Riportok

„Lenyűgözött a bőr illata, és hogy maradandót alkothatok” – felszolgálóból lett bőrdíszműves Csollák Zsolt

Húsz évig dolgozott a vendéglátásban, majd a szerettei biztatására belevágott élete legnagyobb kalandjába. A hobbija lett a munkája, saját műhelyt hozott létre, és azóta kézzel varrja a csodákat. Tehetségére már felfigyelt Nánási Pál fotós és Merő Péter divattervező is.

Több mint tizenöt éve találkoztam vele először egy közös ismerősünknél. Zsolt akkoriban még felszolgálóként dolgozott, és bár a szakmájában sikeres volt, mégis csak a hobbijáról mesélt. Már akkor tudtam, a vendéglátóiparnak hamarosan nélkülöznie kell Zsoltot, aki kedvese, Lilla támogatásával biztosan megvalósítja az álmait. Nem tévedtem. Most a jászfényszarui családi házukban berendezett műhelyben találkoztunk újra. Ez Zsolt birodalma, amelyben igazi alkotómunka folyik, miközben csak néhány lépés választja el a családjától: a feleségétől és két csodálatos lányuktól.

A tervezéstől a kivitelezésig mindent Zsolt csinál

Az íjászat indította el az úton

„Mindig is nagy volt bennem az alkotási vágy. Felszolgálóként is azt szerettem, amikor felkészítettük az adott helyet a vendégek fogadására, szépen megteríthettem az asztalt, stb. A napi 10 órás állás, gyaloglás azonban már a negyvenhez közelítve egyre megterhelőbbé vált – kezdi Zsolt, aki a felszolgálás mellett versenyszerűen lovagolt és íjászkodott. A sport volt kezdetben a kikapcsolódás, a feltöltődés számára, ám aztán új szerelem került a képbe.

„Az íjászat kapcsán ismerkedtem meg a bőrrel mint anyaggal. Nem akartam minden egyes eszközt megvenni drága pénzért, így elkezdtem elkészíteni magamnak. A nyílvesszők hordozásához megalkottam az első bőr tegezt, amit a mai napig őrzök. Kezdetben könyvekből, internetről tájékozódtam, és így készítettem el ágyelőből, kocsibőrből az eszközöket. Aztán mivel versenyszerűen lovagoltam, a lószerszámokat is magam készítettem, javítottam. Lenyűgözött a bőr illata és tapintása, maga az alkotás folyamata, az, hogy valami maradandót hozhatok létre, és megpecsételődött a sorsom” – mondja mosolyogva.

A felesége, Lilla mindenben támogatta. Közösen rendezték be a műhelyét is

Jászberényben, a Csángó Fesztiválon már szakmai szemmel figyelte a fogatokat. Felajánlotta az egyik hajtónak, hogy ingyen kijavítja neki az elhasználódott lószerzámot, és nem sokkal később tökéletes állapotban adta vissza. Innentől kezdve szájról szájra járt a hír Zsolt ügyességéről, tehetségéről. Egyre többször csörgött a telefonja, mind több megrendelést kapott.

„Választás elé kerültem, de nem volt nehéz dönteni: otthagytam a vendéglátóipart, és a hobbim lett a munkám” – magyarázza a fiatalember.

Zsolt semmit nem szeret félgőzzel csinálni, így egyértelmű volt, hogy kitanulja a szakmát. Iskolába járt, gyakorolt, és közben egyre több ötletét valósította meg.

15 év garanciát vállal az alkotásaira

„A feleségem nélkül nem ment volna. Egyrészt a biztos állásomat adtam fel, ráadásul, amikor iskolába jártam, sokat voltam távol. Nem lehetek elég hálás neki a támogatásért és azért, hogy hitt bennem” – mondja. A műhelyt is közösen tervezték meg. „Nem volt kérdés, hogy a családom közelében szeretnék lenni. Ha csak egy puszira vagy ölelésre van szükségük a lányoknak, akkor is lejönnek, de ha valami bántja őket, vagy épp öröm érte őket az iskolában, azt is egyből el tudják újságolni nekem. Mindig kéznél vagyok, és ez apaként csodálatos érzés.”

Csokornyakkendő is készülhet bőrből

A tervezéstől a kivitelezésig mindent Zsolt végez. Fontosnak tartja, hogy tartós, időtálló termékek kerüljenek ki a keze alól. Minden termékre 15 év garanciát vállal, mert tudja, hogy tökéletes alapanyagból, tökéletes technikával készülnek. „Úgynevezett kéttűs kézi varrást alkalmazok, hogy biztos legyen a kötés, és hosszú évekig stabil maradjon. Fontos számomra a fenntarthatóság, így kizárólag vegyszermentesen, növényi kivonatokkal cserzett természetes marhabőrt használok. Nem veszek meg anyagot anélkül, hogy ne látnám, ne tapintanám meg” – mondja.

Néha „négyfal-mérgezése” van

Zsolt élvezi az alkotást, ha belemerül egy munkába, teljesen magával ragadja a folyamat. Előfordul, hogy a megrendelővel 10-20 levélváltás, telefonbeszélgetés is zajlik, mire mindkét fél biztos a dolgában, mégis néha magányos ez a műfaj.

„Időnként mondom a feleségemnek, na, most „négyfal-mérgezésem” van. Ilyenkor este elmegyünk sétálni, barátokkal találkozunk, esetleg elutazunk pár napra a családdal. De nem érzem magam egyedül, szerencsére a gyerekek sokat sertepertélnek a műhelyben. Egy-két munkafolyamatba, mint például a szegecselés, be is szoktak segíteni” – magyarázza. Az idősebbik lánya nagyon szeret kézműveskedni, talán egyszer majd átveszi a stafétát, de csak akkor, ha ő is annyira szereti majd a bőrt és az azzal való munkát, mint Zsolt. Addig pedig apa úgyis elkészíti neki, amit csak kér.

Ördög Nóra és Nánási Pál balatoni kisboltja számára is készít termékeket

„A feleségemnek nagyon sok táskát készítettem már, de a gyerekek iskolatáskái is saját alkotások. Ha pedig kipattan egy ötlet a fejemből, megtervezem, megvalósítom, és a lányokon tesztelem. De az sem okoz gondot, ha a Barbie-nak kell kabátot, ruhát varrnom. Igazából nem is maga a termék számít, hanem az alkotás és az, amikor látom az örömet az emberek arcán, ha meglátják a művemet.”

Nánásitól Merőig

Zsolt hisz abban, hogy minden úgy történik, ahogy történnie kell. És ha valaki a helyén van, azt csinálja, amit szeret, akkor a lehetőségek is megtalálják.

Így néz ki a híres Mérő-táska

„A feleségem kitalálta, hogy mindenképp Nánási Pál készítse a weboldalunkra a fotókat. Kértünk is árajánlatot, abban azonban egy olyan összeg szerepelt, amit nem engedhettünk volna meg magunknak. Ám a levél végén ott állt, hogy szóba jöhet az is, hogy a termékekért cserébe készíti el a fényképeket. Utólag kiderült, hogy Pali akkor már hetek óta egy kanadai bőrdíszműves videóit nézegette a neten, és nagyon érdekelte ez a fajta alkotás. Aztán úgy alakult, hogy Pali és Ördög Nóri balatoni üzletében a nyitás óta lehet a termékeimet kapni. Idén ősszel a Merő Péter divattervezővel közös táskakollekciónk debütált a BCEFW-en.”

A MERO x CSOLLAK alkotások azóta Bécsben is lenyűgözték a vendégeket.

Szöveg: Kovács Vera

fotó: privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete