulni tőle, ha felporszívózzuk.

Poloska

Az utóbbi időben nagyon elterjedtek ezek a bogarak nálunk. Bár nem csípnek, nem szúrnak, így az emberre nem jelentenek veszélyt, ám egyáltalán nem számítanak kellemes társaságnak a büdös bogarak – épp a kellemetlen szaguk miatt.

  • Ahogy a legtöbb bogár, úgy a poloska is érzékeny az illatokra. A nyílászárók környékére csöpögtessünk például mentaolajat. Fél liter meleg vízhez keverjünk 1 teáskanál szódabikarbónát és ugyanennyi ecetet, majd öntsük egy permetezőfejes flakonba, és spricceljük be ezzel is a nyílászárók környékét.
  • A fokhagyma is segít: nyomjunk össze 4 gerezdet, keverjük össze vízzel, hagyjuk állni egy-két órát, majd ezzel a keverékkel fújjuk be az ablak körüli részt.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete