Divat Egészség

Itt van az ősz, itt van a hajhullás is újra: 5 tuti tipp a dús tincsekért

Talán nincs is olyan ember, akit élete során legalább egyszer meg ne riasztana, hogy több hajszála marad a fésűben a megszokottnál. A hajkoronánk épségének megőrzésében azonban számos módszer segíthet.

Az enyhe hajhullás az évszakváltások idején szinte mindenkit érint. Az erőteljesebb hajhullásra azonban mindenképpen oda kell figyelni, hiszen az okai szerteágazóak lehetnek, a szervi problémáktól egészen a lelki megterhelésig. A foltos hajhullást ritkán szokták figyelmen kívül hagyni az emberek, hiszen rendkívül kellemetlen, amikor egy jól körülhatárolható területen hullik ki a haj. Az úgynevezett diffúz hajhullás, amikor a haj a fejbőr egész területén megritkul, viszont lassabban válik nyilvánvalóvá – már csak azért is, mert napi 50-60 hajszál elvesztése teljesen természetes.

Utána kell járni az okoknak

Ha azonban láthatóan túl sok szál marad fésülködés után a hajkefében, érdemes orvosi vizsgálatok segítségével utánajárni, mi lehet a gond. Mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél hormonális okokra is visszavezethető a hajritkulás, de a nagyon erős hajvesztést autoimmun jellegű problémák is kiválthatják. A szervezet gyulladásos gócai, a rossz fogak, valamint bizonyos betegségek, például a pajzsmirigyproblémák is vezethetnek hajhulláshoz. Nem véletlen tehát, hogy az orvos sok esetben számos vizsgálatot rendel el ezek feltárására. A hiányos táplálkozás, a túlzott fogyókúra is megnyilvánulhat a fésűben maradó hajszálakban. De betegségek, nagyobb lelki megrázkódtatás, vagy akár a tartós stressz is megritkíthatja a hajkoronánkat.

A dús tincsek 5 titka

• Stresszkezelés

A napi feszültségtől nem tudjuk teljesen elzárni magunkat, de a károsító hatását elkerülhetjük. A mozgás, a séta, a kertészkedés, az elegendő alvás mind segít abban, hogy nyugodtabban éljük az életünket.

• Fehérje

A haj szempontjából a fehérje különösen fontos tápanyag. Egyik típusa, a keratin a haj és a köröm alapvető alkotóeleme. Felnőttek esetében legalább napi 0,66 gramm fehérje fogyasztása ajánlott, ez egy 75 kilogrammos személy esetében nagyjából 50 gramm fehérjét, körülbelül 200-250 g csirkehús fehérjetartalmát jelenti.

• Vitaminok

Az A-vitamin védi a hajtüszőket és a fejbőrt, de a B-vitaminok is szerepet játszanak a haj egészségének megőrzésében. A H-vitamin néven is ismert biotin, valamint a C- és az E-vitamin megfelelő mennyisége is jó hatással van a hajkoronánkra. A sárgarépa, a paraj, a sütőtök, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojás és a sovány húsok rendszeres fogyasztása, vagyis összességében a változatos, egészséges étrend segíti, hogy természetes formájukban jussunk hozzá ezekhez a fontos tápanyagokhoz.

• Ásványi anyagok

A vashiány gyakori következménye a hajhullás. A legjobb vasforrások a húsok és a belsőségek , a nyomelem felszívódását a C-vitamin jelenléte is támogatja. A cink – amelynek jelentős része a testünkön belül a hajban található – legjobb forrásai az állati eredetű élelmiszerek, de a hüvelyesekben is sok van belőle.

• Serkentő hatóanyagok

Nagyon sokat segíthet az is, ha igyekszünk javítani a fejbőr vérellátását. Hajmosás közben ne hagyjuk ki az alapos fejmasszázst, és használjunk olyan hajápoló szereket, sampont, hajszeszt, amelyek vérkeringést serkentő hatóanyagokat, például koffeint, csalánt, gyömbért tartalmaznak.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete