Divat

Sokáig jó bőrben: Így maradhat újszerű a kabát, a táska és a cipő – hasznos tippek bőrápoláshoz

A bőrből készült ruhák, kiegészítők nemcsak szépek, de értékállók is. Ahogy a bőr ülőgarnitúra is hosszú ideig az otthonunk dísze és a pihenésünk fő helyszíne lehet, ha odafigyelünk, és megfelelően ápoljuk őket.

Milyen gyakran?
Nincs konkrét szabály arra, hogy milyen rendszerességgel szükséges ápolni a bőr tárgyakat. Nem mindegy például, hogy milyen anyagról van szó: vagyis valódi, eredeti bőrből, velúrbőrből, esetleg textilbőrből vagy épp műbőrből készült a kedvenc használati tárgyunk. Függ attól is, hogy hol és milyen gyakran használjuk azt.
A rendszeresen viselt bőrcipőt például a napi tisztítás mellett kéthavonta célszerű egy alapos ápolásnak alávetni. A bőrkabátot, dzsekit három-hat havonta kell kezelni. A bútorok esetében ugyanez a szabály, kivéve persze, ha durva szennyeződés éri a kanapét (mondjuk ráönti a gyerek a kakaót).

Foltok ellen

A színesre festett, kényes darabokat – legyen akár cipő, akár kabát vagy táska – a legjobb már az első használat előbb befújni impregnálóspray-vel.

Ha a bőrkabát poros és piszkos, mossuk le 1 liter szappanos víz és 1 evőkanál szalmiákszesz keverékével! Azután kenjük át a bőrt glicerinnel vagy ricinusolajjal átitatott puha ruhával. Amikor megszáradt, ronggyal fényesítsük ki.

A kisebb foltokat dörzsöljük be nyers tejjel, azután puha ruhával töröljük át.

Az esőfoltokat szappanos oldattal a legegyszerűbb eltüntetni.

Mű vagy igazi
A műbőrt első látásra nem mindig könnyű megkülönböztetni az igazitól. A mű változatnak vannak hátrányai, például, hogy kevésbé légáteresztő, mint az eredeti, ráadásul – mint minden műanyag – igen gyúlékony. Előnye azonban, hogy kevésbé károsítja a víz és a napsugárzás, mint a valódi bőrt, és még az állatokat is megóvhatjuk, ha ilyet választunk.
A műbőrből készült kanapét, fotelt először porszívózzuk, töröljük le, majd nedves, mosószeres vízzel töröljük át. Végül egy puha, tiszta ronggyal dörgöljük át a felületet.

Velúrbőr
Nagyon kényes anyag, ezért óvatosan kell vele bánni. Az ilyen cipőt minden használat után keféljük át alaposan. A speciális velúr radírok, illetve a színmentes natúr színszappanok is jó szolgálatot tehetnek. A velúrbőr kabát elszennyeződött gallérját és kézelőjét vagy a táska foltjait a legegyszerűbben radírgumival lehet kitisztítani, de jó megoldás a finom dörzspapír is. Utóbbi szintén jó a velúrcipőkhöz, és bizony nem árt azokat sem ápolni. Ehhez töltsünk
10 ml gyümölcsecetet és 1,5 dl vizet szórófejes flakonba, rázzuk jól össze, majd permetezzük be vele a lábbeliket. Száradás után velúrtisztító kefét is használjunk. Eső után a holmikról itassuk fel a nedvességet száraz szivaccsal.

Valódi bőr
Természetesen nem mindegy, milyen anyagról beszélünk. Mindjárt nézzük részletesen, de addig is, általánosságban elmondható, hogy a bőr rugalmas marad, ha néhány csepp alkohol és glicerin keverékével bedörzsöljük. A régi foltok eltávolításához egy tiszta, langyos vízzel megnedvesített szivacsra tegyünk néhány csepp ecetet, és ezzel töröljük át a felületet. A friss zsírfoltokat pedig a legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha egy kevés felvert tojásfehérjével óvatosan bedörzsöljük.

Bőr
A hagyományos bőrből készült tárgyakkal sem árt az óvatosság: érdemes desztillált vizet használni a pucoláshoz, mert a vezetékes víz a vízkő miatt foltot hagyhat rajta. Kevésbé fog kiszáradni, kirepedezni a bőr, ha kevés kókuszolajjal töröljük át: egy puha rongyra tegyünk néhány csepp olajat, és ezzel dörzsöljük át a felületet.

Nappa
A finom anyagot szintén érdemes az első felvétel előtt, majd időnként impregnálni. A kabáton vagy táskán lévő foltokat finom mosószeres habbal kezeljük, de soha ne használjunk hozzá oldószert vagy benzint. A vizes nappabőrt szobahőmérsékleten szárítsuk meg, majd vékonyan kenjük át vazelinnel.

Lakkbőr
Ragyogni fog, ha a megázott lakkozott bőrről felitatjuk a nedvességet, és száraz ronggyal polírozzuk. Keverjünk ki 25 ml lenolajat ½ dl tejföllel, és a masszával töröljük át a fényes bőrt. A fehér lakkcipőt vagy más holmit 1 evőkanál tej és 1 tojásfehérje keveréke tisztítja és ápolja. Nedves fehér ronggyal vigyük fel a lábbelire, majd fényesítsük ki.

Autó
Nemcsak ruha és bútor készülhet bőrből, de a járművek belsejében is előszeretettel használnak bőrt: legyen szó a kárpitról, kormányról, váltóról. Minél idősebb a bőr alkatrész, annál gyakrabban kell takarítani. Először porszívózzuk le a felületet, majd nedves ronggyal töröljük át. A leg­jobb, ha kevés speciá­lis bőrápoló tejet is adunk hozzá.

Mit ne tegyünk?

A bőr ruhadarabokat, -cipőket soha ne szárítsuk a radiátor közelében, és a bőrből készült kanapét, fotelt se toljuk teljesen a fűtőtesthez, mert hő hatására kiszárad, amely így könnyen kirepedezik. Ha pedig extrán kímélni akarjuk a kedvenc tárgyunkat, akkor mikroszálas törlőkendő helyett használjunk szarvasbőr kendőt.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete