Címlapsztori Sztárok

Aggódik Ördög Nóra anyukája, Marcsi: „Féltem a lányomat, hogy túlhajszolja magát”

Nézd meg az anyját, vedd el a lányát! Adtam volna ezt a hétköznapi tanácsot a fotóművész Nánási Pálnak, ha annak idején kikérte volna a véleményemet. Ez a régi magyar mondás ugyanis tökéletesen illik Marcsira és Nórára.

Csak úgy csillog a szemük a boldogságtól! Mindketten csinosak, jó kedélyűek és energikusak. „Anyukám temperamentumát és optimista életszemléletét örököltem. Előtte sosem volt lehetetlen feladat! Amit a fejébe vett, azt megvalósította – meséli a TV2 műsorvezetője, Ördög Nóra. – Anyukám tervezett, szervezett, igyekezett mindenki örömére tenni. Tanárnő és igazgatóhelyettes volt a mórahalmi általános iskolában. A szülőföldjén jól ismerik és szeretik őt, generációk nőttek fel a fizika- és a számítástechnika-óráin. A nyári diáktáborokat is éveken át vezette, gyerekkoromban az öcsémmel, Árpival mi is mindig ott töltöttünk egy-két hetet. Nagyon élveztük a változatos programokat és a sátorozást.”

Anyukája egy színitársulatban játszott

Marcsi a tanításon kívül Mórahalom kulturális életében is aktívan részt vállalt.

„A helyi színitársulat tagja voltam tíz éven át. Az első években még csak ügyelőként, később én is játszottam lelkes amatőrként – árulja el Ördögné Gárgyán Mária. – Az egészet a szív és az összetartozás vitte előre, valódi csapatmunka volt, melyben Nóri és a férjem is részt vett. Igazi ünnepnek számított, amikor a darab megérett, és már »csak« le kellett aratni a tapsot.”

Nóri és öccse, Árpi 1986-ban

Nóra szülei 45 éve élnek boldog házasságban. A műsorvezető édesapja autós­iskolát vezetett, oktató volt. De nyugdíjasként is szívesen dolgozik, alkalomszerűen sofőrködik. Például, amikor gyerekeket vagy nyugdíjasokat kell szállítani autó­busszal, gyakran a megbízható vezetőt, Gézát hívják.

Most már érthető, hogy Ördög Nóra kiktől örökölte a hatalmas munkabírását és szorgalmát! Az ország legsikeresebb női műsorvezetője napi 12-14 órát is dolgozik. A televíziózás mellett férjével közösen három boltot irányít a Balatonnál, és a saját sminkkollekcióját, a Nora Beauty-t is lelkesen menedzseli.

„Örülök, hogy a lányom megpróbál több lábon állni. Büszke vagyok a szorgalmára, sokoldalúságára és talpraesettségére, de féltem, hogy túlhajszolja magát. Nem akarok beleszólni az életébe, hiszen ő tudja, hogy hol vannak a határai, meddig bírja. Én csak a távolból aggódom érte.”

Gyakrabban szeretné látni az unokáit

Az édesanya őszintén beszél arról is, hogy a lányával nem tud annyit találkozni, amennyit szeretne.

A műsorvezetőnő a saját családjával. Nánási Páltól két gyereke született

„Közel kétszáz kilométerre lakunk egymástól. A nagy távolság miatt sajnos csak ritkán jönnek hozzánk. Havonta-kéthavonta, illetve a szokásos ünnepekre, karácsonyra, húsvétra, születésnapokra. Ilyenkor mindig elkészítem a kedvencét, a rizságyon sült csirkét, a sajttekercset és a német krémest. Szerintem a lányom sovány, ehetne kicsit többet!” – mondja nevetve az édesanya, de Nóri jól érzi magát a bő­r­ében. Egy évvel ezelőtt életmódot váltott, csak napi kétszer eszik, ebédet és vacsorát. Kerüli a szénhidrátot, a cukros édességet, és átállt a növényi tejre.

„Persze, amikor hazamegyek, nincsenek szabályok, és minden olyat eszem, amit anyukám főz. Mici és Venci is szeretik a nagymama főztjét.”

Ahogy az unokákra terelődik a szó, Marcsi szóba hozza, hogy hiányérzete van.

„Jó lenne, ha az unokák felnevelésében támasz lehetnék, szívesen töltenék több időt velük. Annak idején, az én édesanyám nagy segítség volt nekem, vigyázott és foglalkozott Nórival és Árpival, én is szeretnék a nagymamaságban jobban kiteljesedni. De a köztünk lévő fizikai távolság a hétköznapokban nehezen áthidalható. Nóri számára a család összetartása nagyon fontos, még akkor is, ha manapság kevesebb ideje jut Mórahalomra jönni. Az igazán fontos pillanatokban azonban mindig ott vagyunk egymásnak.”

Marcsi azt mondja, élete legkedvesebb emlékeit is a gyerekeitől kapta.

„Az értékes tárgyak helyett többre tartom az együtt töltött időt, a közös élményeket. A pár napos családi utazásokat mindig nagyon várom. Legutóbb Dubajban voltunk a gyerekeinkkel.”

Nóra nem titkolja, ő is azt szeretné, ha többször találkozhatna a szeretteivel.

„Titkos vágyam, hogy a szüleimet a közelemben tudjam. Anyukám óriási segítség lenne a gyerekek körül, sokkal több türelme van például Micivel tanulni, mint nekem. Ráadásul édesanyám pedagógus, tudom, hogy neki is sokat jelentene, ha olykor ő korrepetálhatná őket. De anyukámnak most még más feladata is van. A 87 éves nagymamám idős napjait szeretné boldoggá tenni. A szüleim és az anyai nagymamám egy háztartásban élnek, az édesanyám pedig kötelességének érzi, hogy gondoskodjon a Mórahalomhoz ezer szállal kötődő anyukájáról, Erzsikéről, és ez így van rendjén.”

Három generáció együtt. Nóra az anyukájával és a nagymamájával

A lánya ruháját hordja

Ha anya és lánya személyesen nem is találkoznak túl gyakran, Marcsi csaknem mindennap látja gyermekét a TV2-n. Nóra jelenleg a Séfek séfe műsort vezeti, később az Ázsia Expessz­ben, majd a Dancing with the Stars zsűrijében lesz látható.

„Az év hátralévő részét esténként a tévé előtt töltöm. Vasalás vagy szobabiciklizés közben mindig megnézem a lányomat, kíváncsi vagyok a munkájára. A Séfek séfe műsorból receptötleteket merítek, a kalandokban bővelkedő Ázsiát végigizgulom, a csodálatos táncos műsor pedig arra az időszakra emlékeztet, amikor Nórit kislányként hoztuk-vittük a versenyekre. Nagyon tehetségesen táncolt, én pedig a mai napig szeretem nézni a szépen felöltözött párokat a parketten. Régebben gyakran jöttünk az élő tévéfelvételekre is. Kifejezetten szerettem a kulisszák mögött figyelni az eseményeket. Jó volt látni, hogy milyen egy tévéstúdió belülről, és Nóra kollégái is mindig szeretettel fogadtak.”

Nórinak és Marcsinak majdnem azonos a ruhamérete. Az is gyakran előfordul, hogy az édesanya a lánya megunt ruháit hordja.

„Amikor Nóri selejtezést tart a gardróbjában, nekem szól először. Kiválogatom azokat a darabokat, amik a koromnak megfelelőek. 66 éves vagyok, de az ízléses szetteket nagyon szeretem. Van egy szép tűzpiros ruha, amit Nóri az Ázsia ­Expressz első évadában viselt, most ez az egyik kedvencem” –árulja el Marcsi, aki mindig odafigyel a megjelenésére, nem csak a címlapfotózásunk miatt dekoratív.

„Egyértelműen anyukám a mintám, ha a nőiességről van szó. Mások is mindig megdicsérték, hogy milyen csinosan öltözködik. Élénken él bennem, ahogy reggelente áll a fürdőszobában és sminkel, mindig odafigyelt magára” – teszi hozzá Nóra, aki kislánykora óta csodálja anyukája kifinomult ízlését.

Nóra és Árpi jó testvérek

Az édesanya arról is beszél, meg kellett szoknia, hogy a lánya híres ember.

„Nóri gyerekként is színes, elbűvölő egyéniség volt. A magyartanárnője megjósolta, hogy Nórából közszereplő lesz! A 80-as évek végén ez nagyon távolinak tűnt. A mi városunk messze van a fővárosi nyüzsgéstől, a celebvilágtól. Nem úgy nézünk a lányunkra, mint egy sztárra. Persze az jó érzéssel tölt el, hogy sokan szeretik, és népszerű. Számunkra az is nagyon fontos, hogy ugyanolyan közvetlen, kedves ember maradt, mint amilyen akkor volt, amikor velünk lakott. És ha már a gyerekeimről beszélek, szeretném megemlíteni a fiunkat, Árpit, aki a kamera másik oldalán dolgozik, televíziós műsorokat és reklámfilmeket készít. Nagyon tehetséges ő is. Az pedig hatalmas boldogság számomra, hogy a gyerekeink szeretik és támogatják egymást, jó testvérek. Megtalálták a helyüket az életben, és ez nagyon fontos.

Mórahalom megbecsült lakója

Nóra büszke az édesanyjára, aki két évvel ezelőtt Mórahalom díszpolgára lett. „A pedagógus anyukám köztiszteletben álló személy a szülővárosában. Mórahalmon ő nem Ördög Nóra anyukája, hanem Ördögné tanárnő, a Marcsi néni, aki nagyon sok gyereknek segített, és tette az életüket szebbé” – árulja el a műsorvezető.

Fotó: Nánási Pál, privát

Smink: Kis Réka • haj: Lakatos László • stylist: Bendes Bianka • ruha: C&A, Mohito, Reserved, Van Graaf

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete