Divat

Selymes bőr mindenhol: a radírozásnak is vannak szabályai, amit szinte kötelező betartani

A bőr szemcsés anyaggal való finom dörzsölése régóta használt és rendkívül hatékony módszer annak puhábbá, simábbá tételére – de csak, ha jól csináljuk. Íme a legfontosabb szabályok.

Le a felesleggel!

A bőrradírozás lényege, hogy a krémbe, gélbe, olajba kevert dörzshatású, szemcsés anyaggal lekoptatjuk, eltávolítjuk a bőr legfelső, elhalt hámrétegét. Azzal, hogy megszabadulunk ezektől az elszarusodott, felhalmozódott, leválni készülő sejtektől, élénkebbé tehetjük a bőrszínt, segíthetjük a kozmetikumok felszívódását, serkenthetjük a bőr oxigénellátottságát, a masszírozás javíthatja a mikrokeringést. Amire ügyelni kell, hogy a radírozás olyan gyengéd és kíméletes legyen, hogy valóban csak a legfelső, elhalt réteget érintse.

Ehhez az alábbiakra kell figyelni:
✿ Ne dörzsöljük erőteljesen a bőrt!
✿ Ne radírozzunk mindennap!
✿ Éles, nagy szemcséjű radírok helyett válasszunk kisebb, finomabb szemcseméretűeket.

Arcon: szuperóvatosan

Az arc frissítésére, üdébbé tételére, alapos megtisztítására és a hatóanyagok befogadására való előkészítésre a kozmetikusok is gyakran használnak szemcsés arcradírt. Amit érdemes ellesni tőlük, hogy nagyon finom szemcséjű termékekkel dolgoznak, az arcbőrt óvatosan, gyengéden átmasszírozva, soha nem dörgölve, csiszolva. A lemosást is kíméletesen végzik, langyos vízbe mártott kendővel, és ügyelnek arra, hogy utána egyáltalán ne maradjon szemcsés anyag a bőrön. Házi készítésű bőrradír helyett az arcra inkább kíméletes kozmetikumot ajánlunk, és heti egyszer elég alkalmazni.

Testen: Felfelé

A test radírozása nagyon kellemes, bizsergető élmény lehet, és különösen jót tesz az olyan területeken, ahol könnyebben megvastagszik a bőr: a könyéken vagy a térden. Használhatunk radírozó szemcsés tusfürdőt, de ez inkább csak nagyon gyengéd napi tisztítást ad. A nagyobb szemcséjű, ápoló anyagokat, akár olajokat is tartalmazó testradírokkal akár a testápolót is kiválthatjuk. Ha az egész testünkön használjuk őket, lentről, a boka felől indulva haladjunk felfelé a lábon hosszú, simító mozdulatokkal, és ugyanígy a karon is befelé, a szív felé, esetleg elidőzve azokon a részeken, ahol vastagabb lehet a bőr. Ha hűvös vízzel öblítjük le, az energizáló felfrissülés garantált.

  • Tipp: A legegyszerűbb testradír, ha a saját bevált tusfürdőnkhöz keverünk tengeri sót, és ezzel hámlasztjuk a kritikus területeket.

Csípőtájon: Körkörösen

A narancsbőr ellen elsősorban mozgással, fokozott folyadékfogyasztással és cukorban, egyszerű szénhidrátokban szegény, zöldségekben gazdag étrenddel tehetünk. De ezek mellett az érintett területek masszírozása, radírozása is segíthet. A speciális, narancsbőr elleni testradírok már maguk is tartalmazhatnak keringésserkentő, cellulitellenes hatóanyagokat, de ha egyszerű testradírt és speciális krémet használunk, az is nagyon jó kombináció, mert a fizikai hámlasztás (azaz a radírozás) szépen előkészíti a bőrt a feszesítő kozmetikumok befogadására. Körkörös mozdulatokkal alaposan masszírozzuk át a combok külső részét, a popsit, a csípőkörnyéket lentről felfelé haladva. A hason legyünk kicsit óvatosabbak.

  • Tipp: Látványos eredményre számíthatunk, ha kávézaccot keverünk kókuszolajba, és ezzel masszírozzuk át az érintett területet. A kávé hámlaszt és serkenti a keringést, az olaj puhán tartja a bőrt.

Fejbőrön: Alaposan

Bizony, a fejbőrt is lehet és érdemes radírozni. Jól jöhet annak, akinek könnyen zsírosodik a haja, de a szárazon hámló, viszkető fejbőrt is segíthet egyensúlyba hozni. Akkor is érdemes megpróbálkozni vele, ha gyakran használunk hajformázó termékeket: lakkot, habot, spray-ket, száraz sampont – ezek észrevétlenül felhalmozódhatnak a szálak tövében, és elmerevíthetik azokat, irritálhatják a fejbőrt. Házi módszer helyett ide inkább speciális fejbőrradírt ajánlunk, havonta egy alkalommal, finoman és óvatosan masszírozva be a hajtövekbe, és nagyon alaposan leöblítve.

Lábon: Rendszeresen

Ha a lábfejünket hetente egyszer átmasszírozzuk rövid áztatás után bőrradírral, azzal megelőzhetjük a bőr durvábbá válását. Nagyobb bőrkeményedés ellen először reszelőt vagy habkövet érdemes bevetni a sarkon, de ha szépen puhává varázsoltuk a talpunkat, utána ennek a puhaságnak a fenntartásában nagy szerepe lehet a radírozásnak.

  • Tipp: Ezen a területen bátrabban használhatunk nagyobb szemcséjű terméket vagy házi keveréket: a barna cukros-olívaolajos radír például kiválóan hámlaszt és ápol egyszerre. Ha egy csepp borsmentaolajat is teszünk hozzá, extra frissítő hatása lesz. Körkörös mozdulatokkal a láb­ujjaktól a boka felé haladva masszírozzuk át vele a lábfejet.

Ajkakon: Gyengéden

Amikor azt érezzük, az ajkunkon száraz, cserepes a bőr, az óvatos radírozás javíthat a helyzeten. Gyengéd, apró szemcséjű radírt érdemes hozzá használni, óvatosan átsimítgatni vele az ajkakat, majd hidratáló, puhító balzsammal vastagabban bekenni őket éjszakára.

  • Tipp: A méz és a finom szemcséjű cukor keveréke nagyon jól használható az ajkakra. Aki szívesen választ élénk színű rúzsokat, annak érdemes ezt rendszeresen elvégeznie, mert a simább ajkakon a festék is jobban mutat.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete