Divat

A haladóknak jó a tojás, de a sör csak szárít: íme a leggyakoribb házi hajápoló kencék, amiket inkább jobb kerülni

A saját kezűleg készített pakolások olcsó és hatékony alternatívái lehetnek a készen kaphatóknak, de csak ha megfelelően alkalmazzuk őket. Megmutatjuk, mivel érdemes próbálkozni otthon a fürdőszobában, és mi nem használ.

Ha a hajunk fakó, gyenge vagy töredezett, sok mindent megtennénk azért, hogy újra erős, fényes és egészséges legyen. Ilyenkor kerülnek elő a balzsamok mellett a pakolások, és persze az olcsón csodát ígérő házi módszerek is. Amelyek között van néhány valóban hatásos, de akadnak olyanok is, amelyek bár elterjedtek, valójában több a macera velük, mint amennyit érnek.

Kényeztetéshez: olajok

Önmagukban és pakolások összetevőiként is kedveltek a különféle olajok a házi szépségtippek rajongói­nál. Nem véletlenül, a hajápolók alapanyagaiként is gyakran megtaláljuk őket. A legkedveltebbek az olíva-, a mandula-, a kókusz- és az argánolaj.

  • Mit tud? Hidratálják a szálakat, puhává és rugalmassá teszik őket. Pótolják az elveszett nedvességet, lágyabbá, kellemesebb tapintásúvá, szebb fényűvé varázsolják a tincseket. Ám óvatosan kell bánni velük, mert ha túlzásba esünk, tönkretehetjük a frizuránkat. A nagy mennyiségben felvitt, hosszan a hajon hagyott olajok ugyanis elnehezíthetik a hajat, a tövét könnyebben zsírosodóvá teszik, és csökkenthetik a volumenét. Ráadásul, ha nem langyos, hanem meleg vagy forró vízzel igyekszünk kiöblíteni őket, a hajba tapadhatnak, és nagyon nehéz lesz eltávolítani.
  • Tipp: Ha olajos keveréket használunk, ne hagyjuk fenn 20 percnél tovább. Az argánolajat a fejbőrre is bátran alkalmazhatjuk, a többi olajat inkább a hajhosszra. Jó eredményt érhetünk el vizes vagy száraz hajon hajvégápolóként bevetve őket, vékony szálú hajra csakis így alkalmazzuk.

Ragyogásért: méz

Előkelő helyet foglal el a házi szépségreceptek összetevői között: finom illata és állaga miatt is szeretjük. De vajon a hajunk is rajong érte?

  • Mit tud? Rendkívül gazdag antioxi­dáns hatású anyagokban, emellett anti­bakteriá­lis hatása is van. Ennek köszönhetően javíthat a korpás fejbőr állapotán. Puhítja és hidratálja is a hajat. A kellemes, selymes állag azonban felkenve zava­róan ragacsossá válhat.
  • Tipp: A tapadósság kiküszöbölhető, ha nem a pakolás alapjaként, hanem összetevőjeként használjuk kis mennyiségben, és jó alaposan elkeverjük. Joghurttal, banánnal, kókuszolajjal remek kombinációkat alkothat. Ha önmagában szeretnénk használni (például korpásodás ellen, vagy a hajnövekedés serkentésére), akkor oldjuk fel vízben (egy egységnyi mézhez 9 egységnyi vizet adjunk). Masszírozzuk be, és hagyjuk fenn legalább fél órát. Alapos öblítéssel könnyen eltávolítható a hajból.

Haladóknak: tojás

Van, aki külön a sárgájára esküszik, van, aki a fehérjére, és együtt, az egész is felkenhető – akit nem zavar az állaga, az tápanyagdús pakolásalapként használhatja a tojást.

  • Mit tud? Van benne bőven hidratáló, puhító és antioxidáns hatású E-vitamin, valamint A-, D- és B-vitaminok is, amelyek táplálják és egyensúlyba hozzák a fejbőrt. Kéntartalmának köszönhetően korpás fejbőrre is szokták javasolni. A fehérje anélkül táplálja a tincseket, hogy elnehezítené őket, emiatt zsíros hajra is ajánlják. Olajokkal, mézzel és joghurttal szokták leggyakrabban kombinálni.
  • Tipp: Használat előtt érdemes kicsit felverni. Nem habbá, csak annyira, hogy a nyúlós állag könnyebben kenhetővé, eloszlathatóvá váljon. Az öblítés legyen nagyon alapos, figyelve a víz hőfokára: a meleg és a forró tilos! Legjobb, ha egy kevés samponnal kimossuk, miután letelt a hatóidő, a hajba ragadt tojás ugyanis nemcsak a formázást nehezíti meg, hanem hamar kellemetlen szagúvá is válik. Mindezek miatt inkább csak elszánt és gyakorlott házikence-készítőknek ajánljuk hajápoláshoz, kezdőknek nem az igazi.

Puhításhoz: banán

Az összetört banán állagának köszönhetően nagyon jó pakolásalapanyag, hajra és arcra is gyakran ajánlják.

  • Mit tud? Magas kálium-, antioxidáns- és vitamintartalmának köszönhetően puhíthatja, rugalmasabbá teheti a szálakat és szép fényt adhat nekik. A száraz, sprőd, igénybe vett tincseknek jót tehet, selymesebbé, hidratáltabbá teheti őket, és ezzel segíthet mérsékelni a haj töredezését. Keverhetjük avokádóval vagy kókuszolajjal extrán száraz, szálkás hajra. Joghurttal mixelve jót tesz a fejbőr egyensúlyának. Mézzel vagy mandulaolajjal extrakényeztető pakolást kavarhatunk belőle.
  • Tipp: Ahhoz, hogy jól működjön, teljesen simára kell törni vagy turmixolni, a darabos állagú pakolást nem jó érzés használni, és könnyebben le is csöpög vagy potyog a hajról. És figyeljünk arra is, hogy maximum 10-15 percig hagyjuk fent, mert ha beleszárad a hajba, akkor nagyon nehezen fogjuk tudni eltávolítani – a hosszas öblítés-dörzsölés-fésülés pedig tönkreteheti a jótékony hatásokat.

Hosszú távon ne: sör

Igazi klasszikus tipp a nagymamáink idejéből: a legtöbben hallottuk már, hogy állítólag a sörrel öblített tincsek erősebbek és ragyogóbbak lesznek. Sőt, van, aki pakolásként, hosszan fennhagyva ajánlja.

  • Mit tud? A sörben lévő maláta és a komló fehérjetartalma magas, a fehérje pedig segít lesimítani a hajszálakat borító szarulemezkéket. Ha ez a külső réteg simább, attól a haj fényesebb, ellenállóbb. A sör cukor- és B-vitamin-tartalma is hozzájárulhat a haj fényéhez, ám az alkohol szárít, és emiatt törékennyé teszi, gyengíti a szálakat hosszú távon. Plusz az az illat, ami a sörös öblítés után marad a hajon, nagyon ragaszkodó, és nem mindenki számára kellemes.
  • Tipp: Tehetünk vele egy-egy próbát, de hosszú távon ne alkalmazzuk. Ha a sör erejét használnánk, keressünk malátakivonatot tartalmazó hajápoló­kat – magas fehérjetartalma miatt ez az anyag kedvelt összetevő.

Öblítsük ragyogóra

Egyre többféle hajöblítő készítmény jelenik meg az üzletek polcain – ezek könnyedén kiválthatók házi főzetekkel és keverékkel.

Almaecet: Kis mennyiségben (!) az öblítővízhez adva fényesebbé teszi a hajat, segít megszabadulni a rátapadt szennyeződésektől, és finoman hámlasztja a fejbőrt.

Kamillatea: Segíthet mérsékelni a korpásodást, enyhén világosítja és ragyogóbbá teszi a hajat.

Csalántea: Nyugtatja a fejbőrt, csökkenti a zsírosodást, mérsékelheti a hajhullást.

Fekete tea: Szép árnyalatot ad a sötét fürtöknek, nyugtatja az irritált, gyulladt fejbőrt.

Hibiszkusztea: Vörös hajra ajánlott, vitamintartalma jót tesz a fejbőrnek.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete