Címlapsztori

Két férje lett öngyilkos, az ő halála máig rejtély: Schütz Ilát egész életében körüllengte az elmúlás

Huncut mosolya mögött mindig ott bujkált a mély szomorúság. Schütz Ilának, az ország egyik legismertebb nevettető komikájának igazságtalanul kevés öröm jutott az életben.

Hogy ki volt valójában a legendás Schütz Ila? Nem is olyan egyszerű megfejteni, hiszen még nem sokkal a halála előtt is úgy nyilatkozott, nehéz embernek tartja magát, ráadásul csekély az önismerete, így olykor nemcsak a környezetét, hanem önmagát is meglepi. Egy biztos: a színésznő különleges tehetség volt, akit a sors és a szakma is alaposan megtépázott. Számos trauma vezetett máig tisztázatlan halálához.

Mindig körüllengte az elmúlás

„Az életutam könnyed kis szituációi azok, amikből sokat tanulok, amiket nagyon nehezen szoktam megoldani – mesélte egyik utolsó interjújában, szomorkás mosollyal az arcán Schütz Ila. – Az a típus vagyok, aki négyszer visszamegy ugyanarra a rossz helyre. Az autóvezetésnél kezdődött… Puff, negyedszer is ugyanoda, mindig nekiverem a fejem, és ugyanazokat a hibákat követem el.”

1978. november 16-án Sztankay Istvánnal A Jövőre, veled, ugyanitt című vígjáték próbáján

Így vélekedett magáról a legendás komika, aki nagyon fiatalon elveszítette édesanyját, öccsét, majd mindhárom férjét. Az elmúlás egész életében ott settenkedett körülötte, talán ezzel is magyarázható, hogy akár filmen, akár színpadon ő volt a szomorú bohóc megtestesítője. Kollégái egekig dicsérték az alakításait, pedig a szakma kezdetben nem hitt benne. Olyannyira nem, hogy csak negyedszer vették fel a színművészetire. Ott legnagyobb – és szinte egyetlen – pártfogója Szinetár Miklós volt. Ő azt mondta neki, hogy nagy tehetség, aki szerinte csak később nyílik majd ki igazán, 35 éves kora előtt ne is számítson komoly elismerésre. Igaza is lett! Ila már jó ideje benne járt a felnőttkorban, amikor Sztankay Istvánnal játszani kezdték a Jövőre, veled, ugyanitt című kétszemélyes darabot, ami több száz előadást élt meg. Ők ketten hihetetlen alkotópáros voltak, és a közönség reménykedett, hogy a magánéletben is egymás mellett kötnek ki.

„Pityu… – mondta szeretettel a hangjában a színésznő. – Mindig valami melegséget érzek, amikor róla szó van, ha felhív, és meghallom a hangját. Mélyebb ez annál, mint hogy el tudnám mondani, mi ez. Ez egy ilyen rejtélyes kapcsolat.”

Elkerülte a boldog szerelem

Schütz Ila azonban sajnos csupán a színpadon élhette meg a boldog szerelmet Sztankay István oldalán. A magánéletben barátságnál nem volt több köztük – talán ezért is lehetett ez egy életre szóló szép emberi és szakmai kapcsolat. A színésznő civil szerelmi élete borzongató tragédiákba torkollott. Háromszor ment férjhez, mindegyik házassága válással végződött, ráadásul mindhárom férje meghalt. Első, főisko­lai szerelme Halász Mihály operatőr volt. Második férjével, a színész Dégi Istvánnal – akivel közös gyerekük is született – a szakma hozta össze. A színész a 40. születésnapján önkezével vetett véget az életének. Schütz Ilát ezek után hozta össze az élet a sikeres orvosprofesszorral, dr. Török Tamással, akit Tomónak becézett, és aki mellett úgy tűnt, végre révbe ér. Ahogy nyilatkozta, nem vágyott másra a zajos színházi élet mellett, mint hogy otthon valakinek „csak a felesége” lehessen. Akár egy átlagos nő. Tamás törődő férj volt, egy időben menedzselte is a feleségét, de a kapcsolatuk néhány év múltán megromlott. Miután különváltak, a férfi pszichiátriára került, ahol közvetlenül gyógyulttá nyilvánítása előtt kiugrott az ablakon. A színésznő ezek után egyedül maradt a fiával, és nem lelt társra többé. Talán az őt ért tragédiák után nem is mert volna – ez nem tudható, mert Ila mindig talányosan és szemérmesen nyilatkozott a magánéletéről.

1983-ban, akkor már erősen próbára tette őt az élet

Terka néniként vett búcsút tőlünk

Utolsó éveiben keservesen élte meg, hogy mellőzi a szakma. A nagy visszatérést halála előtt mindössze két évvel a Valami Amerika Terka nénije jelentette számára – a valaha volt legsikeresebb magyar vígjáték takarítónénijeként egy ország zárta újra a szívébe őt.

„Kisírt szemmel érkezett a castingra – nyilatkozta Herendi Gábor, a film rendezője. – Nem volt jól. Nem akartam ezt feszegetni, csak annyit mondott, hogy családi problémák vannak. Ila nagyon profi bohóc volt, mindig körüllengte a szomorúság, de amikor a csapó elcsattant, akkor egészen fantasztikusan a munkájára koncentrált, és tudott bohóckodni, ahogy kellett. Nagy szeretet övezte, mindenki úgy érezte, neki ez a nagy visszatérés, rég nem volt filmvásznon. Zseniális volt a jelenetekben. Annyira édes volt! Mondtam neki, hogy a süteményben kábítószer van, neki annak a hatása alatt kell lennie. Azt válaszolta, hogy még soha az életben nem próbálta, de ha gondolom, a szerep kedvéért ő nagyon szívesen kipróbálja” – mosolyodott el rendező, aki vélhetően ezzel a szereppel ráérzett a színésznő önmeghatározására.

„Nem egy alapanyag vagyok, hanem egy élő fa, amit nem lehet vagdosni, nem lehet gyurmázni, mert akkor fűrészpor lesz belőle. Eleget tapostam már ezen a földön, de még mindig nem tudom én sem, ki az a Schütz Ila” – mondta magáról a színésznő, akit lakásának fürdőkádjában találtak meg holtan. Öngyilkosságát megerősítő bizonyíték a halála körülményeiből nem derült ki egyértelműen. Halálát véletlenszerű gyógyszer-túladagolás és áramütés is okozhatta. Mindössze 58 éves volt.

Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 820 111-es telefonszámot!

Fotó: Mti, TV2

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete