Konyha Otthon

Egy ember élete során kb. 1000 (!) zoknit veszít el: tippek, hogy ne tűnjenek el mosáskor

A fél pár zokni olyan, mint a tető nélküli műanyag doboz: mindenkinek van otthon a szekrényben, fiókban belőle néhány, és persze senki nem tudja, hol keresse a hiányzó darabot, ami valamikor valahová elkallódott.

Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de több felmérést végeztek a témában, amelyek szerint egy ember élete során kb. 1000 zoknit veszít, kever el. (!!!) Ez azért nem kevés, még akkor sem, ha pár száz forintért vehetünk már zoknit. Nézzük, hogyan kerüljük el a pénz- és zoknikidobást!

Számolva az igazi

Bár kissé időigényes, ám mindenképpen hasznos megoldás, ha párosával, megszámolva tesszük be a zoknikat a mosógépbe, majd kipakoláskor szintén leszámoljuk a zokni­párokat, így még akkor kiderülhet a turpisság, ha esetleg egy nadrágszárba, melegítőfelső zsebébe került, vagy a gép dobjában elakadt valamelyik.

Biztosítótű

Egyszerű trükk: Fogjunk egy nagy biztosítótűt és rögzítsük ezzel a zoknipárokat, majd így tegyük a mosógépbe. A mosás végeztével óvatosan szedjük ki a zoknikat, nehogy egy kinyílt tű megszúrja a kezünket. A biztosítótűket mindig szárítsuk meg alaposan a következő használatig, hogy ne rozsdásodjanak be.

Ezt a módszert a nejlonzokniknál inkább ne használjuk, mert könnyen felsérti a tűhegy a szálakat.

Zokni-csipesz

Kaphatók speciális csipeszek, melyekkel egyszerűen, gyorsan összetűzhetjük a zoknikat, mielőtt a mosógépbe ­kerülnek. Érdemes ezeket is a szennyestartó közelébe tenni, hogy a családtagok mindjárt maguk össze tudjuk tűzni a levett párokat.

Mosóháló/mosózsák

Bár a drogériákban, hipermarketekben kapható eszközt sokan ismerjük, mégis általában a kényes anyagok (pl. függöny, csipke fehérnemű) tisztításához vesszük elő őket. Vagy olyankor, amikor egy sok gombbal ellátott ruhát szeretnénk kimosni, és ebbe helyezve védjük meg a többi textilt a gomb okozta sérülésektől. Pedig ha kikészítünk a szennyestartó mellé két ilyen hálót, és esténként ezekbe helyezzük el a koszos zoknipárokat (egyikbe a sötét, másikba a világos darabokat), akkor biztosan mindkét zoknit kimossuk, sőt mindjárt szortírozva teregethetjük ki azokat.

Mit csináljunk az árvákkal?

Sorakozik már néhány egyedül maradt zokni a polcon, aminek fogalmunk sincs, hol lehet a párja? Ne dobjuk ki, inkább hasznosítsuk újra őket.

  • Ha lapos felmosót használunk felmosáshoz, ahelyett, hogy mindig új betétet vásárolnánk hozzá, húzzuk rá a megmaradt fél pár zoknit és ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint korábban. Amikor a zokni elkoszolódik, egyszerűen csak szedjük le, mossuk ki, majd száradás után újra tegyük vissza. Ha szükséges, akkor egy gumigyűrűvel rögzítsük a zoknit a fejre.
  • Reluxa tisztításához is bevethetjük akár nedvesen vagy szárazon a fél pár zoknit.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete