Lélek Sztárok

Különös kalamajkába keveredett Várkonyi Andi: kolléganője édesapja a lányának hitte

Elég, hogy hasonlítanak egymásra, máskor egy vicces történet, egy névrokonság, vagy egy közös fellépés kell csak, és máris megindul a híresztelés, hogy ezeknek a sztároknak egy a családfája.

Csonka András és Németh Kristóf: Csak a keresztapjuk ugyanaz

Mivel mindkettőjüknek a legendás nevettető, a néhai Kazal László színművész a keresztapja, sokan úgy hitték, a két művész között unokatestvéri rokonság van. De nem. „Apám, Csonka Endre a Vidám Színpad művésze volt, jó barátja Kazalnak és a feleségének, Balogh Erzsi színésznőnek, akit legtöbben a Szabó családból ismerhet­nek, 1959-től 2007-ig az ő hangján szólalt meg Irén. Apám kérte meg Lacit, hogy legyen a keresztapám”mesélte Bandi, aki rendszeresen látogatta Kazalékat, mégsem találkozott a szomszéd fiúval, a kis Kristóffal.

„Egy ikerházban laktunk Kazalékkal, a szüleim jó barátai voltak, összejártunkveszi át a szót Kristóf. – Nem volt gyerekük, nagyon szerettek, olyannyira, hogy Kazal rám hagyta a munkássága jogait, így lettem én az ő szellemi örököse, ő pedig a tiszteletbeli, fogadott keresztapám. Már gyerekként is így hívtam, keresztapu. Hát így vagyunk mi Bandival kereszttestvérek.”

Gábor Zsazsa és Attila, a Hunok királya: Amerika elhitte

Hazánk lányának útjait nemcsak híres és tehetős férjei segítették az élete során, de maga a díva is remekül felépítette a róla kialakított képét. Bárhol jelent is meg Hollywoodban, lépten-nyomon azzal dicsekedett, hogy a hun király, Attila és Dzsingisz kán vére folyik az ereiben. Természetesen az amerikaiknak fogalmuk sem volt arról, hogy ez nem igaz. Zsazsa meg élvezte ezt, hiszen egy életen át azt vallotta: „nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam”.

Várkonyi Andrea és Létay Dóra: A papa nem ismerte fel a saját lányát

Egyforma arc, egyforma frizura, ennyi kellett csak ahhoz, hogy éveken át Várkonyi Andreára és Létay Dórára sokan testvérekként tekintsenek, pedig semmi közük egymáshoz. „Te szerepelsz a Jóban Rossz­ban sorozatban, vagy a testvéred?” – idézte fel korábban az egyik klasszikus kérdést a TV2 egykori híradósa, amellyel ismerősei megkeresték. De Létaynak is vannak hasonló történetei. Azt mesélte, egy alkalommal a tévében Várkonyi Andiról készült egy riport, amikor biciklit kapott ajándékba, mire édesapja felhívta, és rákérdezett a lányánál: „Nahát, biciklit kaptál?”

Vágó Bernadett és Vágó István: Csak a nevük egyezik

„Kegyelmet Vágó Bernadettnek! A minap mesélték, hogy az Operettszínház méltán népszerű művésznője nemkívánatos vendég egy vidéki városban, mert »nehogy már a Vágó lánya itt fellépjen!«. Ezúton tájékoztatok minden e tárgyban döntő korifeust, hogy Vágó Bernadett mindössze távoli NÉVrokonom nekem, semmi vérségi kapcsolat nincs közöttünk. Nyugodtan engedjék őt a világukat jelentő deszkára” – írta ki közösségi oldalára egykor a kvízmester, miután azt hitték, az énekes-színésznő az ő lánya.

Bernadett akkor felháborodott a történteken. „Nagyon szeretem az édesapámat, Vágó Lászlónak hívják. Vidéken születtem, remélem, hogy a szüleim büszkék rám. Ha valaki csak azért nem hív engem fellépni, mert szerinte Vágó István lánya vagyok, legalább utánanézhetne a tényeknek. A vágóhidat sem rólunk nevezték el.”

Peller Anna és Peller Károly: Majdnem szerelem volt

Az Operettszínház két sztárja nagyon jóban van egymással, de a közös vezetéknév ellenére is csak barátság köti őket össze, rokonság, pláne testvérség nem. Ezt erősíti meg Peller Anna egyik korábbi nyilatkozata, miszerint régebben annyira szimpatikusak voltak egymásnak, hogy a főiskolán kis híján össze is gabalyodtak.

Dolly és Schütz Ila: Mint két tojás

Az 1987-es szilveszteri tévéműsor egyik legemlékeze­tesebb jelenete volt, amikor Schütz Ila és Dolly együtt énekelte el az Elpattant egy húr című Dolly Roll-slágert. A jelenetben olyanok voltak, mint az ikrek. A színésznő annyira jól játszotta Dolly szerepét, hogy szárnyra kapott a pletyka: nem véletlen, hogy ennyire hasonlítanak egymásra.

Évekkel később az énekesnő mindent tisztázott. „Sajnos nem volt a testvérem, de nagyon szerettem és tiszteltem Schütz Ilát. A hasonlóságot olykor kihasználtuk. Gyakran előfordult, hogy amikor autogramot kértek tőlünk, ő úgy írta alá, hogy Dolly, én pedig úgy, hogy Schütz Ila. Nagyon aranyos nő volt.”

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: Schumy Csaba, Falus Kriszta, Szabolcs László, Nagy Zoltán, Toroczkay Csaba, Archív, Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete