Címlapsztori Sztárok

Nyomkövetővel figyeli lányát Fésűs Nelly: „Hogy Csengét elengedjem? Az szerintem sosem fog menni!”

Szinte hihetetlen, de Nelly nagylánya már 20 éves, és kirepült a családi fészekből. Egyetemre jár, mellette dolgozik, de lélekben nem szakadtak el egymástól. Irigylésre méltó a kapcsolat közöttük.

Cserfes, bájos kislányként emlékszem Csengére. Évekkel ezelőtt, amikor fotózáshoz sminkeltük híres édesanyját, ő aranyosan sertepertélt körülöttünk a műteremben. Amikor pedig nemrégiben megpillantottam a róluk készült friss, közös fotókat, a lélegzetem is elállt. Csengéből gyönyörű felnőtt nő lett. Ráadásul nagyon hasonlít az anyukájára – és nem csak a külseje miatt.

Büszke a lánya önállóságára

„A lányom 12 éves volt, amikor elkezdte mondogatni, hogy amint el tudja látni magát, kiköltözik a családi fészekből – meséli Fésűs Nelly. – Ezen a gondolaton meg sem lepődtem, hiszen annak idején én is az első lehetséges alkalommal megpattantam otthonról, és önálló életet kezdtem. Így hát tudtam, Csenge sem marad mellettem túl sokáig. A lányom egyetemre jár, mellette éjjel-nappal dolgozik. Tőlem soha nem kér egy fillért sem, maximum kölcsön, de amint megkapja a fizetését, vissza is utalja. Tudom, ez az ő korosztályára nem igazán jellemző, a mamahotel sokaknak jóval korosabban is kényelmes, így hát nagyon büszke vagyok az én önálló lányomra. Persze ettől még fájdalmas a leválás.”

A színésznőnek kezdetben nehéz volt, hogy Csenge esténként nem jött haza, de úgy érzi, mostanra mindketten belejöttek az új helyzetbe.

„Hogy Csengét elengedjem? Az szerintem sosem fog menni! – mondja Nelly. – De a hozzáállása nagyon sokat segít nekem. Évek óta a telefonomon van egy családi nyomkövető alkalmazás. Biztonságot ad a tudat, hogy látom, hol vannak a gyerekeim. Csenge esetében az alkalmazás néhány hónapig nem működött. Nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki, gondoltam, önálló, felnőtt életet él, biztosan letörölte. Véletlenül, egy beszélgetésünk közben derült ki, hogy ő erről még csak nem is tudott, és kérte, hogy telepítsünk egy sokkal jobb nyomkövető programot, mert számára is fontos, hogy tudjam, merre jár, és ő is szeretné látni, én hol vagyok. Ezek a helyzetek mutatják meg számomra, micsoda bizalom van köztünk.”

Férjével nem akar álompár lenni

Látva Csenge korai önállóságát, kíváncsi lettem: vajon Nelly mit csinált másként, hogy a lányát egyáltalán nem rettentette meg a felnőtt élet kezdete, mint olyan sok fiatalt.

Férjével, Vajtó Lajossal és közös kislányukkal, Elzával

„Szerintem nem tettem semmi különlegeset azonkívül, hogy példát mutattam neki – meséli. – Nálunk a gyerekek idejekorán megtanulják a pénz értékét. Nincs nyakra-főre ajándékozás, kényeztetés, Lajostól és tőlem is távol áll, hogy amit a gyerek kiejt a száján, azt meg kell venni, hiszen mi is nagyon megdolgoztunk mindenért, amink van. Csenge ennél fogva hamar ráérzett, ha az alap dolgokon kívül valami mást is szeretne magának, azért tennie kell. A húgával, Elzával éppen most vívom a csatáimat, hogy a pénz az nem csak úgy terem anya pénztárcájában, legyen hálás azért, amit kap, és ne követelőzzön. Csengénél ez bejött, remélem, nála is működni fog.”

Nelly párkapcsolati témában is adott tanácsot a lányának: anyagilag mindig legyen független, ne szolgáltassa ki magát egyetlen férfinak sem.

„Fontos, hogy olyan párja legyen, akivel egyenrangú, mert egy kapcsolatban sem az alárendeltség, sem a dominancia nem működik hosszú távon. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. A férjemmel, Vajtó Lajossal a kapcsolatunk egyik fontos alapja, hogy mindkettőnknek megvan a saját egzisztenciája, ezért vitapartnerekként is egyenlőek vagyunk. Nem igazán illik ránk az álompár kifejezés, amit amúgy is utálok, de így legalább a gyerekeink fejében sincs nem létező, idealizált kép arról, milyen is egy hosszú távú kapcsolat. A lányaink a valóságot látják, és remélem, ezt később tudják majd kamatoztatni.”

A közös csajos nyaralás szent

Anya és lánya immár külön élve is sokat tesz azért, hogy a kapcsolatuk szoros maradjon. Napi szinten beszélnek, üzennek egymásnak, és kijelölnek csajos napokat. Sőt, idén összejön a csajos nyaralás is!

„Már januárban bevéstük a naptárunkba: szeptember elején egy hét csak a miénk – meséli Nelly. – Csengével és Elzával Bulgáriába utazunk. A sors próbálta megvétózni, bejött néhány felkérésem arra a hétre, de minden meghívásra nemet mondtam. A lányaimmal töltött egy hét szent és sérthetetlen.”

Nelly hajlamos túldolgozni magát, egyrészt, mert imádja a hivatását, másrészt mert ebben a változó világban sosem tudhatja, meddig, hol és mikor lehet játszani.

„A bizonytalan körülmények ellenére is tudatos célom, hogy képes legyek lassítani. Nem zsigerelhetem ki a testemet-lelkemet. Ebben pedig csodálatos partnereim a lányaim, hiszen a velük való időtöltés a legfontosabb nekem, az mindent felülír.”

Fotó: Schumy Csaba

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete